Αρση βαρών από την Εθνική

Ανοδική συνεδρίαση με ”πρώτο βιολί” την Εθνική, σημαντικές βοήθειες προς το τέλος από τον ΟΠΑΠ, αλλά σχεδόν απόλυτα μοιρασμένη η εικόνα μεταξύ ανοδικών/ πτωτικών μετοχών. Νέο ιστορικό υψηλό για το Ταμιευτήριο, 4η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αττικής, ενώ αν ο FTSE κατορθώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2.250 είναι ”ορατές” τουλάχιστον οι 2.290 μονάδες. Οι πρωταγωνιστές.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση ελέω Εθνικής καθώς χωρίς υπερβολή ο τίτλος της ”μεγάλης μας φίλης” σήκωσε στους ώμους το Γενικό Δείκτη στο δύσκολο διάστημα της συνεδρίασης, ενώ προς το τέλος υπήρξαν σχετικές βοήθειες και από τον ΟΠΑΠ.

Όμως σε μία σχετικά καλή για τον Γενικό Δείκτη συνεδρίαση, η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών/ πτωτικών μετοχών, με οριακή μάλιστα επικράτηση των δεύτερων, δημιουργεί σχετικά ερωτηματικά για το αν και κατά πόσο επέστρεψαν οι αγοραστές στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Τεχνικά η εικόνα παραμένει καλή και θα ήταν ακόμη καλύτερη αν ο FTSE κατόρθωνε κλείσιμο υψηλότερα των 2.250 μονάδων, τις οποίες είχε υπερκεράσει ενδοσυνεδριακά, κάτι που θα του άνοιγε τεχνικά το δρόμο τουλάχιστον προς τις 2.290 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης παρά το γεγονός ότι κινήθηκε σε σχετικά στενός εύρος διακύμανσης (υψηλό 4.098,45, χαμηλό 4.070,56) και προσέκρουσε αρκετές φορές στη στήριξη των 4.070 μονάδων, από τις 13:30’ σημείωσε σταθερή πλαγιοανοδική κίνηση για να υποχωρήσει σχετικά με τις δημοπρασίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης και να κλείσει στις 4.087,45 μονάδες με κέρδη 0,20%, ενώ ο τζίρος σχετικά ενισχυμένος ξεπέρασε τα 305 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 61,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE πλην Εθνικής και ΟΠΑΠ καμία άλλη δεν κατόρθωσε να σημειώσει κέρδη μεγαλύτερα του 1%, απλά θετική μεταβολή για Πειραιώς, Κύπρου, Ελληνικά Πετρέλαια, Intracom, Cosmote, Motor Oil, ΟΤΕ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Alpha Bank, Eurobank, Βιοχάλκο και Τιτάνα.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, ΔΕΗ και αρνητικό πρόσημο για Εμπορική, Γερμανό, Coca Cola, ΚΑΕ, Folli-Follie.

Θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η τελική εικόνα με 117 ανοδικές μετοχές έναντι 119 πτωτικών, ενώ μόλις έξι τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα των 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, από το τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισαν η νέα θετική συνεδρίαση για την Τράπεζα Αττικής και βέβαια το νέο ιστορικό υψηλό για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Από εκεί και χαμηλότερα επικεφαλής των κερδισμένων ο τίτλος της BYTE (μετά την ανακοίνωση συμφωνίας με την Google αλλά και με ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές στην περιοχή των 3 ευρώ), με έντονα ανοδικές διαθέσεις η Αλουμύλ, ξαφνική αύξηση συναλλαγών στο Νάκα, συνέχισε ανοδικά η Βαλκάν και η Φίντεξπορτ, ενώ κινητικότητα επέδειξαν οι Χαϊδεμένος, AXON, Profile, Ελτράκ, Καθημερινή, ΓΕΚ, Χατζηκρανιώτη, Δέλτα Project, Nexans και Rainbow.

Συνέχισαν τις μετακυλίσεις θέσεων οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων, όπου έχουν μηδενιστεί οι υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης και θεωρητικά πρέπει να είναι μικρός ο αριθμός των ανοικτών θέσεων για τα συμβόλαια του πρώτου μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v