Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε στάση αναμονής ο Γενικός Δείκτης

Σταθεροποιητικά κινείται o Γ.Δ. στις 1.114 έως 1.126 μονάδες. Κρατά τα 3,90 ευρώ η Εθνική, συνέχεια σε ρευστοποιήσεις μετοχών που έπιασαν τους στόχους έτους. Ανεβάζει τον πήχη για ΟΤΕ η JP Morgan. Σχετική ηρεμία στα Παράγωγα.

Σημεία ισορροπίας αναζητούν βασικοί δείκτες και μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης ενισχυόταν πριν λίγο στην περιοχή των 1.126 μονάδων, αφού είχε προηγηθεί καθοδικό άνοιγμα, υποχώρησε έως τις 1.114 μονάδες, και σταδιακή αντίδραση, μετά τα πρώτα 20΄-25΄ της συνεδρίασης.

Ανάλογη διακύμανση και για τον FTSE Large Cap, με χαμηλό ημέρας -μέχρι τώρα- στις 370,64 μονάδες και προσπάθεια αντίδρασης προς τις 375 μονάδες μετά τις 10.55, με παράλληλη ενίσχυση της δεικτοβαρούς CCHBC. Στην 3Ε θα σταθούμε λίγο περισσότερο, καθώς με το «βάρος» της διαμορφώνει τάση, όπως παρατηρήθηκε και εχθές (με το -2,5%) αλλά και σήμερα με την αντίδρασή της προς τα 20,5 ευρώ.

Οι συναλλαγές ικανοποιητικές, στα 15,8 εκατ. ευρώ (στις 11.18΄), με πωλητές-αγοραστές να βρίσκουν τιμές και την ροή των εντολών να μην δημιουργεί προβλήματα μέχρι τώρα.

Στην αγορά Παραγώγων επικρατεί σχετική ηρεμία -μετά το χθεσινό... τσουνάμι-, με ενδεικτικό τον μάλλον χαμηλό αριθμό Συμβολαίων του 25άρη που είχαν αλλάξει χέρια μέχρι τις 11.20. Περί τα 980 ΣΜΕ, όταν στη χθεσινή συνεδρίαση είχαν εκτιναχθεί, ειδικά προς το τέλος, για να φτάσουν περίπου τα 21.000 Συμβόλαια, που αφορούσαν και σε καλύψεις-κλείσιμο θέσεων τρέχοντος μηνός Οκτωβρίου και μετακυλίσεις στον επόμενο. Σαφώς λιγότερα τα roll over ΣΜΕ, πάντως ξεπέρασαν κατά πολύ το μέσο όρο.

Στην περιοχή των 180-183 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Εθνικής να έχει υποχωρήσει νωρίτερα μέχρι τα 3,86 ευρώ για να επανέλθει προς τα 3.94 ευρώ. Καλό θα ήταν η μετοχή της Εθνικής μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής να επιβεβαιώσει κατ' αρχήν τα 3,80-3,75 ευρώ και στη συνέχεια να δείξει εάν είναι «έτοιμη» για την τελική κίνηση πάνω από τα 4 ευρώ (προς τα 4,20-4,30 ευρώ).

Σταθεροποιητικά η μετοχή της Alpha Bank, λίγο χαμηλότερα στο 1,53 ευρώ της Πειραιώς, με αυξημένη συναλλακτικότητα και σήμερα τα warrants και των δύο μετοχών. Από τη διακύμανση των δύο τίτλων, τις συναλλαγές και τις θέσεις κυρίως ξένων παικτών φαίνεται πως στην Alpha Bank κατά πάσα βεβαιότητα θα ασκηθεί το δικαίωμα και κατά πάσα πιθανότητα στην Πειραιώς. Ωστόσο, ακόμη υπάρχει χρόνος.

Στα 9,08 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, για την οποία τις τελευταίες ημέρες έχουν... συνωμοτήσει οι ξένοι οίκοι υπέρ της. Τελευταία η JPMorgan που ανεβάζει τον πήχη στα 8,70 από τα 7 ευρώ. Είναι προφανές πως ισχυρά ξένα χέρια έχουν θέσεις, δηλαδή συμφέροντα στο χαρτί, αλλά και πως η διοίκηση της Deutsche Telekom κάτι σχεδιάζει.

Φυσιολογικές ρευστοποιήσεις σε ΔΕΗ και δευτερευόντως σε ΟΠΑΠ, αν και η μετοχή του Οργανισμού «χρωστάει» μια ανοδική αντίδραση πριν από τη ΔΕΗ αυτήν την φορά. Στα 5,59 ευρώ η μετοχή της Frigoglass με ανοιχτό το εργασιακό μέτωπο στη μονάδα της Αχαίας.

Σε διόρθωση ο σηματωρός FT Mid, προς τις 1.140 μονάδες λόγω κυρίως των ρευστοποιήσεων σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank. Στη μεν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δικαιολογημένα και αναμενόμενα μετά την επίτευξη του στόχου-έτους (κάτι ανάλογο εκτιμούμε πως ισχύει και για τη μετοχή του Μυτιληναίου), λιγότερο στην τραπεζική μετοχή.

Σταθερή η μετοχή του Fourlis στα 3,52 ευρώ, αυξημένος και σήμερα ο τζίρος στον τίτλο της Intracom.

Λίγο μετά τις 11.30 ο τζίρος είχε φτάσει τα 21,5 εκατ. ευρώ, ο Γ.Δ. διόρθωνε λίγο (-0,19%) στις 1.119 μονάδες. Με τον 25άρη στις 372 μονάδες και την ΕΤΕ στα 3,90 ευρώ.

Ήπιες τάσεις στα ευρωχρηματιστήρια, με ποσοστά που δεν παραπέμπουν σε... κατάρρευση του καπιταλισμού εκ των έσω με αφορμή το όριο του χρέους (εντάξει, μην τρελλαθούμε εντελώς...). Ενδεικτική, η κατά 0,15% υποχώρηση του DAX προς τις 8.790 μονάδες, δηλαδή κοντά στα «υψηλά» του δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v