Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους τραπεζικούς τίτλους το κλειδί της τάσης του Γ.Δ.

Σε διόρθωση το Χ.Α., με τις τράπεζες στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων/πιέσεων. Δεν φαίνεται να αρκούν τα «νέα υψηλά» των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Κλειδί οι 185 μονάδες για τον Τραπεζικό Δείκτη και τα 4,20 ευρώ για την Εθνική σήμερα-αύριο.

Με τις τράπεζες υπό πίεση, η χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική και οδηγός για τις αμέσως επόμενες. Τουλάχιστον μέχρι να κλείσουμε την τρέχουσα χρήση και να κάνουμε ταμείο προς τις εορτές.

Στις 1.220 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, στις 401 ο FT 25, αλλά με τον Τραπεζικό Δείκτη να διορθώνει κατά 4,34% προς τις 191 μονάδες. Για τον κλαδικό δείκτη στη συνέχεια θα ανεβάσουμε χρήσιμο -κατά τη γνώμη μας- υλικό, καθώς χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή αυτές τις ημέρες.

Διόρθωση για τους δείκτες, λόγω τραπεζών, αλλά ενδοσυνεδριακά σημειώθηκαν νέα υψηλά για τις μετοχές του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές. Περίπου 47 εκατ. ευρώ -σε σύνολο 146 εκατ.- άλλαξαν χέρια στη συγκεκριμένη μη τραπεζική τριάδα. Από την άλλη, στις τρεις τραπεζικές του 25άρη οι καθαρές συναλλαγές έφτασαν τα 37 εκατ. ευρώ και άλλα 10 εκατ. στα warrants τους.

Εύλογα τα περισσότερα, σχεδόν 5,4 εκατ. ευρώ, έγιναν στα «δικαιώματα» της Alpha Bank. Πέραν αυτών των δύο τριάδων, δηλαδή ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank, συναλλαγές έγιναν σε μετοχές εταιριών της «πραγματικής οικονομίας», καθώς η εισροή και νέων κεφαλαίων ήταν παραπάνω από εμφανής σε Folli Follie, Τιτάν, Motor Oil αλλά και σε Μυτιληναίο, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια.

Το ερώτημα είναι εάν και πώς θα μπορούσε ένα μέρος της αγοράς, που ούτως ή άλλως αυτονομήθηκε πολύ-πολύ νωρίς από τις τράπεζες (από τα ιστορικά ελάχιστα του 2012), να συνεχίσει ψηλότερα. Και πώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να παρασύρει και τους βασικούς δείκτες.

Το πιθανότερο είναι πως στις τράπεζες η κατάσταση δεν θα αλλάξει αισθητά, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα όπου ξεκινά η διαδικασία «πρώτης άσκησης» για την Alpha Bank. Απ' ό,τι φάνηκε εχθές, η τιμή της μετοχής και του warrant υποχωρεί για να βρει την τιμή άσκησης.

Το σημαντικό είναι πως μετά από περίπου δύο εβδομάδες ακολουθεί και η Εθνική με την ανάλογη διαδικασία, ενώ η Πειραιώς από την αρχή του Ιανουαρίου. Κατά συνέπεια εστιάζουμε κατ' αρχάς στην Alpha Bank και σε δεύτερο χρόνο στην Εθνική.

Σημειωτέον πως για τη μετοχή της ΕΤΕ υψηλό σημειώθηκε στα 4,60-4,68 ευρώ, περιοχή που θεωρείται πλέον άνω όριο μέτρησης της βραχυπρόθεσμης διόρθωσης η οποόα μπορεί να οδηγήσει προς τα 4,20-4,15 ευρώ. Κλειδί αφενός η Alpha Bank, καθώς χάνει το 0,625 ευρώ, και η ΕΤΕ που έχει επανέλθει σε κανάλι διόρθωσης.

Από τις τρεις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, οι πρώτες δύο έκλεισαν ανοδικά και αρκετά καλά στα νέα υψηλά των 9,68 και των 10,34 ευρώ, αλλά για τη συνέχεια χρειάζεται το... κάτι παραπάνω. Σε αυτήν τη φάση και μετά το χθεσινό γύρισμα της ΔΕΗ από τα 11,49 στα 11,15 ευρώ και με χαμηλό ημέρας στα 11,08 ευρώ, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Οι λοιπές του 25άρη, κινηθούν δεν κινηθούν αυτόνομα στο... ταμπλό, δύσκολα μπορούν να αναστρέψουν ουσιαστικά τη φορά της αγοράς στην περίπτωση όπου η πίεση στις τράπεζες συνεχιστεί χαμηλότερα και των 185 μονάδων.

Άλλωστε, οι διεργασίες στον κλάδο συνεχίζονται εντατικά, αν και από τη χθεσινή σύσκεψη (όπου θα συζητείτο και το θέμα των αλλαγών στον τρόπο άσκησης των warrants) δεν φαίνεται να προέκυψε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση απαιτεί την αυξημένη επιφυλακή μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v