XA: Προσδοκίες για συνέχιση της αντίδρασης

Άμεσα θα κριθεί το ενδεχόμενο επαναφοράς του Χ.Α. προς τις 1.180-1.200 μονάδες. Με αιχμή τις τράπεζες και τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και μετοχές-σηματωρούς που είθισται να προηγούνται είτε των διορθώσεων είτε των ανοδικών αντιδράσεων.

Επιτέλους και μία αντίδραση στο Χ.Α., κίνηση πειστική, με επαναφορά του Γενικού Δείκτη στις 1.155 μονάδες και του FT 25 στις 380 μονάδες. Με συναλλαγές 88,2 εκατ. ευρώ (με 37 εκατ. τεμάχια), με αιχμή και τις τράπεζες και την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Στα μυστικά της χθεσινής κίνησης αναφέρθηκε εκτενώς ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με ενθαρρυντική ένδειξη -και κατά τη δική μας εκτίμηση- την αφύπνιση της Εθνικής και την ενεργοποίηση 2-3 ισχυρών κύκλων σε μετοχές-σηματωρούς όπως θεωρούμε τις εισηγμένες Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακής, Mοtor Oil.

Το γεγονός πως μετοχές του 25άρη με υψηλό... βήτα πρωτοστάτησαν στη χθεσινή προσπάθεια μας καθιστά περισσότερο αισιόδοξους βραχυπρόθεσμα. Αφενός γιατί ανασχέθηκε το πτωτικό σερί, η διόρθωση από τα υψηλά των 1.305 μονάδων (στις 10/1), αφετέρου γιατί μετοχές που προηγούνται (και) βραχυπρόθεσμων κύκλων ανταποκρίθηκαν επαρκώς εχθές.

Τα προβλήματα και τα... ανοιχτά μέτωπα βέβαια στο εσωτερικό αλλά και στις διεθνείς αγορές παραμένουν. Ωστόσο, στις ξένες αγορές φαίνεται πως βραχυπρόθεσμα οι θέσεις έχουν γυρίσει για λίγο ανώτερα επίπεδα, παρά την αυξημένη μεταβλητότητα και τη ρευστότητα στις αναδυόμενες.

Στο εσωτερικό η κυβέρνηση επιχειρεί ακόμη μία... ύστατη προσπάθεια, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να αμβλύνει λίγο το αρνητικό κλίμα.

Ούτως ή άλλως, οι εμπλεκόμενοι ενεργούν σαν σε... προεκλογική περίοδο, γεγονός που λειτουργεί ανασχετικά σε διάφορα ζητήματα, λ.χ. στα ανοιχτά μέτωπα του τραπεζικού κλάδου. Όμως η αγορά πρέπει να κινηθεί συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, αλλά και αυτά που αναμένονται.

Γι' αυτό η χθεσινή ανάσχεση δίνει πόντους στο σενάριο που θέλει το Χ.Α. να συσσωρεύει σε ένα εύρος από τις 1.100 έως τις 1.200 μονάδες και υπό προϋποθέσεις με δυναμική επαναφοράς υψηλότερα.

Αυτό που προέχει σήμερα -από Δευτέρα- είναι η επιβεβαίωση ή όχι της δυνατότητας της αγοράς να επανέλθει προς τις 1.180-1.200 μονάδες.

Θα φανεί από την τακτική των ισχυρών χεριών, που σκούπισαν στα χαμηλά ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ αλλά και τράπεζες και βεβαίως τις Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, MIG, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και από επιλεγμένα χαρτιά του FT Mid.

Και αυτό εν μέσω νέων, έντονων πιέσεων των δανειστών, όσον αφορά τις οποίες η Αγγελική Παπαμιλτιάδου αναφέρεται και σε αυτόν τον εκβιασμό της τρόικας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v