Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» προς τις 1.280 για τον Γενικό Δείκτη

Διορθώνει το χρηματιστήριο με τον FTSE 25 να κινείται στα επίπεδα των 415 μονάδων. Aπώλειες άνω του 3% για Εθνική και ΟΠΑΠ. Στο κόκκινο ΔΕΗ, ΟΤΕ, Πειραιώς. Κόντρα στην πτώση Coca Cola, ΕΛΠΕ, MIG, ΟΛΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Με απώλειες από Φρανκφούρτη και Παρίσι μέχρι Αθήνα, τα ευρωxρηματιστήρια διολισθαίνουν χαμηλότερα.

Με ρευστοποιήσεις από την αρχή της συνεδρίασης κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες κατοχυρώνουν θέσεις τους στην πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25, ενώ συγκριτικά καλύτερη είναι η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ο Γενικός Δείκτης πέρασε χαμηλότερα των 1.300 μονάδων μετά τα πρώτα 10΄-15΄ της συνεδρίασης και όταν φάνηκε πως οι 1.300 μονάδες δεν κρατούν εντάθηκαν συγκριτικά οι πωλήσεις, με συνέπεια ο Δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 1.289,13 μονάδες.

Στο σημείο αυτό για τον Γ.Δ. κλείνει το ανοδικό χάσμα που δημιουργήθηκε στη θετική συνεδρίαση ακριβώς μία εβδομάδα πριν. Στη συνεδρίαση της 6ης/6 για τον Γ.Δ. σημειώθηκε ελάχιστη τιμή στις 1.281,82 μονάδες. Η συγκεκριμένη περιοχή των 1.280 μονάδων θα πρέπει να κρατήσει για να μην «κινδυνεύσει» η αγορά με περαιτέρω υποχώρηση προς τις 1.250-1.230 μονάδες.

Μέχρι τώρα δεν έχουμε ένδειξη πως κινδυνεύουν οι 1.280 μονάδες και γι' αυτό περιορίζουμε τη μέτρησή μας μέχρι τα επίπεδα της προηγούμενης Παρασκευής.

Ο FTSE 25 υποχώρησε μέχρι τις 416,69 μονάδες, καθώς οι τράπεζες υποχωρούν μέχρι 1,85% στα όρια των 180 μονάδων. Κρίσιμο σημείο, όπως είχαμε αναφέρει στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί.

Υπερισχύουν οι πωλητές στη μετοχή της Εθνικής μέχρι τα 2,72 ευρώ, ενώ εχθές χαμηλό ημέρας σημειώθηκε στα 2,73 ευρώ. Καλό θα ήταν να μην χαθούν τα 2,73 ευρώ για τη μετοχή. Μέχρι το 1,72 ευρώ υποχώρησε η Πειραιώς, μέχρι το 0,42 ευρώ η Eurobank, ενώ τη συγκριτικά καλύτερη διακύμανση έχει η Alpha Bank.

Η Alpha Bank και η Eurobank έχουν και ειδήσεις, με την πρώτη να αποκτά τη λιανική τραπεζική της Citi και τη δεύτερη να ξεκινά κύκλο παρουσιάσεων για έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την πτωτική εικόνα στο Χ.Α. κυρίως στο διεθνές περιβάλλον. Οι τελευταίες εξελίξεις κυρίως στο Ιράκ δημιουργούν βραχυπρόθεσμα νέα δεδομένα στις αγορές, ωθούν το brent σε υψηλό εννεαμήνου, πιέζονται χαμηλότερα οι μετοχές. Σε αυτήν τη συγκυρία θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η σαφής προειδοποίηση του διοικητή της BoE προς τις αγορές να προετοιμάζονται για αύξηση επιτοκίων.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον το Χ.Α. δεν μπορεί να πάει κόντρα από τη στιγμή που οι ξένοι, ελέγχοντας το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, αναπόφευκτα θα επιχειρήσουν να κατοχυρώσουν κέρδη.

Αυτό είναι περισσότερο εμφανές σήμερα στη μετοχή του ΟΠΑΠ, όπου μετά την τελευταία εντυπωσιακή άνοδο η μετοχή διορθώνει κατά 3,01% στα 13,19 ευρώ. Είναι λογικό, σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, σε μια ρευστή περίοδο που μία μετοχή σου αποφέρει 24,43% σε διάστημα μόλις ενός μήνα να «κλειδώνεις» ένα μέρος των κερδών σου.

Λίγο μετά τις 11.30 μόλις έξι μετοχών η τιμή ενισχυόταν, με τις 3Ε, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, MIG, ΟΛΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να επιμένουν ανοδικά. Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί πως η μέχρι τώρα προσφορά είναι απόλυτα φυσιολογική, οι συναλλαγές φτάνουν τα 20,4 εκατ. ευρώ, με το 64% να έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες.

Στο 1 προς 2 η σχέση ανοδικών προς καθοδικές, με 24 μετοχές να ενισχύονται, με τις ΕΤΕΜ, Αλουμύλ, Lamda Development, Kleemann, Intralot, MIG, Fourlis, Υγεία να ξεχωρίζουν.

Να σημειώσουμε πως νωρίτερα ο DAX υποχωρούσε κατά 0,53% προς τις 9.885 μονάδες, κατά 0,41% ο CAC 40 στις 4.535 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v