Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Πού θα κριθεί η ανοδική τάση

Επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων θα ενίσχυε το ανοδικό σενάριο για κίνηση προς τις 1.350 μονάδες.Κλειδί οι τράπεζες, ρυθμιστές οι δεικτοβαρείς ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Ενθαρρυντική αντίδραση των Ελληνικών Πετρελαίων, Intralot, MIG.

Ισοπαλία αγοραστών- πωλητών στο ΧΑ (πάντα γλαφυρός και επίκαιρος ο Θαν. Σταυρόπουλος...) με την αγορά να κρατά τις 1.300-1.310 μονάδες παρά τις απώλειες των τραπεζών, που ωστόσο περιορίσθηκαν προς το κλείσιμο.

Ηπια διόρθωση στα κυριότερα ευρω - χρηματιστήρια με την προσφορά να μαζεύεται από τα χαμηλά ημέρας χωρίς σημαντικό πρόβλημα. Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και στο ελληνικό όταν ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε προς τις 1.295,45 μονάδες, ο FT 25 προς τις 418,95 με τον Τραπεζικό Δείκτη μέχρι τις 181 μονάδες.

Ενθαρρυντικές, κατά την εκτίμηση μας, οι ενδείξεις των δύο τελευταίων συνεδριάσεων καθώς, μειώθηκε ο τζίρος, υποχώρησε το ποσοστό συναλλαγών που έγινε στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, επιβεβαιώθηκε η ισχύς μετοχών-σηματωρών όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ενισχύθηκαν στηρίξεις και βραχυπρόθεσμοι σχηματισμοί.

Ειδικότερα ο τζίρος εχθές περιορίστηκε στα 137 εκατ. ευρώ (σχεδόν διπλάσιος στην ανοδική συνεδρίαση της Τρίτης)
στις 4 συστημικές μετοχές άλλαξε χέρια το 54% των συνολικών συναλλαγών (θυμίζω τα 70-75%άρια της ανόδου)- αυξήθηκαν και πάλι σε ΟΤΕ & ΟΠΑΠ (περίπου 36,7 εκατ. ευρώ στις δύο), η μετοχή του ΟΤΕ αντέδρασε μέχρι τα 12,26 για να κλείσει στα 12,20 ενώ του Οργανισμού ΄΄έγραψε΄΄ και νέο υψηλό στα 13,65 (έκλεισε λίγο χαμηλότερα στα 13,60 ευρώ). Επίσης ισχυρή- κυρίως τεχνικά- ένδειξη ο διαφαινόμενος σχηματισμός ΄΄διπλού χαμηλού΄΄ για τον δείκτη των τραπεζών καθώς εχθές υποχώρησε μέχρι τις 181 σημείο που είχε ΄΄συναντήσει΄΄ και στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Εξ αυτών συνάγεται, πως τα ισχυρά χέρια είναι παρόντα & ενεργά, οι λίγο ως πολύ φυσιολογικές ρευστοποιήσεις θα πρέπει να αφορούν σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων σημαντικών υπεραξιών και όχι σε αποχώρηση παικτών.

Απεναντίας χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν, πως με αφορμή και το γύρισμα των ξένων αγορών, την υποχώρηση των τιμών ( δημιουργούνται χαμηλότερα σημεία εισόδου), δίνεται το περιθώριο στην αγορά να αφομοιώσει την τελευταία άνοδο, να ανασυνταχθεί προτού επιχειρηθεί η επόμενη κίνηση. Υπέρβαση των 1.350 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη με πρώτο στόχο προς τις 1.380 (και τα επίπεδα των 445-450 μον. για όσους μετράμε τον 25άρη) με τις απαραίτητες διορθώσεις των βασικών δεικτών, μετοχών.

Κλειδί παραμένουν οι τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να δημιουργεί μία βάση/στήριξη στις 180 και τη συνέχεια να εξαρτάται και από το θέμα των κόκκινων δανείων αλλά και της...διαχείρισης των warrants.

Για το τελευταίο σημειώνεται πως "παντελώς ανυπόστατα χαρακτηρίζουν τα σενάρια περί άμεσης υποβολής προαιρετικής δημόσιας πρότασης στους κατόχους warrants Εθνικής Τραπέζης, στελέχη του ΤΧΣ, ενώ από την πλευρά της η τράπεζα διευκρινίζει ότι εκ του νόμου δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει η ίδια σε μια τέτοια κίνηση.Όπως είναι γνωστό ο πρόσφατος νόμος για το ΤΧΣ και τις τράπεζες επιτρέπει στο Ταμείο να προχωρά στην υποβολή προαιρετικών δημοσίων προτάσεων με αντάλλαγμα μετοχές. Ο νόμος δεν έχει τροποποιηθεί επομένως η Εθνική όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν οι ίδιες στην υποβολή προαιρετικών δημόσιων προτάσεων".

Οσον αφορά στα NPL s ο Χρ. Κίτσιος σημειώνει, πως οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή υπερεπάρκεια, ώστε να αντέξουν ακόμη και να καταστεί μέσα στην επόμενη τριετία μη εξυπηρετούμενο ένα στα δύο δάνεια, που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα, διαθέτουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, μετά και τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου. Το ύψος των δανείων σε καθυστέρηση υψηλότερη των 90 ημερών ανήλθε στο τέλος Μαρτίου στα 81 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλων για τις Alpha, Εurobank και Πειραιώς και σε επίπεδο Ελλάδας για την Εθνική. Την ίδια στιγμή οι σωρευμένες προβλέψεις ανήλθαν σε 43 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το 53% των δανείων σε καθυστέρηση.

Σημαντική, πολύ σημαντική κατά γενική εκτίμηση το να επανέλθει στην αγορά η αίσθηση πως οι 4 συστημικές τράπεζες δεν ΄΄κρύβουν΄΄ νέες κεφαλαιακές ανάγκες (άρα και τρίτη αμκ) πως δεν έχουν να ανησυχούν από τα αποτελέσματα των πανευρωπαικών stress tests, που είναι σε εξέλιξη.

Εάν αρθεί η αμφιβολία, που εντάθηκε τελευταία (και με την...υπαιτιότητα του ΔΝΤ) τότε η περιοχή των 180 μονάδων θα πρέπει να θεωρείται σημείο αναφοράς και στήριξη από τούδε και στο εξής. Σταδιακά ενεργοποιείται και πάλι το σενάριο για υπέρβαση των 205 μονάδων με στόχο την επανακατάκτηση των ΄΄κορυφών΄΄ των 210-213 μονάδων της 20 και 21 ης Μαρτίου.

Για αυτό ζητούμενη είναι η κατ΄αρχήν τρίτη συνεχόμενη επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v