Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί ήλθαν ισοπαλία αγοραστές - πωλητές

Στα ...χθεσινά επίπεδα το κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη, καθώς «μαζεύτηκαν» οι πρωινές απώλειες. Προβληματίζει η προσγείωση του τζίρου στα 136,6 εκατ. Υπεραπόδοση για ΟΠΑΠ και MIG, μεικτά πρόσημα για τράπεζες. Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια.

Ξεκινά σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών (+2,49%) δείχνει να έχει τις διαθέσεις να κεφαλαιοποιήσει τις προσδοκίες για αυξημένο τζίρο στο "Πάμε Στοίχημα".

Η μετοχή συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και κινείται σε υψηλά 37 μηνών (!) Τεχνικά, αν συνεχίσει να κινείται πλαγιοανοδικά, οι επόμενες σημαντικές αντιστάσεις εντοπίζονται στα 13,70, 14,00 και 14,50 ευρώ.

Επόμενος Δεικτοβαρείς τίτλος που έδειξε σημαντική κινητικότητα, κατά την σημερινή συνεδρίαση, ήταν αυτός των Ελ. Πετρελαίων (+4,74%) με τους αγοραστές να "ανεβάζουν στροφές" μετά τις 14.45. Ο τίτλος είχε "ταλαιπωρηθεί" σημαντικά από το σχετικά πρόσφατο rebalancing και ίσως προσπαθήσει να ανακαταλάβει μέρος του χαμένου εδάφους. Σε κάθε περίπτωση, κλεισίματα υψηλότερα των 6,20 ευρώ, μπορεί να δημιουργήσουν τις τεχνικές προϋποθέσεις για περαιτέρω αντίδραση προς τα 6,80 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και κατά την σημερινή συνεδρίαση ήταν έκδηλη η νευρικότητα, που είχε σαν αποτέλεσμα τις αλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη, ενώ στα κυριότερα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να καταχωρηθούν οι, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, "δοκιμαστικές βουτιές" του Δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων και βέβαια η εντυπωσιακή καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 24 συνεδριάσεων).

Είναι άγνωστο αν οι ενεργοί παίκτες μετέφεραν την προσοχή τους στο Μουντιάλ και στις στοιχηματικές ποδοσφαιρικές αποδόσεις, όμως η προσγείωση του τζίρου στα 136,6 εκατ. προβληματίζει, αν μη τι άλλο (!)

Από εκεί και πέρα, απόλυτα διιστάμενες παραμένουν οι απόψεις των εγχώριων παραγόντων της Αγοράς.
Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, η διόρθωση των τιμών των μετοχών, στην παρούσα φάση, μόνο σαν ευκαιρία τοποθετήσεων σε καλύτερες τιμές θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, τουλάχιστον από τους επενδυτές που έχουν μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου μοιάζει να είναι μονόδρομος αν βελτιωθεί η εικόνα της εγχώριας οικονομίας.

"Αφήστε να 'ηρεμήσουν' οι ταλαντώσεις και ξανασκεφτείτε τοποθετήσεις μόνο αν ο FTSE25 δώσει κλεισίματα υψηλότερα από τις 431 μονάδες" υποστηρίζουν οι περισσότερο συντηρητικοί, που εστιάζουν τα επιχειρήματά τους στην διαφαινόμενη "κόπωση" του Τραπεζικού κλάδου, στο "φούσκωμα" των αποτιμήσεων σε μερικούς από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους, λόγω του επιχειρούμενου "rotation", στην σημαντική συρρίκνωση των συναλλαγών και στην απόλυτη συναλλακτική απαξίωση χαμηλότερα του 25αρη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (!)

Σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι 425 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση και το "stop loss" σε όσους άνοιξαν θέσεις "short" με το 429-430 να έχει και πάλι πιθανότητες να δοκιμαστεί.

Οι 1310 και 1280 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, είναι τα δύο άκρα που θα μπορέσουν να δώσουν σήμα εξόδου, ή εισόδου, αν διασπαστούν με κλείσιμο.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά από την προηγούμενη Πέμπτη, με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αντέδρασε έντονα ανοδικά κυρίως με τον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος επωφελείται και από τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, αλλά και από την παροχή ρευστότητας που θα προέλθει από την ΕΚΤ, επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται τοroadshow αρκετών εισηγμένων στη Νέα Υόρκη, ενώ η εποχικότητα αρχίζει πλέον και επηρεάζει αρκετές εταιρείες.

Πιο συγκεκριμένα για τον ΟΠΑΠ, η Αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου αλλά και το ντεμπούτο του "ΣΚΡΑΤΣ" και του διαδικτυακού στοιχήματος. Παράλληλα, η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει με θετικούς οιωνούς για τον κλάδο των ξενοδοχείων και των μεταφορών, ενώ και η καλοκαιρία ευνοεί τον κλάδο του παγωτού.

Η Αγορά, μετά τον ανασχηματισμό, θα επιχειρήσει να τεστάρει την νέα Κυβέρνηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων και κυρίως στην διάσπαση της ΔΕΗ (δημιουργία μικρής ΔΕΗ) αλλά και στην επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων (ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ κλπ). Ταυτόχρονα αναμένεται με ενδιαφέρον και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της LamdaDevelopment, στην οποία θα δούμε αν θα υπάρξει και σε ποιο βαθμό, συμμετοχή ξένων για το σχήμα που πήρε την έκταση του Ελληνικού.

Παράλληλα, ο νέος διοικητής της ΤτΕ αναμένεται ν ασχοληθεί με τα προβληματικά δάνεια των Τραπεζών. Χρηματιστηριακά θα έχει ενδιαφέρον, τι πολιτική θα ακολουθήσουν οι Τράπεζες σε μια σειρά από υπερχρεωμένες εισηγμένες.

Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή τηςWealth Financial Services, η Αγορά παρουσιάζει μια αντίσταση στις 1320 μονάδες και στις 1335 μονάδες, ενώ εμφανίζει στηρίξεις στις 1280 μονάδες και στις 1265 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Κόκκινα" ταμπλώ σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, καθώς μάκρο, αλλά και οι εξελίξεις στο Ιράκ, δείχνουν να "ευνοούν" τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Σημαντικά κέρδη για τον χρυσό και ακόμα σημαντικότερα για το πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, άλμα κατέγραψε η παραγωγή του βιομηχανικού κλάδου της Ευρωζώνης τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών. Οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο αύξηση 0,4% για τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,4% έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά 0,9%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% τον Μάιο στην Αμερικανική οικονομία. Η άνοδος ήταν μικρότερη από το 0,7% που περίμεναν οι περισσότεροι αναλυτές.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 4.000 την περασμένη εβδομάδα στην Αμερικανική Αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, στα Ταμεία εμφανίστηκαν 317.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτέςπερίμεναν 310.000 αιτήσεις.

Εν τω μεταξύ, εκτινάσσονται οι τιμές του πετρελαίου στις Χρηματιστηριακές Αγορές και η Αμερικανική ποικιλία κινείται στα υψηλότερα επίπεδα 9 μηνών, καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη στο Ιράκ δημιουργώντας φόβους για διαταραχή της διεθνούς προσφοράς μαύρου χρυσού. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εξελίξεις, οι αντάρτες κατέλαβαν τον πετρελαϊκό κόμβο στην βορινή πόλη του Κιρκούκ και είναι έτοιμοι να επελάσουν στην Βαγδάτη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ξεπέρασε ακόμη και τις αισιόδοξες προσδοκίες η δεύτερη περίοδος άσκησης warrants της Alpha καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ασκήθηκαν περίπου 70 εκατ. παραστατικοί τίτλοι που αντιστοιχούν σε περίπου 500 εκατ. μετοχές της Τράπεζας. Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν το ποσοστό των ιδιωτών θα ανέλθει από 31% σε 35%, ενώ το ΤΧΣ θα ενισχύσει τη ρευστότητά του κατά 230 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 εκατ. ευρώ αποτελούν κέρδος.

Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη περίοδο είχαν ασκηθεί μετοχές ποσού περίπου 100 εκατ. ευρώ και η Αγορά ανέμενε ότι αυτήν τη φορά θα ήταν ελαφρώς υψηλότερη η συμμετοχή.

Εν τω μεταξύ, η Alpha Bank προχώρησε με επιτυχία σε έκδοση ομολόγου κύριας εξασφαλίσεως (senior unsecured bond), ύψους Ευρώ 500 εκατ., τριετούς διάρκειας και αποδόσεως 3,5%. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, το Βιβλίο Προσφορών, μέσα σε λίγες ώρες ανήλθε στα Ευρώ 2 δισ. (υπερκάλυψη 4 φορές).

Σχέδιο για τη διάθεση των άνω των 300 εκατομμυρίων "ελεύθερων", καθώς δεν έχουν warrants, μετοχών της Τρ. Πειραιώς μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών (book bulding), έχουν καταστρώσει, σύμφωνα με πληροφορίες από κοινού ο Τραπεζικός όμιλος και η διοίκηση του ΤΧΣ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πώληση των εν λόγω μετοχών, οι οποίες προέκυψαν από την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας απασχολεί εδώ και λίγο καιρό τόσο την Τράπεζα όσο και το ΤΧΣ, με τη διαφορά ότι η Πειραιώς επιθυμεί να έχει λόγο στην επιλογή του υποψήφιου αγοραστή.

Από την άλλη, αποφασίστηκε η απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την ΕΛΒΑΛ. H πρόταση των Διοικήσεων προς τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των εταιριών, για τη σχέση ανταλλαγής, είναι 1 νέα μετοχή της ΕΛΒΑΛ προς 6 της ΕΤΕΜ.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε, με συνεχείς αλλαγές προσήμων, σε ένα εύρος περίπου 15 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1310,98 (+0,28%) και χαμηλό τις 1295,42 μονάδες (-0,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1305,39 (-0,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών (που σήμερα δεν εμπεριείχαν σημαντικές εκπλήξεις) έκλεισε στις 1307,08 μονάδες με οριακές απώλειες 0,01%.

Ο τζίρος σημαντικότατα συρρικνωμένος, προσγειώθηκε στα 136,6 εκατ. από τα οποία τα 15,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΣΥΜΒ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΥΠΡΟ, ΟΤΕ). Εθνική, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ και Πειραιώς, "απασχόλησαν" το 81% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, Jumbo, Πειραιώς, Μέτκα, Τιτάν, Eurobank Properties, Eurobank. Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση οι Eurobank και Eurobank Properties είχαν κλείσει στο υψηλό ημέρας (!!!)

Αντίθετα, μόνιμα στο "πράσινο" κινήθηκαν οι MIG, Viohalco, EEE, Intralot και Ελ. Πετρέλαια. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, Ελ. Πετρέλαια και Intralot είχαν κλείσει στο χαμηλό ημέρας (!)

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Eurobank Properties, Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ και Motor Oil.

Χαμηλότερα του 25αρη, "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη για Κέκροπα και Μοτοδυναμική, προσπάθησε να αντιδράσει ανοδικά, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, η Kleeman, με "καύσιμα" από την επιστροφή κεφαλαίου 0,11 ευρώ ανά μετοχή (αποκοπή στις 29/7), ενώ επέστρεψαν στο "ασανσέρ" της Αττικής οι αγοραστές, κλείνοντας τον τίτλο κοντά στα υψηλά διμήνου.

Αντίθετα ξένισε σημαντικά, η ξαφνική υποχώρηση των αγοραστών στην Forthnet και αυτό δημιουργεί σημαντικούς προβληματισμούς για την συνέχεια.

Τέλος και αν έχει τελειώσει ο πωλητής για την Fourlis, δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί προσέγγιση του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου στα 6,00 ευρώ.

---ΧΠΑ

Διαφορετική εικόνα μεταξύ spot Αγοράς και Αγοράς Παραγώγων, καθώς οι αγοραστές φάνηκαν επιθετικότεροι στο συμβόλαιο του Ιουνίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την διαγραφή της υποτίμησης και την επιστροφή του συμβολαίου σε premium (0,18%).

Κυριότερο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, η σημαντική υποχώρηση των συναλλαγών, που έγινε περισσότερο αισθητή στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.348 συμβόλαια), αλλά και τα συνεχιζόμενα ρολαρίσματα θέσεων, εν όψει της επόμενης Παρασκευής 21/6.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.311, 7.421 για τον Ιούνιο, 3.776 για τον Ιούλιο, 3 για τον Αύγουστο και 111 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 423,75) κινήθηκε μεταξύ 418 και 425,25 μονάδων.

Επέστρεψε ο δανεισμός τίτλων (21.000 ΔΕΗ, 23.000 ΟΤΕ, 32.000 ΟΠΑΠ, 50.000 Eurobank, 21.000 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.369), ΔΕΗ (936), Alpha Bank (3.561), Εθνική (3.109), Πειραιώς (1.931), ΟΠΑΠ (446), MIG (3.921), Eurobank (1.726), Ελ. Πετρέλαια (1.512), ΓΕΚ (16.349), ΕΧΑΕ (112), Μυτιληναίο (535), Ελλάκτωρα (212), Τέρνα Ενεργειακή (1.819), ΕΕΕ (316), Τιτάνα (178), Σιδενόρ (239), ΟΛΠ (127), Σωλ. Κορίνθου (153), Intralot (227), Frigoglass (212).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον σημειώθηκε για την Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου καταγράφηκαν μόνο 912 δικαιώματα (585 calls και 327 puts) με την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα να υποχωρεί στο 35%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (194.260.141 τεμ.), Εθνική (2.010.217 τεμ.), Πειραιώς (18.539.163 τεμ.), Eurobank (2.703.033 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 55.161 συμβόλαια λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v