Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πρέσινγκ προς τις 1.250 μονάδες

Ήπια πτωτικά κινείται το ΧΑ με χαμηλό τζίρο και τον Γ.Δ. να υποχωρεί μέχρι τις 1.250 μονάδες. Στις 405-7 ο 25άρης με αιχμή τη ΔΕΗ και βοήθειες από ΟΤΕ και Πειραιώς. Πιέσεις για Eurobank και Attica Bank. Τα ξένα χρηματιστήρια περιμένουν Fed και προσβλέπουν στον... Ρέντσι.

Σε χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς υπερβολές, κινείται το ΧΑ, μετά την αρχική ανοδική προσπάθεια. 

Στις 1.252 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 405,5 μονάδες ο FTSE 25 με μέτριο τζίρο.  

Με συναλλαγές 30 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, πιο ισομερώς κατανεμημένα σε τράπεζες, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και σε ακόμα 2-4 blue chips, η αγορά ξεκίνησε πιο συγκρατημένα απ΄ ό,τι εχθές, αλλά με πειστικότερη σύνθεση αγοραστών. Αν και ακόμη είναι νωρίς και συνεκτιμώντας το χθεσινό πτωτικό γύρισμα η αρχή της συνεδρίασης αφήνει περιθώριο συγκρατημένης αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Τουλάχιστον όσον αφορά την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για δείκτες και μετοχές εν όψει του triple witching της Παρασκευής.

Σε στενό εύρος η διακύμανση και των τεσσάρων κύριων δεικτών, χωρίς σημαντική μεταβλητότητα οι περισσότερες μετοχές του FT25 και του FT Mid, χωρίς πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις (μέχρι τις 11.10-11.15).

Η μετοχή της ΔΕΗ αντέδρασε νωρίτερα μέχρι τα 11,74 ευρώ με... βιαστικές εντολές αγοράς, αποτέλεσμα μάλλον της διευκρίνισης από τη διοίκησή της πως ουδεμία επίπτωση υφίστανται τα αποτελέσματα του ομίλου μετά την τελευταία απόφαση της Κομισιόν. Τεχνικά η μετοχή της ΔΕΗ εμφανίζεται τις τελευταίες συνεδριάσεις ως η πιο αδύναμη έναντι του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, ωστόσο ενδεχόμενη υπέρβαση των 11,75 ευρώ θα ενεργοποιούσε τη βραχυπρόθεσμη επαναφορά πάνω και από τα 11,80 ευρώ. Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή όπως στον ΟΠΑΠ. Όμως το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και του τζίρου συγκεντρώνεται στη μετοχή του ΟΤΕ, που νωρίτερα πέρασε τα 12 ευρώ. Κρίσιμο σημείο, τεχνικά, τα 12,05 ευρώ. Αν τα κρατούσε σε κλείσιμο η μετοχή θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμα.

Έως τα 2,80 ευρώ και πάλι η μετοχή της Εθνικής, και ιδιαίτερα κρίσιμο το αυριανό Δ.Σ., όπου προεξοφλείται ότι θα ανακοινωθούν ενδιαφέρουσες διοικητικές αλλαγές. Με απώλειες και σήμερα το warrant της μετοχής στο 0,832 ευρώ, θυμίζει την προ έτους τιμή των 2 ευρώ όπου είχε γίνει η πρώτη άσκηση συμμετοχής. Χαμηλότερα του 0,40 ευρώ με απώλειες άνω του 3% η μετοχή της Eurobank που πολύ δύσκολα μπορεί να κινηθεί σύντομα προς το 0,45 ευρώ. Πιέσεις και στον τίτλο της Attica Bank, η οποία υποχωρεί 7% στα 0,144 ευρώ.

Για την επόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση του σχεδίου αξιοποίησης του Ελληνικού από τη Lamda Development, ενώ τρέχει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στα υπόψη της αγοράς ο αγώνας δρόμου για την εισαγωγή της Ανεμος και της Algae (καθώς θα είναι οι πρώτες εγγραφές για εισαγωγή στο Χ.Α. μετά από χρόνια). Επιπρόσθετα η εισαγωγή της θυγατρικής του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ξεκολλήσει και τη μετοχή από τα 3,90-4 ευρώ.

Κινητικότητα στον κλάδο «πετρελαίου αερίου», με τη Motor Oil να ανακοινώνει την απόκτηση του 11,2% της Cyclon μέσω του Χ.Α. Ελέγχει πλέον το 37,96% της εταιρίας, υπερβαίνοντας το όριο του 33,33% που σύμφωνα με τη νομοθεσία επιφέρει την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης. Ό,τι αυτό συνεπάγεται δεδομένης μάλιστα της αυξημένης τιμής όπου έγινε εχθές το πακέτο των 2,9 εκατ. μετοχών.

Χωρίς σημαντικές συναλλαγές για ακόμη μία συνεδρίαση ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank Properties, ΕΧΑΕ και φυσικά ο ΟΛΠ (στις 11.25 είχαν αλλάξει χέρια όλες κι όλες 11 μετοχές).

Μάλλον σταθεροποιητική εικόνα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή της Fed (τι αναμένεται για tapering, επιτόκια), ενώ σημαντική κίνηση-ντρίμπλα επιχειρείται από τη Ρώμη.

Κι αυτό γιατί με πρωτεργάτη τον Ματέο Ρέντσι, οι κεντροαριστερές δυνάμεις της Ευρώπης ζητούν χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας σε αντάλλαγμα για τη στήριξη της υποψηφιότητας Γιούνκερ στην Κομισιόν.
Σωστή κίνηση, «εκβιασμός», από τους πάντα απρόβλεπτους Ιταλούς και τον πρωθυπουργό τους, ο οποίος στην περίπτωσή του δείχνει πως πράγματι τα πρόσωπα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v