Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται φρένο στο αρνητικό σερί

Στη σημερινή και στην αυριανή συνεδρίαση ποντάρουν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες για να τερματιστεί το πενθήμερο «πτωτικό σερί». Κλειδί οι 402 μονάδες για τον FT25, οι 170 για τις τράπεζες. Καλή η υπεραπόδοση του ΟΠΑΠ αλλά χρειάζονται ενισχύσεις.

Τρίτη ανοδική συνεδρίαση στη Wall Street, θετικό κλείσιμο των ευρωαγορών παρά τις διακυμάνσεις, αλλά αρνητικό σερί για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται και εχθές με απώλειες στις 1.258,48 διορθώνοντας από την αρχικά υψηλή τιμή των 1.275,56 μονάδων. Ανάλογη διακύμανση και διόρθωση από τα αρχικά υψηλά των 413,10 στις 407,39 μονάδες για τον FT25 και για τον Τραπεζικό Δείκτη από την τοπική κορυφή των 182,33 στις 177,40 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών στα 108,7 εκατ. ευρώ (από τα περίπου 91 εκατ. της Δευτέρας) με 67,3 εκατ. τεμάχια, το 52% της αξίας στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, από τα οποία 31,6 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής. Λιγοστός ο τζίρος (σχεδόν 700 χιλιάδες ευρώ) στο warrant της Εθνικής, ενώ η άσκηση της δεύτερης φάσης του δικαιώματος είναι μεθαύριο Παρασκευή. Τη μέρα που κλείνει και η σειρά μηνός Ιουνίου και δεύτερου τριμήνου στα παράγωγα η οποία δικαιολογεί τη σχετική κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία σε συμβόλαια του δείκτη, των 4-5 μετοχών σηματωρών αλλά και στον συνεχιζόμενο δανεισμό τίτλων.

Για το triple witching ο Θανάσης Σταυρόπουλος αναφέρει πως απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις και εδώ ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της τριπλής λήξης του Μαρτίου 2014 (21/3) βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 1330,69 μονάδες και τον FTSE25 στις 428, επίπεδα σημαντικά ανώτερα από τα τρέχοντα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν την οπισθοχώρηση της αγοράς σε κυρίως 3 λόγους:

-Κατ΄αρχάς στη γενικότερη εικόνα που παρουσιάζει το πολιτικό σκηνικό με τη συγκυβέρνηση να πελαγοδρομεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες του ανασχηματισμού, αδυνατώντας να πείσει πως μπορεί να υλοποιήσει τα αυτονόητα. Το αν θα μεταβληθεί η κατάσταση θα φανεί, αλλά προσώρας ο πρώτος απολογισμός της αγοράς είναι αρνητικός.

-Στη στάση αναμονής των ξένων, καθώς ορισμένοι διαχειριστές έκαναν ταμείο ή πήραν μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους.

-Στις συνεχιζόμενες συχνά αμφίσημες θέσεις, αναλύσεις ειδικά των ξένων.

Ενδεικτική θεωρείται η περίπτωση του ΔΝΤ, αφού από την επομένη της ανακοίνωσης της έκθεσης που προκάλεσε τις γνωστές αντιδράσεις και τον σχετικό θόρυβο η παρουσία των ξένων έχει ελαχιστοποιηθεί. Σημείωναν δε οι άνθρωποι της αγοράς πως ακόμη και μετά την επιτυχημένη παρουσίαση των 25 εισηγμένων στη Νέα Υόρκη δεν... κουνιέται φύλλο.

Το να αποσπούν τα θετικότερα σχόλια οι περισσότεροι από τους υπεύθυνους Επενδυτικών Σχέσεων στο Roadshow αλλά η εισροή νέων κεφαλαίων να παραμένει ελάχιστη είναι ένα ερώτημα. Η στάση του ΔΝΤ ήταν η αφορμή, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, για μία απαραίτητη αποθέρμανση του Χ.Α., για διόρθωση και εξορθολογισμό των αποτιμήσεων για τη δημιουργία χαμηλότερων σημείων πιθανής επανεισόδου και επιτέλους υλοποίησης 2-3 ουσιαστικών ενεργειών από την πλευρά της κυβέρνησης, του οικονομικού επιτελείου και των παραγωγικών υπουργείων.

Σε σχετικό θέμα του Euro2day αναφέρεται ότι «... αλλαγή σκυτάλης, με ποιοτικά χαρακτηριστικά που διχάζουν την αγορά, διενεργείται το τελευταίο διάστημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς μειώνει, σταδιακά, θέσεις η παλαιά φρουρά και η προσφορά της απορροφάται από πρωτοεμφανιζόμενα επενδυτικά χαρτοφυλάκια».

Πράγματι είναι μία καταρχήν λογική προσέγγιση εάν υποθέσουμε πως η 5νθήμερη υποχώρηση είναι μέρος του ευρύτερου σχηματισμού που ξεκίνησε από τα χαμηλά του Μαΐου. Από αυτήν την άποψη θα συμμεριστώ την εκτίμηση του Σέργιου Μελαχροινού (αναλυτή της Solidus Sec) πως τεχνικά διόρθωση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 1.225 μονάδες θα μπορούσε να θεωρηθεί απόλυτα φυσιολογική και ανεκτή, χωρίς να διαταράξει το ανοδικό momentum που έχει ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου.

Τη νευρικότητα της αγοράς εντείνουν οι αλλαγές στον κανονισμό παροχής πίστωσης (margin) και το επερχόμενο triple witching του Ιουνίου.

Θα σταθώ σε δύο μέτωπα ικανά να αλλάξουν (προς το καλύτερο ή το χειρότερο) την εικόνα της αγοράς, στον καυτό Ιούλιο για τις ιδιωτικοποιήσεις που αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας και στην επικείμενη επίσκεψη του Λι Κετσιάνγκ, του Κινέζου πρωθυπουργού που προσδιορίζει (*) ως νέα πεδία πιθανών επενδύσεων τους τομείς των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, των οδικών δικτύων και άλλων υποδομών. Και τονίζει επίσης τη σημασία της Ελλάδας για την ενίσχυση των σινοευρωπαϊκών σχέσεων.

Εάν με αφορμή και το triple witching της Παρασκευής επιβεβαιωθούν οι 402-398 μονάδες για τον 25άρη και οι 170 (στη χειρότερη περίπτωση ) για τον Τραπεζικό Δείκτη τότε πράγματι ο Ιούλιος αναμένεται καυτός.

(*) Σε άρθρο του στην «Καθημερινή».

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v