ΧΑ: Συνεχίζει η άνοδος αλλά χωρίς... νεύρο

Περιορισμένες για μία ακόμα μέρα οι συναλλαγές, αλλά ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να ενισχύεται σε επίπεδα κοντά στις 950 μονάδες. Σε τρεις τραπεζικές μετοχές σχεδόν ο μισός τζίρος. Πρωταγωνιστούν σε άνοδο Πειραιώς, ΕΤΕ.

Με... συναλλαγές που δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας (περίπου 44 εκατ. στις 16.00) διατηρείται η έως 2% αντίδραση του Γενικού Δείκτη, που κινείται στα όρια των 960 μονάδων.

Οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες περιορίζονται σε επιμέρους κινήσεις στις λίγο ως πολύ γνωστές μετοχές του FT 25 και δευτερευόντως σε τίτλους του FT Mid και σε ελάχιστους της χαμηλότερης κατηγορίας.

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη σε στενό εύρος και σήμερα από τις 126,30 έως τις 128,36 μονάδες και το ενδιαφέρον κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank. Ο όμιλος είναι αυτός που με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου κάνει την αρχή και για τους άλλους του κλάδου. Στο 0,551 η μετοχή, που καλό θα ήταν να κλείσει στο 0,55 ευρώ.

Σχετικά με τα τραπεζικά μεγέθη, αλλά με το ενδιαφέρον πολύ μειωμένο σε σχέση με άλλες φορές, η Deutsche Bank προχωρά σε πρόβλεψη για τα οικονομικά μεγέθη της περιόδου.

Σε επίσης στενό εύρος 1,97-2,04 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που ωστόσο δείχνει πως μπορεί να κλείσει με το... 2άρι μπροστά, κάτι χρήσιμο για τη συνέχεια εάν επιβεβαιωθεί. Στο 1,21 ευρώ η Πειραιώς, στο 0,279 η Eurobank.

Όπως σημειώνει ο Βασίλης Μαρκάκης "...όταν πέφτεις με 180 εκατ. και ανεβαίνεις με 20-25 εκατ. και με discount στα ΣΜΕ υπάρχει πρόβλημα".

Τουλάχιστον από αυτόν τον μέτριο τζίρο παρατηρείται μια στοιχειώδης διάχυση στους τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και σε Jumbo, ΓΕΚ-Τέρνα, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, FFG, TITAN, TENEΡΓ αλλά και σε ΑΝΕΜΟΣ, ΕΧΑΕ, Viohalco.

Από την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ μία μικρή υστέρηση παρουσιάζεται για τη μετοχή του ΟΠΑΠ (ενδεχομένως λόγω αναμονής προμερίσματος το ελαφρύ discount), ενώ στον ΟΤΕ οι αγοραστές τελευταία κινούνται κοντά στα 9,62 ευρώ, υψηλό ημέρας, κάτι που ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη προσπάθεια της μετοχής για πιο ψηλά. Στα 6,69 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ με συγκριτικά καλές συναλλαγές.

Για ΕΥΔΑΠ και MIG- μια, που αναφερθήκαμε νωρίτερα στον Εκηβόλο - η τεχνική ανάλυση επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής καθώς και στις δύο καταβάλλεται προσπάθεια αναστροφής και δημιουργίας σχηματισμού πυθμένα. Ισχυρότερο σήμερα το διάγραμμα της MIG προς το 0,228 ευρώ.

Με αγοραστές και πολύ λιγότερους πωλητές σε όλες ανεξαιρέτως τις μετοχές σηματωρούς από ΓΕΚ-Τέρνα, ΤΕΝΕΡΓ, Μυτιληναίο - ΜΕΤΚΑ, μέχρι Ελληνικά Χρηματιστήρια, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ενθαρρυντική είναι η εικόνα και ορισμένων τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Εκτός από τον Φουρλή στα 3,37 ευρώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Lamda Development στα 3,40 ευρώ, η Frigoglass στα 2,36 κι ο Σαράντης και πάλι στα 7 ευρώ.

Τεχνικά το γεγονός πως η περιοχή των 950 μονάδων άντεξε στο ημίωρο, όπου σημειώθηκαν ορισμένες ρευστοποιήσεις - κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων είναι ενθαρρυντικό, καθώς μπορεί να δώσει ακόμη λίγο... αέρα στην αγορά.

Θυμίζουμε πως στόχος μας ήταν η επαναφορά πάνω τις 950 μονάδες -η επιβεβαίωσή τους- και ενδεχομένως η λίγο υψηλότερη στόχευση προς τις 975 μονάδες. Κάτι που θα καταστεί εφικτό εάν στη συνέχεια ο Γ.Δ. υπερβεί και τις 956 μονάδες κι ο FT 25 τις 313.

Εάν αυτό επιτευχθεί με τον Τραπεζικό προς τις 130 και τις ΕΤΕ, Πειραιώς να ανεβάζουν... λίγες στροφές, τότε είμαστε σε καλό δρόμο. Πάντα βραχυπρόθεσμα, πάντα στο στενό περιθώριο του Τ+2.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v