Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι επενδυτές

Mικρά κέρδη καταγράφει το ΧΑ στο ξεκίνημα. Μεγάλη μεταβλητότητα φέρνει τοπολιτικό σκηνικό. Σε ποιες μετοχές εστιάζουν οι επενδυτές. Η «βοήθεια» του καλού κλίματος στις διεθνείς αγορές και το triple witching στα παράγωγα. Τα πονταρίσματα με ορίζοντα την 29η Δεκεμβρίου.

«Πάνω-κάτω» στο Χ.Α., με τους αγοραστές να έχουν τον τελευταίο λόγο. Κέρδη χθες 1,47% για τον Γενικό Δείκτη, που διαμορφώθηκε τελικά στις 874,69 μονάδες. Κλείσιμο μέσα στο εύρος των δύο περιοχών-στόχων (850-880 μονάδων) μετά από μία ιδιαίτερα νευρική κι αυξημένης μεταβλητότητας συνεδρίαση.

Με κινήσεις τακτικής από γνώστες του παιχνιδιού σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τον FT 25 στην περιοχή των 279,84 μονάδων (1,18%) και τις τράπεζες στις 103,90 μονάδες.

Ο τελικός απολογισμός, όπως τον καταγράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ενθαρρυντικός για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα με ορίζοντα -κατ’ αρχάς- το σημερινό κλείσιμο στα παράγωγα. Και σε αμέσως επόμενη φάση μέχρι τις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, συνεκτιμώντας τη δεύτερη ψηφοφορία της Τρίτης.

Η αξία των συναλλαγών στα 95,9 εκατ. ευρώ, κατά τι μεγαλύτερη της Τετάρτης, διαμορφώνει έναν τζίρο διημέρου κοντά στα 180-185 εκατ. ευρώ. Το γεγονός πως οι συναλλαγές ισοκατανέμονται, περίπου το 46% στις τράπεζες και το υπόλοιπο σε δεικτοβαρείς μετοχές και σε χαρτιά-σηματωρούς, είναι κατά γενική εκτίμηση ενθαρρυντική ένδειξη, τουλάχιστον μέχρι και τη σημερινή συνεδρίαση.

Συνεκτιμώντας πως τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό οι εξελίξεις και τα νεότερα είναι θετικά έως ουδέτερα, με μια συγκρατημένη προσδοκία στο εσωτερικό πως μέχρι την ύστατη στιγμή θα μπορούσε να βρεθεί μία λύση που θα άρεσε στις αγορές.

Το γεγονός της εκρηκτικής αντίδρασης στα ξένα χρηματιστήρια με αφορμή την προχθεσινή στάση της Fed που πυροδότησε νέο ράλι 422 μονάδων στη Wall και ώθησε τις ευρωαγορές στο καλύτερο τριήμερο της διετίας προφανώς και ενεργεί υποστηρικτικά στο Χ.Α.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, όσο οι πολιτικοί αρχηγοί... παζαρεύουν στο παρασκήνιο (σχετικό θέμα του Φίλιππου Πανταζή), τόσο οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα ποντάρουν στο ανοδικό σενάριο. Ή τουλάχιστον σε αυτό που μεταθέτει σε δεύτερο χρόνο τη νέα δοκιμασία των χαμηλών των 810 μονάδων και τον κίνδυνο καταγραφής νέων χαμηλών.

Το ότι κρατάει ο τραπεζικός είναι ενθαρρυντικό, με την Εθνική στο 1,58 ευρώ, την Alpha Bank στο 0,51 ευρώ και την Πειραιώς στο 0,935 ευρώ. Ο όμιλος της Πειραιώς προχωρά σε μεγάλη στρατηγική συμφωνία με την ΚΚR, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Η υπεραπόδοση μετοχών-σηματωρών, όπως είναι η ΜΕΤΚΑ, η Jumbo, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Motor Oil, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά., δείχνει πως τα ισχυρά χέρια έχουν -ακόμη- τον έλεγχο του παιχνιδιού. Και πως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να πάρουν (να κερδίσουν) το μεγαλύτερο μέρος της αντίδρασης του FT 25 προς τις 280-285 μονάδες, σήμερα τελευταία συνεδρίαση και triple witching για το 2014.

Ζητούμενη η επιβεβαίωση της στήριξης -πλέον- των 850 μονάδων και η ανοδική… δοκιμασία τιμών άνω των 880 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v