Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χάνονται τα κέρδη μετά το γερμανικό «όχι»

Εξανεμίστηκαν τα κέρδη του Γενικού Δείκτη μετά την άρνηση των Γερμανών επί του ελληνικού αιτήματος. Σε λίγα λεπτά το χρηματιστήριο βρέθηκε από κέρδη 4% να υποχωρεί κατά 1%. Στα 160 εκατ. ευρώ έφτασε το τζίρος.

Αποχαιρέτησε την άνοδο το Χ.Α. μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Γερμανικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε

Το αίτημα εστάλη, το Χ.Α. αντέδρασε έως τις 883 μονάδες και αναμένουμε... Τα πρώτα πολύ σημαντικά βήματα από την ελληνική πλευρά γίνονται και πλέον μένει να φανούν οι προθέσεις της άλλης.

Στον ρυθμό των εντονότατων διεργασιών (κυρίως) στο παρασκήνιο, με το ελληνικό ζήτημα να απασχολεί όλα τα κέντρα εξουσίας (από τις ΗΠΑ μέχρι την Ε.Ε.) κι η συνέχεια (και) για το χρηματιστήριο εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις ενέργειες του Βερολίνου.

Συνεχής η ροή πληροφοριών και η ενημέρωση του Euro2day.gr, με νεότερα από την παραλαβή του αιτήματος από τον επικεφαλής του Eurogroup, οι αγορές συνεχίζουν σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας και προσδοκιών για εξεύρεση καταρχήν λύσης/διεξόδου.

Από την Αθήνα μέχρι το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο όλα τα ρολόγια των χρηματιστηρίων είναι συγχρονισμένα σε... ώρα Ελλάδος. Στο Χ.Α. το μεθοδικό, προσεκτικό μάζεμα μετοχών συνεχίζεται από τα χαμηλά της ημέρας, στηνΦρανκφούρτη ο DAX κυμαίνεται στα επίπεδα των 10.955 μονάδων (-0,05%), πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά των 11.013,85 μονάδων.

Είναι άξιον αναφοράς πως τα διαγράμματα των FT 25 και DAX παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες συγχρονισμό, που παραπέμπει σε επικείμενη ακραία διακύμανση. Η φορά και για τον FT 25, το Χ.Α., και για τον DAX, το γερμανικό χρηματιστήριο -όλως περιέργως- εμφανίζει βραχυπρόθεσμα σύγκλιση.

Στο 1,1385-1,1451 η σχέση ευρώ/δολαρίου, λίγο τσιμπημένες οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, περίπου 4,2 δισ. ευρώ άντλησε μέσω 3ετών και 10ετών ομολόγων η Μαδρίτη με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Σε όλες ανεξαιρέτως τις αγορές, από μετοχές μέχρι ομόλογα - συνάλλαγμα επικρατεί η ίδια... νευρική νηνεμία, η προσμονή πριν το... ακραίο χρηματιστηριακό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις από τις ευρωαγορές αλλά και το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο οι περισσότερες κινήσεις γίνονται βάσει της προσδοκίας προεξόφλησης του θετικού σεναρίου.

Και στο «ρηχό» Χ.Α., οι συναλλαγές που φθάνουν τα 150 εκατ. ευρώ (σχεδόν το 51% στις τράπεζες) πραγματοποιούνται κυρίως από ισχυρά χέρια αλλά και από αρκετούς εγχώριους επενδυτικούς πόλους και ιδιώτες επενδυτές που έχουν ενεργοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες. Τα σχεδόν 150 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 14.30 είναι αυξημένος τζίρος, τα περίπου 50 εκατ. ευρώ σε ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank είναι συναλλαγές κυρίως όσων προσβλέπουν σε λύση/διέξοδο και ανοδική κίνηση του κλάδου-σηματωρού.

Απώλειες καταγράφει η μετοχή της Coca Cola, ενώ πτωτικά κινείται και η μετοχή του Μυτιληναίου. Στο κόκκινο διαπραγματεύονται επίσης ΕΥΔΑΠ, Folli Follie, αλλά και oι τίτλοι των Motor Oil και Ελλάκτωρ.

Αντίθετα άνοδο σημειώνουν ΟΛΠ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Aegean Airlines.

Στην περιοχή των 780-785 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών με 13% και την σηματωρό Εθνική να έχει γυρίσει από τα αρχικά χαμηλά του 1,21 ευρώ στα προ ολίγου υψηλά του 1,43 ευρώ. Με συναλλαγές 30 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον πως οι περισσότερες συναλλαγές, σχεδόν 43 εκατ. ευρώ, έχουν γίνει στη μετοχή του ΟΤΕ. Στα υπόψη τα 2 μεγάλα πακέτα 927.549 και 290.000 μετοχών του ΟΤΕ που έχουν αλλάξει χέρια στα 7,66 και στα 7,50 ευρώ αντίστοιχα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v