Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση ειδικών συνθηκών στο Χρηματιστήριο

Απώλειες 2% στο ξεκίνημα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί πέριξ των 820 μονάδων. Τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης καλείται να αποτιμήσει η αγορά, σε μια μέρα που οι περισσότερες αγορές έχουν αργία, προδιαθέτοντας για μειωμένες συναλλαγές. Τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες.

Η απορρόφηση των όποιων πιέσεων από την επιμέρους αρνητική ειδησεογραφία και τις εξελίξεις του Σάββατοκύριακου χωρίς να ακυρωθούν οι στηρίξεις του Χ.Α. είναι το κύριο ζητούμενο κατ' αρχάς για τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση ακόμα μίας εβδομάδας για γερά νεύρα και στομάχια. Με την αγορά να εξακολουθεί να προβλέπει την προοπτική εξεύρεσης λύσης-διεξόδου με ό,τι θα ακολουθήσει σε βάθος χρόνου σχετικά και με τη λεγόμενη «μεγάλη συμφωνία».

Το Χ.Α. στον ρυθμό των πολιτικών εξελίξεων, με το βάρος να πέφτει τις τελευταίες ώρες, 1-2 ημέρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαμόρφωση ενός πλαισίου Τσίπρα για τον έντιμο συμβιβασμό, όπως ανέφερε νωρίτερα η Μαρίνα Μάνη, εκτιμάται πως θα αναγνωσθεί (και) χρηματιστηριακά, σήμερα-αύριο. Πρακτικά θα μετρηθούν άμεσα οι διαθέσεις (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων επενδυτών(*).

Από την περιοχή των 840 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη μεταξύ των δύο κυριότερων βραχυπρόθεσμων ορίων (818 και 858), θα αποτιμηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, θα επιχειρηθεί να προεξοφληθούν οι επόμενες κινήσεις, να δοθούν οι τελευταίες μάχες προς το κλείσιμο του μήνα. Τελευταία συνεδρίαση για τον Μάιο αυτή της Παρασκευής, σε έναν κύκλο πέντε ημερών που αναμένεται μεστός από κάθε άποψη.

Σε αυτήν τη φάση ο πρωθυπουργός είναι ίσως ο μόνος (Έλληνας) ο οποίος γνωρίζει τη... χαρτογραφία της περιοχής και στο εξωτερικό (δανειστές) και στο εσωτερικό (της χώρας) αλλά και στα ενδότερα της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ). Εκτίμησή μας πως πλέον ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο (εντός - εκτός κυβέρνησης) τις αντοχές του εγχώριου συστήματος, τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματός του, ενώ ταυτόχρονα είναι ο κατεξοχήν συνομιλητής Βερολίνου, Βρυξελλών.

Πλέον αυτή η φάση της διαπραγμάτευσης ξεκινά με τον Έλληνα πολιτικό να ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσει και τι να... θυσιάσει. Η μοίρα της Ελλάδας είναι στα χέρια του Τσίπρα, σημειώνει ο νουνεχής Wolfgang Munchau (Financial Times), αποτυπώνοντας ακριβώς πώς έχει η κατάσταση.

Στο δύσκολο εσωτερικό μέτωπο (του κόμματός του), όπως σημείωνε η Μαρίνα Μάνη, η εισήγησή του εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής (χωρίς να χρειαστεί καταμέτρηση) και αποτελεί, πλέον, την πολιτική απόφαση του οργάνου. Το βασικό σημείο της πολιτικής απόφασης είναι ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία», αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε μία αμοιβαία επωφελή λύση».

Κατά την εκτίμηση παραγόντων, αυτό είναι και το βασικό κλειδί που έχει στα χέρια του για να ξεκλειδώσει τα εμπόδια που έπονται, με πρώτο το αυριανό του Brussels Group.

Σε αυτό το περιβάλλον, όπως καταγράφουν ο Στέφανος Κοτζαμάνης και ο Γιώργος Α. Σαββάκης, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, με τους βραχυπρόθεσμους να επηρεάζονται από δηλώσεις πολιτικών και διαρροές αξιωματούχων...

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ότι «όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι», δείχνει τη ρευστότητα της κατάστασης λίγες μόνο ημέρες πριν -όπως ελπίζεται- υπάρξει συμφωνία της χώρας με τους Ευρωπαίους δανειστές της. Και ενώ όλοι συμφωνούν πως η Ελλάδα δεν έχει χρονικά περιθώρια πέρα από τα μέσα του επόμενου μήνα και ο πρωθυπουργός δηλώνει στην Κεντρική Επιτροπή ότι είμαστε κοντά.

Να συνεκτιμηθούν οι αλλαγές αφενός λόγω της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI, αφετέρου με αφορμή τις μεταβολές στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Τελευταία εβδομάδα του μήνα, με τον Γενικό Δείκτη στις 840,22 μονάδες, τον FT 25 στις 251,15 και τον τραπεζικό στις 668,23 μονάδες. Σημειώνεται πως σημείο εκκίνησης για τον Μάιο αποτέλεσαν για τον Γ.Δ. οι 822,88 μονάδες, για τον FT25 οι 245,27 και για τον ΔΤΡ οι 651,18 μονάδες (τιμές κλεισίματος συνεδρίασης Πέμπτης 30 Απριλίου).

Τεχνικά, όπως εκτιμά ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης, και το εβδομαδιαίο κλείσιμο της Παρασκευής προϊδεάζει ότι το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας δεν θα είναι ευχάριστο για τους ταύρους. Για τον FT 25 το μεγάλο ζητούμενο για να διατηρηθεί το ανοδικό momentum είναι στο τέλος της ο δείκτης να μην κλείσει χαμηλότερα από τη στήριξη του συστήματος που διέρχεται από τις 230 μονάδες.

Πρακτικά, εισερχόμενοι στην πλέον κρίσιμη φάση των συζητήσεων, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα χαρακτηριστεί από την τεράστια μεταβλητότητα στον τραπεζικό δείκτη. Ως βαρόμετρο θα δέχεται καθημερινά τα χτυπήματα των traders όταν καταφθάνουν αρνητικές ειδήσεις από το δυτικό μέτωπο και θα εκτινάσσεται σαν πιεσμένο ελατήριο όταν αυτές θα εναλλάσσονται με θετικές.

Για τον ΔΤΡ το μεγάλο ζητούμενο τις επόμενες 1-2 εβδομάδες είναι να μην κλείσει χαμηλότερα της στήριξης του συστήματος που διέρχεται πέριξ των 575-570 μονάδων.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση θεωρείται κρίσιμη η γνωστή ζώνη που οριοθετείται από τη στήριξη του συστήματός (647-648 μονάδες) και τον εκθ. ΜΚΟ 30 ημερών 633-634 μονάδων.

Στην αγορά παραγώγων, αυξήθηκαν, ελαφρώς, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 39.362 συμβόλαια. Το συμβόλαιο του FT 25 (συνολικά 3.525, 3.458 για τον Ιούνιο και 67 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 253) κινήθηκε μεταξύ 251,3 και 258,75 μονάδων, γυρίζοντας σε υπερτίμηση/premium 0,74%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (470), Alpha Bank (5.966), Εθνική (19.139), Πειραιώς (18.160), Eurobank (20.173), ΟΤΕ (628), MIG (2.811), Frigoglass (475), ΓΕΚ (151), ΜΕΤΚΑ (127), ΟΠΑΠ (227).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, απόντες δήλωσαν οι επενδυτές στην αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου καταγράφηκαν μόλις 135 τεμάχια (123 calls και 12 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε 63%.

Ενώ σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Ιουνίου κυμάνθηκαν στο 1,14% και μεταξύ των 251,50 και των 258,75 μονάδων.

Οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 3.525 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα επίπεδα των 39.219 συμβολαίων.

(*)Θυμίζουμε πως σήμερα, λόγω αργίας (των καθολικών), αρκετά ευρωχρηματιστήρια θα παραμείνουν κλειστά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v