Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Εκτίναξη τζίρου και πτώση στο κλείσιμο λόγω αυξημένης κινητικότητας στις μετοχές του MSCI. Στις 825 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις τράπεζες να παραμένουν στο προσκήνιο. Κέρδη για Alpha Bank, πιέσεις για Εθνική, Eurobank. Πτώση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Εκτόξευση του τζίρου λόγω του rebalancing στον MSCI.

Επιμένει σε αρνητικό έδαφος το Χ.Α. καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις στο Brussels Group και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να... διασκεδάσει το "λάθος στη μετάφραση" των δηλώσεων της Christine Lagarde στη γερμανική FAZ.

Πλούσια η ειδησεογραφία, πιθανότατα θα γίνεται όλο και πλουσιότερη στο Σαββατoκύριακο, για να ενταθεί τη Δευτέρα με τη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ με Γιούνκερ. Συνεπώς στη συνεδρίαση της Τρίτης, πρώτη για τον Ιούνιο, πιθανόν να έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα διαφορετικά από αυτά που κρατούν "δέσμιους" τους αγοραστές στη σημερινή συνεδρίαση, τελευταία για τον Μάιο.

Πέριξ των 835 μονάδων η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, με τη συγκεκριμένη τιμή σημείο αναφοράς και πιθανής αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης (σχετικό διάγραμμα στον Εκηβόλο) με τις συναλλαγές σαφώς λιγότερες από το μέσο όρο των προηγούμενων δύο ημερών αλλά σταθερά επικεντρωμένες στον τραπεζικό κλάδο.

Συγκριτικά αυξημένη η κινητικότητα στη μετοχή της ΔΕΗ αλλά σε όσους τίτλους επηρεάζονται άμεσα (ή έμμεσα) από την αναδιάρθρωση των δεικτών.

Η προσοχή και η ροή συναλλαγών στραμμένες στις τράπεζες με την Deutsche Bank να τονίζει πως η Εθνική παραμένει κορυφαία επιλογή της μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, διαθέτοντας καλύτερη ρευστότητα και ποιότητα ενεργητικού. Πάντως μέχρι πριν από λίγο στη μετοχή της ΕΤΕ επέμεναν οι πωλητές με σταθερές ρευστοποιήσεις έως τα 1,09 ευρώ (από τα 1,19 ευρώ) και τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις σε κίνδυνο.

Σε αντίθεση με την ΕΤΕ στη μετοχή της Alpha Bank αλλά και στο warrant της οι αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο όπως και στη μετοχή της Eurobank. Στην Πειραιώς συναλλαγές πραγματοποιούνται σε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές- στα 0,495 ευρώ- με τη Eurobank Equities να διατηρεί την τιμή-στόχο στα 0,67 ευρώ και σύσταση διακράτησης.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι λογικό να παραμένει στο επίκεντρο καθώς σε ενδεχόμενη εξεύρεση λύσης/διεξόδου θα επανέλθει προς την ομαλότητα ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την πιθανή πορεία του ΔΤΡ έναντι του Γ.Δ. και του FT25.

Στο σχετικό διάγραμμα του ΔΤΡ αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η απόκλιση που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε επαναξιολόγηση - rerating έναντι της υπόλοιπης αγοράς. Τεχνικά για τον κλαδικό δείκτη στήριξη έχει διαμορφωθεί στις 672 μονάδες, κύρια στήριξη και σημείο stop loss θεωρούνται οι 636 ενώ στην περίπτωση θετικής εξέλιξης στόχος είναι η επαναφορά προς τις 770-780 μονάδες.

H εικόνα του τραπεζικού δείκτη

Μέχρι τώρα οι τοποθετήσεις που γίνονται κατ΄ αρχήάς στην Alpha Bank (και το ΑΛΦΑ τπ), στη Eurobank και δευτερευόντως στην Πειραιώς (και στο ΠΕΙΡ τπ) παραπέμπουν στην προσδοκία επίτευξης θετικού αποτελέσματος.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται πιθανό πως οι εισροές στον τραπεζικό κλάδο θα συνεχισθούν με αναλογία 1/2 και την επόμενη εβδομάδα.

Από τις μετοχές του FT25, επιμένουν οι πωλητές στον Μυτιληναίο, με τη Euroxx να ανεβάζει τον πήχη στα 8,70 από τα 8 ευρώ και σύσταση για απόδοση καλύτερη της αγοράς. Νωρίτερα για τη μετοχή δοκιμάσθηκε η στήριξη των 6,02 (6 ευρώ).

Με σημαντικές απώλειες η μετοχή του FF Group (στήριξη στα 25,08/25 ευρώ) με την ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή να έχει αναθεωρήσει την τιμή-στόχο στα 34,5 από τα 32,3 ευρώ πριν διατηρώντας τη σύσταση για τη μετοχή.

Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς και τη στάση των επενδυτών, στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής έκανε λόγο για ψύχραιμη και φυσιολογική αντίδραση, χωρίς υπερβολές και μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο. Αναμφίβολα στο γεγονός του περιορισμού (σχεδόν μηδενισμού) του Τ+2 και της μεγαλύτερης κάλυψης των περιθωρίων μόχλευσης-margin θα πρέπει να αναζητηθεί το... κλείσιμο του "αέρα" και η μη ανάληψη ρίσκου προς τις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουνίου (Τρίτης, Τετάρτης).

Η αγορά εξακολουθεί να προσβλέπει στην προοπτική εξεύρεσης λύσης μη ρισκάροντας ιδιαίτερα, κατοχυρώνοντας θέσεις και κλείνοντας τον μήνα στα επίπεδα της ευρύτερης περιοχής των 850 μονάδων.

Να σημειωθεί, πως στην τρέχουσα τιμή ο Γ.Δ. μετρά θετική απόδοση 3,90% για τον Μάιο, δηλαδή κλείνοντας με θετικό πρόσημο έναν πολύ δύσκολο και πονηρό μήνα.

Η αγορά συνεχίζει να κινείται με βάση την κοινή λογική συνεκτιμώντας τόσο τις πολιτικές παραμέτρους (ενδεικτική η παρέμβαση του W. Munchau, πως η Ελλάδα κρίνει την υστεροφημία της Αγκ. Μέρκελ) όσο και τις υπόλοιπες (οι συνέπειες του default έναντι του ΔΝΤ, σύμφωνα με την Goldman Sachs).

Λίγο μετά τις 15.30 η αξία των συναλλαγών, έχοντας αυξηθεί στο διάστημα της ενδοσυνεδριακής αντίδρασης, έφτανε τα 70 εκατ. ευρώ. Ενδεχομένως να φτάσει προς το μέσο όρο των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων μέχρι το τέλος...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v