Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το ξεπούλημα και οι νέες στηρίξεις

Οι ισχυρές απώλειες των τραπεζικών τίτλων αλλά και η επιδείνωση του κλίματος διεθνώς λόγω Volkswagen έστειλαν το Γενικό Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα. Σε ιστορικά χαμηλά η Eurobank. Πού βρίσκουν στήριξη ΓΔ και FT 25. Στα θετικά η μείωση του τζίρου. Ανοδος για ΕΧΑE, Aegean και Jumbo.

Με τον "Herbie", τον γνωστό σκαραβαίο της Volkswagen από την ταινία του 1969 "Κατσαριδάκι, αγάπη μου" (Ελληνικός τίτλος) κινούνται προς "νοτιότερη" κατεύθυνση οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ στο Χ.Α. η χθεσινή επιφυλακτικότητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, σήμερα μετατράπηκε σε νέο Τραπεζικό "ξεπούλημα" με εμφανείς προεκτάσεις και στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη, παρά το γεγονός ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.

Να σημειωθεί ότι από το ταμπλό του FTSE25, μόνο οι μετοχές των Jumbo (+0,50%), Αεροπορίας Αιγαίου (+0,56%) και ΕΧΑΕ (+2,78%) διασώθηκαν με θετικό πρόσημο, ενώ στην περίπτωση της Jumbo ο τίτλος το πάλεψε από αρχής μέχρι τέλους, καθώς η διόρθωση που είχε προηγηθεί κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις τον είχε αναγκάσει να "τρακάρει" με το άνω άκρο της πρώτης στήριξης, στο ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν συνέπεσε με τις προσδοκίες της πλειονότητας της Αγοράς, ενώ, πλέον, τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται, στη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου των Τραπεζών, στο τέλος του μήνα και όσοι φοβούνται ιδιαίτερα αρνητικές εκπλήξεις προχωρούν σε συντεταγμένες ρευστοποιήσεις.

Ο δεύτερος και σαφώς μεγαλύτερος προβληματισμός των λίγων ενεργών παικτών και ο οποίος "μεταφράζεται" με την επιστροφή της "νότιας" κίνησης στο Τραπεζικό ταμπλό και στην παράλληλη πτωτική κίνηση των Τραπεζικών warrants, εστιάζεται στην επικείμενη κεφαλαιακή ενίσχυση των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, στις κεφαλαιακές ανάγκες εκάστου εξ αυτών και πολύ περισσότερο στους όρους με τους οποίους θα πραγματοποιηθούν οι νέες Τραπεζικές ΑΜΚ.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Σύμφωνα με τμήματα ανάλυσης ιδιωτικών ΑΧΕ που ασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα (άλλωστε δεν "πνίγονται" στην δουλειά), οι προβληματισμοί επικεντρώνονται στην "αξιόπιστη" εκτίμηση για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, αλλά και στις πληροφορίες ότι οι Θεσμοί πιέζουν για αυξήσεις "μαμούθ", προκειμένου να "βγει από το τραπέζι" η πιθανότητα ανάγκης νέων κεφαλαιακών ενισχύσεων του κλάδου στο κοντινό μέλλον.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, τα απαιτούμενα κεφάλαια σε συνδυασμό με τους όρους της κάθε μιας ΑΜΚ θα κρίνουν την βραχυπρόθεσμη πορεία των Τραπεζικών μετοχών, με τον φόβο των πιθανών reverse split να παραμένει ισχυρός.

Άρα όσοι προσδοκούν επιστροφή στην κερδοφορία, από πλευράς Τραπεζικών μετοχών, θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι ΑΜΚ και ταυτόχρονα η Κυβέρνηση να "περπατάει" την συμφωνία με τους Δανειστές.

Μέχρι τότε η πλαγιοκαθοδική κίνηση δείχνει σαν επικρατέστερο σενάριο, εν μέσω εντονότατης μεταβλητότητας, καθώς θα παραμείνουν τα ερωτήματα, αλλά και η αστάθεια των τιμών, με τους ενεργούς traders, να τοποθετούνται, αλλά και να αποσύρονται με παροιμιώδη ευκολία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μόλις δύο μετεκλογικές αρνητικές συνεδριάσεις, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αθροίζει απώλειες 16,1%, στα χαμηλά ημέρας έφθασε μέχρι τις 230,82 μονάδες (-12,56%), ενώ στο ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο "ever" ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της Eurobank!

Το διάγραμμα της Eurobank από την αρχή του χρόνου

Από την άλλη και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η άμεση δημιουργία νέας Κυβέρνησης μπορεί να σηματοδοτεί πιθανή βραχυπρόθεσμη λήξη συναγερμού σχετικά με την πολιτική αστάθεια, όμως οι επιφυλάξεις παραμένουν, καθώς από τη μία έχουμε το ίδιο Κυβερνητικό σχήμα και από την άλλη σχετική αστάθεια της Κυβέρνησης, λόγω μικρότερης κοινοβουλευτικής ομάδας.

Τεχνικά, μπορεί σε ημερήσιο γράφημα η εικόνα να παραμένει "long" με το "stop" στις 187 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως χάθηκε η πρώτη στήριξη και το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 197 και 192 μονάδες. Εννοείται ότι ισχυροποιήθηκαν οι αντιστάσεις στις 207, 210 και 212 μονάδες.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και αν συνεχιστεί η "νότια" κίνηση, δεν μπορεί να αποκλειστεί η προσέγγιση του "gap" στις 656 μονάδες, ενώ πτωτική διαφυγή χαμηλότερα των 650 μονάδων, θα ανοίξει την "καταπακτή" για επαναπροσέγγιση των 620 μονάδων. Κίνηση χαμηλότερα των 620 μονάδων, θα φέρει "νηοπομπή" από νέα "margin calls".

Διατηρήθηκαν οι χαμηλές συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, ενώ το συμβόλαιο του δείκτη υποχώρησε περισσότερο από την spot Αγορά, περιορίζοντας την υπάρχουσα υπερτίμηση, σύμφωνα με τις τελευταίες πράξεις.
Μικρή επανεμφάνιση πωλητών στην Αγορά ομολόγων, είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα κοντινής λήξης (3ετες 9,92%, 5ετες 8,57% και 10ετες 7,91%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου οδήγησε πιο εύκολα του αναμενομένου σε διαμόρφωση Κυβέρνησης με τους ίδιους εταίρους, ενώ η χαρτογράφηση του Κοινοβουλίου διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες του κ. Τσίπρα που ήδη ορκίστηκε εκ νέου Πρωθυπουργός" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Επομένως, ο πολιτικός κίνδυνος απομακρύνθηκε για τις Αγορές καθώς είναι δεδομένος ο φιλοευρωπαϊκός προσανατολισμός της Κυβέρνησης που θα ορκιστεί.

Από την άλλη πλευρά, εμφανής είναι ο σκεπτικισμός για την δυνατότητα της νέας Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις αναγκαίες δράσεις του επομένου τριμήνου, καθώς και μόνο η επιγραμματική αναφορά σε αυτές πείθει ότι συνιστούν πραγματικό Γολγοθά για την Ελληνική Οικονομία, μονόδρομο ωστόσο στην παρούσα φάση για τη σταθεροποίησή της:
Τη συλλογή φορολογικών εσόδων ύψους 18 δισ ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών (συστημικών και μη) ώστε να είναι και πάλι φερέγγυες, απομακρύνοντας οριστικά σενάρια "κουρέματος" καταθέσεων και διενεργώντας όσα απαιτούνται για τα επισφαλή δάνεια ώστε το 2016 να άρουν τα capital controls και να επανέλθουν σε θετική πιστωτική επέκταση.
Την θεσμοθέτηση των προαπαιτούμενων που θα επιτρέψουν την θετική αξιολόγηση ώστε να εγκριθούν οι εκταμιεύσεις από τον ESM και να έλθει στο τραπέζι η συζήτηση για την ευνοϊκή αναδιάρθρωση του χρέους.

Την προώθηση μεταρρυθμίσεων με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις, ή την πειστική υποβολή άλλων προτάσεων προς τους Δανειστές. Και βεβαίως η ανοικτή πληγή της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος, για το οποίο η Ευρώπη καλείται να αποδείξει ότι αξίζει να υπάρχει ως Ένωση Χωρών.

Είναι προφανές ότι η νέα Κυβέρνηση καλείται σε ασφυκτικά οριοθετημένους χρόνους να λειτουργήσει με πρωτόγνωρους ρυθμούς εργατικότητας και αποτελεσματικότητας για να ανταποκριθεί.

Και η Ελληνική Κοινωνία να αποδεχθεί, ως "πειθαρχημένος ασθενής που εισέρχεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας", τη διαδικασία που είναι πιθανό να σταθεροποιήσει την Οικονομία και να ανοίξει την προοπτική επανεκκίνησής της στη συνέχεια.

"Mission impossible", ίσως απαντήσουν πολλοί καθώς τα μέλη της ομάδας που θα χειριστεί τα της Οικονομίας και τα της διαπραγμάτευσης με τους Δανειστές καλούνται να επιδείξουν εξαιρετικές δεξιότητες.

Ασφαλώς όμως η ικανοποιητική ανταπόκρισή τους θα εκτιμηθεί αναλόγως και στο Χρηματιστήριο που ευλόγως τώρα απαισιοδοξεί, παρά την διατήρηση των χαμηλών αποδόσεων στα 10ετη ομόλογα με την προσδοκία σύντομα να περιληφθούν στη διαδικασία ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι.

Ταυτόχρονα, το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να συγκεντρώνει "μαύρους κύκνους". Η απόφαση της Fed να διατηρήσει τα Αμερικανικά παρεμβατικά επιτόκια σε μηδενικό επίπεδο ερμηνεύθηκε ως πιστοποίηση των ανησυχιών για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας εξαιτίας της επιβράδυνσης της Κινεζικής.

Παράλληλα και ενώ στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός τρέχει μόλις με 0,1%, ένας ακόμη απροσδόκητος "μαύρος κύκνος" εμφανίστηκε με τη μορφή τoυ σκανδάλου της Γερμανικής VW σκιάζοντας το χρηματιστηριακό τοπίο των Ευρωπαϊκών Αγορών, αφού, σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, τυχόν υποχώρηση των πωλήσεων του Γερμανικού κολοσσού μπορεί να αποτελέσει απειλή για την εύρωστη ακόμη Γερμανική Οικονομία.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτή η εικόνα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώθηκαν για Shanghai (+0,92% και τρίτη μέρα ανόδου) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Sensex 30 (-2,07%). Κλειστή παρέμεινε η Αγορά στην Ιαπωνία.

"Οι μεταρρυθμίσεις στην Κίνα θα συνεχιστούν, ασχέτως της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και της αστάθειας στα Χρηματιστήρια", δήλωσε σε συνέντευξή του στη "Wall Street Journal" ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping.

Αναφερόμενος στην υποτίμηση του γουάν, είπε πως "η μείωση στα ξένα αποθέματα που ακολούθησε την υποτίμηση είναι φυσιολογική και δεν υπάρχει λόγος υπεραντίδρασης".

Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη (με τον κλάδο της Αυτοκινητοβιομηχανίας να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις στον απόηχο της παραποίησης των στοιχείων για εκπομπές ρύπων από την Volkswagen), ενώ σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η μετοχή της Volkswagen σημειώνει διψήφιες απώλειες, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα ανά τον Κόσμο είναι εξοπλισμένα με το λογισμικό παραποίησης που ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ, σε μία υπόθεση που αναμένεται να επιβαρύνει τον ετήσιο ισολογισμό της (πρόβλεψη ποσού αρκετών δισ. ευρώ για την κάλυψη της ζημιάς).

Πιέζονται σε χαμηλότερα επίπεδα, χρυσός, πετρέλαιο και ευρώ.

Επιστροφή στο ΧΑ

 "Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί μετά τον Ιούλιο, ενώ η Αθήνα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος διότι πολύ απλά δεν μπορούν να εκπληρωθούν", τονίζει το Spiegel. 

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 700,22 μονάδες (+0,96%), όμως μετά τις 11.05 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 673,37 (-2,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 674,69 (-2,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 677,47 μονάδες με απώλειες 2,32%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 33,9 εκατ. από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ). Άλλαξαν χέρια 173738859 τίτλοι, από τους οποίους οι 161466396 αφορούσαν μετοχές του FTSE25.

Στο ταμπλώ του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Viohalco, ΕΥΔΑΠ και Μέτκα. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΧΑΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Grivalia, Folli Follie Group.

Κακή η τελική εικόνα με 27 ανοδικές μετοχές, έναντι 63 πτωτικών, ενώ για 17 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

Από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 1.507.937 νέες μετοχές της εταιρείας Βαράγκης που προέκυψαν από την μετατροπή 38 ομολογιών, με τιμή μετατροπής € 0,32 ανά μετοχή. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 4.737.503.

Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Folli Follie Group ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το καθαρό ποσό € 0,10052312165 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από τη διανομή αφορολόγητων αποθεματικών. Επίσης, μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της εταιρείας ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,19821526131 ανά μετοχή με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 18,92.

Τέλος η ΕΘΝΙΚΗ Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. ως εκδότης και διαχειριστής του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου "NBGAM ETF Greece & Turkey 30 – Μετοχικό", ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου 2015 δεν θα είναι δυνατή η διαπραγμάτευση του εν λόγω Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου στην Αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, λόγω επίσημης αργίας του Χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη να παραμένουν σταθερές και να αυξάνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (75.937 συμβόλαια).

Στα 10.075 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.891, 2.756 για τον Οκτώβριο, 133 για τον Νοέμβριο και 2 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 198,25) κινήθηκε μεταξύ 196,25 και 207,5 μονάδων και σβήνοντας την υπάρχουσα υπερτίμηση γύρισε σε οριακό discount 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.500 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (23.839), Εθνική (11.840), Πειραιώς (26.805), Eurobank (10.098), ΟΠΑΠ (660), Μυτιληναίο (130), ΟΤΕ (517), ΔΕΗ (919), MIG (256), ΕΧΑΕ (210), Ελ. Πετρέλαια (120), Motor Oil (107), Frigoglass (101).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε ελαφρά στο 61%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 210 δικαιώματα (147 αγοράς και 63 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (33.382.193 τεμ.), Eurobank (1.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.200 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v