Ανακάμπτει το Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, με κέρδη άνω του 1%, ανακάμπτοντας από τις πρωινές απώλειες. Καταλύτης το θετικό «γύρισμα» στις διεθνείς αγορές. Στο πράσινο οι μετοχές των τραπεζών. Ανεβάζουν ταχύτητα οι συναλλαγές. Υπεραποδίδουν Grivalia, ΟΠΑΠ, Follie, Μυτιληναίος.

Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Γενικό Δείκτη να περνά σε θετικό έδαφος καταγράφοντας μάλιστα κέρδη άνω του 1%. 

Με τα futures της Wall Street να παραπέμπουν σε άνοιγμα, με οριακή διακύμανση για τους δείκτες Dow Jones και S&P500, φαίνεται πως επιχειρείται να σταθεροποιηθούν οι αγορές, με ενδεικτική τη διαμόρφωση του DAX στις 9.700 μονάδες (*).

Ανάλογη εικόνα εδώ και περίπου δυο ώρες στο Χ.Α., με τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες να μειώνονται καθώς ο Γενικός Δείκτης από τις 524,01 κέρδισε σταδιακά έως 20 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών να επανέρχεται στην περιοχή των 40 μονάδων.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με την Alpha Bank σηματωρό αλλά την Εθνική να διαμορφώνει τάση, σε αυτή τη φάση της αγοράς. Άλλωστε σε αυτές τις δύο μετοχές επικεντρώνεται τις τελευταίες ημέρες η προσοχή επενδυτών και παικτών, κάτι που αποτυπώνεται στην αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και στον συγκριτικά υψηλό τζίρο.

Ειδικότερα, σήμερα το μεγαλύτερο βάρος έχει πέσει στη μετοχή της ΕΤΕ, καθώς είναι αυτή όπου διαμορφώνονται άξιες αναφοράς αντιστάσεις στο εύρος του 0,241 έως 0,257 ευρώ. Πάνω από 7 εκατ. ευρώ ο τζίρος στη μετοχή της ΕΤΕ (στις 13:50), με τους αγοραστές να ανεβάζουν τον πήχη σταδιακά μετά τις 13:30 φτάνοντας μέχρι το 0,257 ευρώ, δηλαδή οριακά χαμηλότερα από την κρίσιμη τιμή του 0,258 ευρώ. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως σήμερα η ΕΤΕ, μετά από καιρό, περνά ένα συγκρατημένα πιο αισιόδοξο μήνυμα πως η αγορά μπορεί να «ξύνει πυθμένα».

Ωστόσο, της Εθνικής έχουν προηγηθεί blue chips-σηματωροί όπως είναι ο Μυτιληναίος, η F.F. Group αλλά και στην αρχή της ημέρας η Jumbo, η Lamda Development.

Στη μετοχή του Μυτιληναίου, συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 2,93-3,06 ευρώ, με εμφανή την προσπάθεια να διατηρηθεί στα επίπεδα των 3 ευρώ. Ισχυρή αντίδραση, μετά από ημέρες, στη μετοχή της F.F. Group, με τις συναλλαγές να γίνονται σε μεγάλο εύρος (13-13,88 ευρώ) και μετά από διόρθωση σχεδόν 20% από την αρχή του έτους. Στα 9,56-9,69 ευρώ η μετοχή της Jumbo, με οριακά αρνητική απόδοση από την αρχή του έτους με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές.

«Αφύπνιση» αγοραστών και στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, με τις συναλλαγές στα 3,54-3,71 ευρώ, ενισχύοντας έτσι τη στήριξη στα 3,50 ευρώ. Στο 1,12-1,15 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με εικόνα ανάλογη αρκετών ακόμη του FT 25, καθώς φαίνεται πως σε τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης επιχειρείται να διαμορφωθεί ένας «μακροχρόνιος πυθμένας».

Προφανώς η ευόδωση της προσπάθειας θα εξαρτηθεί κυρίως από την επίτευξη της αξιολόγησης, με το ασφαλιστικό εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να προχωρήσει (και) η αγορά.

Παρότι από το «σκληρό ροκ» απόψε στη Βουλή για το ασφαλιστικό δεν αναμένει η αγορά και πολλά, ενδεχομένως να δοθεί πρόγευση του ύφους και της μορφής της αντιπαράθεσης Τσίπρα - Μητσοτάκη για τη συνέχεια.

Αυξημένες συναλλαγές με τη μορφή πακέτων και προσυμφωνημένων πράξεων συνολικής αξίας περίπου 3,5 εκατ. ευρώ (από τα 27 εκατ. ευρώ, που είχαν αλλάξει χέρια στις 14:00). Ενδεικτικά τα πακέτα στα 16,60 ευρώ για τη μετοχή της Τιτάν, στα 13,28 ευρώ για την F.F. Group, στο 0,139 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου, στα 4,42 ευρώ για την ΕΧΑΕ, στα 6,345 ευρώ για τον ΟΠΑΠ.

(*) Στο εύρος των 9.563,64 έως 9.704 μονάδων ο DAX, με ενδεχόμενη επιβεβαίωση του «χαμηλού 52 εβδομάδων» των 9.314,57 μονάδων να σηματοδοτεί (υπό προϋποθέσεις) τον τερματισμό του τελευταίου πτωτικού «κυματισμού».

Σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να διευκολυνθεί ανάλογη προσπάθεια και στο Χ.Α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v