Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισχυροποιούνται οι πωλητές

Βαθύτερα στο κόκκινο κινείται το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στη ζώνη των 480 μονάδων. Διψήφια πτώση για Πειραιώς, Eurobank, Εθνική Τράπεζα. Απώλειες και για ΔΕΗ, Alpha, Μυτιληναίο, Τιτάνα. Κρατά το θετικό πρόσημο η Coca Cola. Περιορισμένος ο τζίρος.

Σε κατοχύρωση κεκτημένων προχωρούν (κυρίως) βραχυπρόθεσμοι παίκτες, με το βλέμμα στραμμένο και στη λήξη της σειράς Φεβρουαρίου στα Παράγωγα.

Σε χαμηλότερα επίπεδα "κλείνει" η σειρά Φεβρουαρίου, με τη μετακύλιση θέσεων στον Μάρτιο να γίνεται σε χαμηλότερες τιμές/discount. Συνέπεια η διεύρυνση των απωλειών σε πάνω από 3% μετά τις 14:15.

Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Αντέχουν Coca Cola, Grivalia, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπρασίας και την εκκαθάριση των θέσεων που θα "κλείσουν" αλλά και αυτών που μετακυλίονται στην επόμενη σειρά θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Προσώρας στη συνεδρίαση σημειώνονται περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις, μέτριος τζίρος και επιλεκτικές κινήσεις σε 4-6 εισηγμένες-σηματωρούς και blue chips, ενόσω οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στον τραπεζικό κλάδο.

Με απώλειες που ξεπερνούν το 2,62% προς τις 484 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, κατά 3,18% προς τις 129 μονάδες ο FT 25, με τον Δείκτη Τραπεζών σε υποχώρηση κατά 9,55%, καθώς με διψήφιο ποσοστό διορθώνουν Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν τη σημερινή διόρθωση:

-στη σημαντική εβδομαδιαία απόδοση δεικτών, μετοχών, με αρκετούς παίκτες να "κλειδώνουν" τις όποιες υπεραξίες,

- στο ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές "χωλαίνει", με συνέπεια την καθυστέρηση της επανόδου των δανειστών στην Αθήνα. Στην αγορά θεωρούν πολύ δύσκολο να "τρέξουν" οι εξελίξεις ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα ενόψει του προγραμματισμένου Eurogroup της Δευτέρας 7 Μαρτίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η διαπραγμάτευση καθυστερεί για τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες, την ώρα που οι δανειστές θέτουν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, τα ζητήματα του "υπερ-Ταμείου" και των "περικοπών στο ασφαλιστικό/δηλαδή πιθανό κόψιμο συντάξεων", ενώ η Αθήνα επιχειρεί να θέσει ζήτημα "κόστους λόγω προσφυγικού".

Με την αγορά να προεξοφλεί πως η όλη διαδικασία (της συμφωνίας με τους δανειστές) μετατίθεται για μετά το Eurogroup και δεδομένου ότι η εβδομάδα "κλείνει" με κέρδη, η κίνηση πολλών να περάσουν από το ταμείο θα πρέπει να θεωρείται απόλυτα φυσιολογική.

Στο 29,35% η εβδομαδιαία απόδοση για τον Δείκτη Τραπεζών, που νωρίτερα υποχωρούσε έως (σχεδόν) 10%, με σημαντικότατες απώλειες, όπως αναφέραμε, για Εθνική, Πειραιώς και Eurobank. Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα για τη μετοχή της Alpha Bank, που να θυμίσουμε ότι διαφοροποιήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση.

Μέτριος-περιορισμένος ο τζίρος, με το 62% στον τραπεζικό κλάδο (στα 20 εκατ. ευρώ ο τζίρος στη μετοχή της Πειραιώς), καθώς και σήμερα παρατηρείται διάχυση συναλλαγών σε τίτλους των Κύπρου, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ, Coca Cola κ.α.

Ειδικότερα για τη μετοχή της Coca Cola ξεχωριστή αναφορά έχει γίνει νωρίτερα στον Εκηβόλο, λόγω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 2015, της βαρύτητάς της στη διαμόρφωση του ΓΔ αλλά και την εν γένει καλή πορεία της στο ταμπλό και σήμερα. Να σημειωθεί πως στη μετοχή έχουν γίνει μόλις 5 Συμβόλαια (στο ΧΠΑ) σε λίγο υψηλότερες τιμές/premium.

Οι περισσότερες συναλλαγές είχαν πραγματοποιηθεί σε ΣΜΕ των 4 τραπεζικών μετοχών όλα σε κλίση/discount και λόγω των διψήφιων απωλειών που καταγράφονται στην υποκείμενη αγορά.

Στις 2.248 τα ΣΜΕ του FT 25, με μικρό αριθμό να έχει μετακυλισθεί ήδη στη σειρά Μαρτίου.

Από τις μετοχές του δείκτη εκτός από την Coca Cola οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο και στην Grivalia, στην Jumbo, στα Ελληνικά Πετρέλαια και στη ΜΕΤΚΑ.

Από αυτές τις 5 μετοχές μόνο για τη μία η εβδομαδιαία απόδοση παραμένει αρνητική (ΜΕΤΚΑ), σε αντίθεση με τα κέρδη των CC, Jumbo, Grivalia και ΕΛ.ΠΕ. Αρνητική κατά 1,53% παραμένει η εβδομαδιαία απόδοση για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ, με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται στα 6,33-6,50 ευρώ.

Από τις μετοχές-σηματωρούς στον ΟΤΕ η αντίσταση των 7,16 ευρώ (όπως αναφερόταν στον χθεσινό Εκηβόλο) αποδείχθηκε ισχυρότερη απ' ό,τι φαινόταν, με συνέπεια να ενεργοποιηθούν (από τα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης) εντολές πώλησης.

Κλασική περίπτωση μετοχής με θετικό εβδομαδιαίο πρόσημο, που αδυνατεί να υπερβεί μία σημαντική τεχνική περιοχή, με συνέπεια τη μεταστροφή των αγοραστών σε πωλητές. Νωρίτερα στη μετοχή είχαν γίνει 562 Συμβόλαια με μικρό discount.

Στις 14:10 είχαν αλλάξει χέρια 70 εκατ. μετοχές, αξίας 27 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v