Καθοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης, χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται από τις 550 μονάδες. Περιορισμένες συναλλαγές εν αναμονή «σήματος» από Βρυξέλλες. Στις τράπεζες επικεντρώνονται οι πιέσεις. Κέρδη καταγράφουν Coca Cola, Follie, Τιτάνας.

Τείνουν να συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης και η "μεγάλη εικόνα" στο ταμπλό του Χ.Α. επιβεβαιώνει τη νευρικότητα - επιφυλακτικότητα ,με κυριότερο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο.

Από την άλλη, εξαιρετικά χαμηλά παραμένει ο πήχης των προσδοκιών, τόσο από το σημερινό Eurogroup, όσο και από τη Σύνοδο Κορυφής και αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από τον τζίρο απελπισίας.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι μόλις και μετά βίας η μικτή αξία συναλλαγών ξεπερνά τα 29 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1,1 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ).

Με αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με την απόλυτα επιφυλακτική εικόνα που παρουσιάζουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, επόμενο είναι το όποιο ενδιαφέρον να επικεντρωθεί σε επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους που αναμένεται να ευνοηθούν από τις επικείμενες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω της κατηγοριοποίησης της αγοράς από τον οίκο FTSE, με τελευταία ημερομηνία τις 18/3.

Έτσι οι περισσότεροι των ημερήσιων traders, έχοντας "εγκαταλείψει" τον τραπεζικό κλάδο σε "κόκκινο φόντο" (οι μεγαλύτερες, μέχρι στιγμής, απώλειες για την Αττικής, -7,95%, που δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά), προσπαθούν να επικεντρώσουν τα βραχυπρόθεσμα "στοιχήματά" τους σε τίτλους που θα παρουσιάσουν σημαντικές καθαρές εισροές και μία πρώτη "γεύση" δίνουν σήμερα οι Folli Follie Group (+4,7%) και Τιτάν (+3,84%).

Πολύ σημαντικές βοήθειες για το πρόσημο των βασικών δεικτών δίνει και ο τίτλος της ΕΕΕ, καθώς αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η μοναδική μετοχή του FTSE 25 που δεν έχει έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Εκτός τραπεζικού ταμπλό, οι τίτλοι που σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Μυτιληναίος (-3,32%), ΔΕΗ (-3,10%), ΕΥΔΑΠ (-2,47%) και Μέτκα (-2,15%).

Η γενικότερη εικόνα του ταμπλό, προς το παρόν, δείχνει μία απόλυτα ελεγχόμενη διόρθωση και μάλιστα όταν έχουν προηγηθεί επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, όμως λόγω της κρισιμότητας της ημέρας, τόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όσο και η γενικότερη εικόνα, δείχνουν μία αγορά που μάλλον προετοιμάζεται για τα χειρότερα, παρά μία αγορά που περιμένει σημαντικές θετικές εκπλήξεις και σπεύδει να τις προεξοφλήσει!

Απελπιστικά χαμηλές οι συναλλαγές και στην Αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους, μέχρι στιγμής, να τηρούν στάση αναμονής, ακολουθώντας την κίνηση της υποκείμενης και να περιμένουν τις ειδήσεις που θα διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις.

Άλλωστε οι συνεχείς εναλλαγές στο πρόσημο των βασικών δεικτών διατηρεί "εκτός παιδιάς" το σύνολο των θεωρούμενων συντηρητικών χαρτοφυλακίων.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v