Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπαθεί για υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Ανοδος στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στις 570 μονάδες. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Viohalco. Mε θετικό πρόσημο Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Aπώλειες καταγράφουν Coca Cola, ΟΛΠ. Μέτριος ο τζίρος.

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, σχετικά ασθενέστερη στο ΧΑ. Ενθαρρυντικό το γεγονός της άμεσης επαναφοράς των ευρω-αγορών σε ανοδική φορά, μετά το χθεσινό απρόσμενο πάνω-κάτω (με αφορμή το πετρέλαιο), με τον DAX στο εύρος των 9.642,79-9.729,05 μονάδων.

Διστακτικά η αρχή στο ΧΑ και αφού δοκιμάστηκαν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη (στις 560 μον.) και τον FT 25 (στις 153 μονάδες) σε μία μέτριων συναλλαγών/ανάλογου τζίρου προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 570 μονάδων.

Στον ρυθμό των ευρω-αγορών, της προεξόφλησης των κινήσεων ενόψει rebalancing και οικονομικών αποτελεσμάτων, οι μέχρι στιγμής προσεκτικές-επιλεκτικές κινήσεις των επενδυτών.

Με αγοραστές στον τραπεζικό κλάδο, καθώς εκτός των άλλων η χθεσινή κίνηση της ΕΚΤ ανοίγει -έμμεσα- ένα παράθυρο για ενίσχυση της Αθήνας (εάν και εφόσον προχωρήσει η πρώτη φάση της αξιολόγησης) ίσως στα μέσα Απριλίου, με την 4άδα των μετοχών των συστημικών τραπεζών σε θετικό έδαφος. Το ότι το 80% του τζίρου επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο είναι ενδεικτικό της εστίασης του βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Θυμίζουμε την απόδοση ΔΤΡ και 4 μετοχών σε διάστημα μηνός, με τον δείκτη να ενισχύεται 85,40% (έναντι απόδοσης 26,31% του ΓΔ) και αναλυτικά για την Εθνική κατά 88,19%, για την Alpha Bank κατά 67,24%, για την Eurobank κατά 131,24% (!) και κατά 92,22% για την Πειραιώς. Να σημειωθεί επίσης πως πλέον η συνολική αποτίμηση των συστημικών ομίλων διαμορφώνεται στα 8,45 δισ. ευρώ. Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, η Coca Cola αποτιμάται στα 6,58 δισ. ευρώ.

Σταδιακά το καλό κλίμα στη Φρανκφούρτη σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση περισσότερων παικτών κυρίως στις τράπεζες ανεβάζει τον πήχη προς τις 570 μονάδες (στις 11:15), περιοχή όπου θα κριθεί (έως τις 575 μονάδες) η τύχη της βραχυπρόθεσμης κίνησης από τα χαμηλά των 471 μονάδων.

Στον δρόμο για 11 ανοδικές στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις, η αγορά, με το ενδιαφέρον -μετά τις 11:15- και σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Στα 19,60-19,84 ευρώ η μετοχή του ΤΙΤΑΝα, με τον όμιλο να ανακοινώνει χθες κέρδη και διανομή μερίσματος.

Διανομή μερίσματος αναμένεται και για τη Motor Oil, που ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα 2015, με τη μετοχή στα 9,60-9,71 ευρώ.

Στις 11:20, στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25, τον πρώτο λόγο είχαν οι αγοραστές, με μόλις 3 μετοχές σε αρνητικό πρόσημο. Πρώτη και καλύτερη η Coca Cola, που προσώρας σε ανοδική συνεδρίαση λειτουργεί σαν... φρένο, ενώ υποχωρούν FF Group και Αεροπορία Αιγαίου.

Στο ΧΠΑ λίγες κινήσεις, με μόλις 177 Συμβόλαια του FT 25. Σε μικρή υπερτίμηση/premium τα ΣΜΕ του δείκτη.
Πάνω από 22 εκατ. μετοχές είχαν αλλάξει χέρια στις 11:20, με τις περισσότερες σε Εθνική και Πειραιώς αλλά και ΑΛΦΑ τπ.

Στα 14 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 80% στον τραπεζικό κλάδο. Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Intralot, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και MIG, Grivalia, Motor Oil, FF Group.

Στα υπόψη και η αξιολόγηση της Fitch για την ελληνική οικονομία, που αναμένεται σήμερα το απόγευμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v