Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μαζεύουν κέρδη οι βραχυπρόθεσμοι

Πέριξ των 550 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, σε τροχιά διόρθωσης μετά από εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Στις τραπεζικές μετοχές οι μεγαλύτερες πιέσεις, διψήφιες απώλειες για Πειραιώς. Στήριγμα στην αγορά από Coca Cola, που καταγράφει κέρδη σχεδόν 2%.

Συντηρείται η αποκλίνουσα πορεία ΧΑ με DAX, μόνο που σήμερα υποχωρεί έως 2,25% το ελληνικό χρηματιστήριο και ενισχύεται μέχρι 1,55% της Φρανκφούρτης.

Σταθερές οι ελεγχόμενες -προσώρας- ρευστοποιήσεις στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση μετά από εννέα συνεχόμενα ανοδικές συνεδριάσεις και την ώρα που ξεκινά ο δεύτερος -και σημαντικότερος- κύκλος συζητήσεων δανειστών- ελληνικής πλευράς για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Με αγοραστές εδώ και ώρα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με παράγοντες της αγοράς να αποδίδουν την κίνηση για παράδειγμα του DAX προς τις 9.850 μονάδες στην προσδοκία πως στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ ο super Mario θα ανακοινώσει ένα «μείγμα μέτρων και ρητορείας», προκειμένου να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές. Σαφέστερο από αυτό του Δεκεμβρίου και εκ των πραγμάτων διαφορετικό, ρηξικέλευθο δεδομένων των προβλημάτων που οξύνονται στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, την ανακοίνωση αποθαρρυντικών νέων για τη γερμανική οικονομία, την πολιτική ρευστότητα που συνεχίζεται στην Ισπανία.

Σε αυτό το ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον και υπό το βάρος των φυγόκεντρων τάσεων, με αφορμή το "μεταναστευτικό", η ΕΚΤ δεν έχει παρά μετρημένες επιλογές που θα πρέπει και άμεσες να είναι και αποτελεσματικές.

Οταν φερειπείν η Ουγγαρία στέλνει και στρατό στα σύνορά της, όταν η Γαλλία χαμηλώνει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της δεύτερης οικονομίας της Ευρώπης, όταν... όταν... η "ελληνική αξιολόγηση" μοιάζει παρωνυχίδα μπροστά στα όσα διαδραματίζονται στην Ευρωζώνη, στην Ε.Ε.

Στα του ταμπλό, εστιάζοντας σταθερά στη βραχυπρόθεσμη εικόνα, βλέπουμε πως νωρίτερα δοκιμάστηκε για δεύτερη φορά η περιοχή των 149 μονάδων για τον FT 25, με τον δείκτη να υποχωρεί έως τις 148,26 μονάδες. Στα χαμηλά ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς στη δεικτοβαρή Coca Cola, που ενισχύθηκε περισσότερο (έως 2,05%) καθώς επιβαρυνόταν η τάση για τον τραπεζικό κλάδο και η Πειραιώς διόρθωνε με διψήφιο ποσοστό.

Ωστόσο συναλλαγές και τζίρος παραμένουν -μέχρι τώρα- σε φυσιολογική ροή, χωρίς εξάρσεις από την πλευρά των πωλητών ενώ στα χαμηλά ημέρας επιχειρήθηκαν αγορές κυρίως σε Jumbo, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου, ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α μη τραπεζικές μετοχές. Πρόκειται κυρίως για κινήσεις συντήρησης μετά την τελευταία ανοδική κίνηση της αγοράς (σε διπλό χρόνο από τις 420 και τις 471 μονάδες), μέχρις ότου φανούν τα περιθώρια ολοκλήρωσης της διόρθωσης, μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η εικόνα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Θυμίζοντας πως το ποσοστό των ξένων (και... ξένων) κωδικών/παικτών τον Φεβρουάριο έφτασε στο 62,3% (με ενισχυτικό ρυθμό για πέμπτο μήνα) και δεδομένων των υπεραξιών που έχουν σημειωθεί λ.χ. από τον τραπεζικό κλάδο, θα πρέπει να περιμένουμε συνέχιση της "ταλαιπωρίας" για σήμερα-Παρασκευή. Εκτός εάν αύριο η ΕΚΤ "ταρακουνήσει" τις αγορές, ή ο Fitch προχωρήσει σε θεαματική αναβάθμιση της αξιολόγησής του για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, όπως είχε σημειωθεί από το προσυνεδριακό σχόλιό μας, πολύ δύσκολα το ΧΑ θα κινηθεί άμεσα πειστικά υψηλότερα των 575 μονάδων.

Ζητούμενη από την αρχή ήταν η επιβεβαίωση των 149 μονάδων, παρά η άμεση συνέχιση της κίνησης πέραν των 156/157 μονάδων.

Με θετικό πρόσημο εκτός από την Coca Cola για μετοχές των Τέρνα Ενεργειακής, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Grivalia και από την πιο... θετική μεσαία κεφαλαιοποίηση Ιντρακόμ, MIG, Kleemann, MLS, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, ΟΛΘ, Intralot.

Λίγο πριν τις 15:00 είχαν αλλάξει χέρια 65,2 εκατ. μετοχές, αξίας 35,5 εκατ. ευρώ, με το 58% στις τράπεζες.

Περισσότερα τα Συμβόλαια, πλέον, στον FT 25, με μεγαλύτερη υποτίμηση/discount από το προηγούμενο σχόλιό μας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v