Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψάχνεται» το Χρηματιστήριο

Ανοδική κίνηση για το Γενικό Δείκτη, με αιχμή τους τραπεζικούς τίτλους και τους επενδυτές να περιμένουν νεότερα από τα μέτωπα της αξιολόγησης και της ΕΚΤ. Ανοδος άνω του 5% για Πειραιώς, Εθνική. Πιέσεις για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Σταθεροποιητικά με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές.

Σε ανάλογο ρυθμό ακολουθεί η ελληνική, με τους επενδυτές να παραμένουν διστακτικοί μετά και τη χθεσινή «εντός ορίων» διόρθωση από τις 573,35 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί νωρίτερα έως τις 549,58 μονάδες.

Αυξημένες συναλλαγές, χαμηλός όμως ο τζίρος, καθώς έχουν αλλάξει χέρια μετοχές σε Πειραιώς και Εθνική που από την αρχή της συνεδρίασης έχουν βρεθεί στο επίκεντρο.

Κατά 0,22% αντιδρά ο DAX στις 9.745 μονάδες, κατά 0,33% ο CAC 40 στις 4.440 μονάδες, ενώ ανάλογη τάση επικρατεί στα περισσότερα χρηματιστήρια. Στο 1,10 δολάριο και χαμηλότερα η βασική ισοτιμία του ευρώ, με κλίση για ακόμη χαμηλότερα.

Εικόνα αναμονής και στις κύριες αγορές ομολόγων, με την προσοχή εύλογα στην ΕΚΤ και την όποια ετυμηγορία του Μάριο Ντράγκι. Σήμερα μιλάει ο Ιταλός και «τρέμουν» οι τραπεζίτες, γράφουν από νωρίς οι Financial Times, υπό τον... φόβο των αρνητικών επιτοκίων.

Σε ήπιο ρυθμό οι περιορισμένης έκτασης κινήσεις των επενδυτών, που εστιάζουν στον τραπεζικό κλάδο και δη σε Εθνική και Πειραιώς, ενώ συγκριτικά συναλλακτικότητα καταγράφεται στις μετοχές των Motor Oil, F.F. Group αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Viohalco κ.ά.

Ωστόσο στα πρώτα 40'-45', η ροή συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων δέκα συνεδριάσεων, παραπέμποντας σε προσπάθεια διατήρησης των τελευταίων κεκτημένων.

Στα 18,10 ευρώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca Cola, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση των βασικών δεικτών, στα 19,63 ευρώ με πωλητές στον Τιτάνα, με λίγες πωλήσεις και μικρές απώλειες σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ενώ χαμηλότερα πιέζεται και η μετοχή της ΔΕΗ.

Αφορμής δοθείσης και ευκαιρία να στραφούν οι επενδυτές και στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων. Χθες ανακοίνωσε τα μεγέθη της η Πειραιώς, σήμερα συνεχίζουν Εθνική, Τιτάν και Σωληνουργεία, Ελληνικά Καλώδια, ενώ για αύριο είναι η σειρά της Motor Oil.

Με μικρές απώλειες προς τις 37,7 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς η Πειραιώς αντιδρά (μετά την ανακοίνωση χθεςς των μεγεθών 2015), η Εθνική υποχωρεί λίγο προς το 0,221 ευρώ (εν αναμονή των δικών της μετά τη συνεδρίαση), χαμηλότερα η Alpha Bank, με αγοραστές η Eurobank. Μικτές τάσεις στον τραπεζικό κλάδο και ελεγχόμενη ροή συναλλαγών, με την αγορά να επικεντρώνεται και στα αποτελέσματα 2015.

Στα 19,69-19,89 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή του Τιτάνα, μετρώντας κέρδη 16,17% σε διάστημα εβδομάδας, 21,17% σε μηνιαία μέτρηση και 11,81% από την αρχή του έτους. Σε γενικές γραμμές, η αγορά περιμένει την επιβεβαίωση της ενίσχυσης των μεγεθών του ομίλου, με τις επιδόσεις στις ΗΠΑ να παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Στα 9,38-9,56 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή της Motor Oil, με την αγορά να περιμένει αύριο την επιβεβαίωση (και) τη διανομή μερίσματος 0,35 ευρώ (επιπλέον του 0,15 ευρώ/μετοχή) για το 2015.

Χωρίς πράξη η μετοχή των Σωληνουργείων, επίσης χωρίς συναλλαγή (στις 11:10) η μετοχή των Ελληνικών Καλωδίων.

Περιορισμένο ενδιαφέρον και στο ΧΠΑ, καθώς 45' μετά την έναρξη της συνεδρίασης είχαν «ανοίξει» όλες κι όλες 118 θέσεις/Συμβόλαια. Θυμίζοντας πως την επόμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου λήγει η πρώτη «τριπλή σειρά» προϊόντων στο ΧΠΑ για το 2016.

Στις 11:15 είχαν αλλάξει χέρια περίπου 38 εκατ. μετοχές, με περιορισμένο τζίρο 3,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v