Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθώνει το Χρηματιστήριο μετά το ράλι

Απώλειες καταγράφει το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 550 μονάδων. Στο -10% η Τράπεζα Πειραιώς. Πτώση υψηλότερη του 3% για Alpha, Eurobank, Eθνική. Στο «κόκκινο» ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Κέρδη για την Coca Cola. Περιορισμένος ο τζίρος.

Με απώλειες από νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με καθοδικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει χαμηλότερα προς τις 555 μονάδες.

Ωστόσο, στα πρώτα 15'-20' της συνεδρίασης στο Χ.Α. είχαν «γυρίσει» ανοδικά ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο CAC στο Παρίσι, περνώντας το μήνυμα πως η ημέρα -και λόγω της ΕΚΤ αύριο- μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.

Για αυτό χρήζει προσοχής η στάση των πωλητών στην αρχή της συνεδρίασης, η ενδεχόμενη επιβεβαίωση (ή όχι) των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για Γ.Δ. και FT 25 και η πιθανότητα να περιοριστούν σταδιακά οι απώλειες, εάν βοηθήσει και η Ευρώπη.

Εως τις 151 μονάδες νωρίτερα ο FT 25, με πρώτο σημείο στήριξης στις 149 μονάδες, που κυρίως για τεχνικούς λόγους θα ήταν καλό να δοκιμαστεί (για να δούμε εάν θα «κρατήσει»). Σε επίπεδο κλάδων, όπως αναμενόταν, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στον τραπεζικό, καθώς όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας είναι αυτός που καταγράφει τη μεγαλύτερη απόδοση σε διάστημα μηνός αλλά και κατά τη διάρκεια του ανοδικού 9αριού.

Πιθανότατα η τάση, για σήμερα, θα κριθεί από τα περιθώρια υποχώρησης των τραπεζικών μετοχών, από το εάν θα ενεργοποιηθούν αγοραστές στα χαμηλά ημέρας και κατά πόσον θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί έστω μία από τις μετοχές των συστημικών ομίλων. Προσώρας, Alpha Bank και δευτερευόντως Eurobank θα μπορούσαν να αντιδράσουν στη συνέχεια της συνεδρίασης και αφού απορροφηθεί η προσφορά από τα χαμηλά του 1,74 ευρώ και του 0,686 ευρώ αντίστοιχα.

Διορθωτική συνεδρίαση με περιορισμένες συναλλαγές και χαμηλό τζίρο, ένδειξη πως πωλητές - αγοραστές ελέγχουν -μέχρι τώρα- τη ροή των συναλλαγών, τη διόρθωση. Φειδωλή η προσφορά, από χαμηλές τιμές η όποια ζήτηση.

Πτωτικό ξεκίνημα με σχεδόν... αντανακλαστική αντίδραση για τη μετοχή της Coca Cola, καθώς με την πρώτη πώληση σε τραπεζικές μετοχές βγήκε αγορά στον πιο δεικτοβαρή τίτλο του χρηματιστηρίου. Από τα 18,06 έως τα 18,20 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή της Coca Cola, που παράλληλα κέρδιζε πόντους στο ταμπλό.

Στον τραπεζικό κλάδο, σημαντική πίεση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στον τίτλο της Πειραιώς, με αυξημένη συναλλακτικότητα και πωλήσεις έως 7,18% χαμηλότερα, προς το 0,165 ευρώ.

Από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ (αλλά με τη ΔΕΗ να αποκλίνει εδώ και εβδομάδες), καλύτερη συμπεριφορά δείχνει η ΔΕΗ, με κινήσεις στα 3,17-3,24 ευρώ, ενώ έως 1,55% χαμηλότερα πραγματοποιούνται συναλλαγές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Ωστόσο, ο ΟΤΕ, στο στενό εύρος των 7,97-8,03 ευρώ, καλό θα ήταν να μη χάσει σε «κλείσιμο» τα 8 ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ στα 6,48-6,60 ευρώ να κλείσει στα (τουλάχιστον) 6,50 ευρώ.

Ανοδικά «γυρνά» λίγο πριν από τις 11:00 ο FT Mid Cap, με ΟΛΘ, Πλαίσιο και Autohellas.

Στο ΧΠΑ, λιγοστά τα Συμβόλαια στον FT 25, με 172 όλα κι όλα σε μικρή υποτίμηση/discount, που κάτι δείχνει.

Στα 7,9 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές και στα μόλις 3,6 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 11:00. Να συνεκτιμηθεί πως περίπου εκείνη την ώρα ο DAX επανερχόταν προς τις 9.750 μονάδες (0,56%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v