Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη σημειώνει το Χρηματιστήριο, που κινείται στη ζώνη των 570 μονάδων. Στο +3% η μετοχή της Alpha. Κέρδη καταγράφουν Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίος. Γύρισαν πτωτικά ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Μέτριος ο τζίρος. Στο προσκήνιο (και) η αξιολόγηση από τη Fitch.

Ο Ντράγκι ανεβάζει τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ η προεξόφληση μιας θετικής αξιολόγησης από τον οίκο Fitch συντηρεί το ΧΑ.

Ισχυροποιείται η αντίδραση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την κίνηση του DAX, που με 2,86% καλύπτει το χθεσινό "γύρισμα" και (ξανα)πιάνει τις 9.770 μονάδες.

Στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr αναφέρεται και η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Στο ΧΑ συνεχίζεται η συντήρηση δυνάμεων, με περιορισμένης έκτασης συναλλαγές/τζίρο καθώς ορισμένοι παίκτες προχωρούν σε κατοχύρωση θέσεών τους (και ενόψει τριημέρου), την ίδια ώρα που κάποιοι προεξοφλούν την αξιολόγηση από τον αμερικανικό οίκο, το απόγευμα.

Ωστόσο δεν παύει να είναι μία συνεδρίαση μάλλον μέτριων συναλλαγών, υπό το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται εξαιτίας του αδιεξόδου στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και τις απαιτήσεις των δανειστών στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Αλλωστε το ότι το ΧΑ θα χρειαζόταν λίγο χρόνο, πέριξ της ευρύτερης περιοχής των 570 μονάδων, προτού κινηθεί είτε προς τη μία (για τις 605-610 μον.), είτε προς την άλλη (για τις 510 μον.) κατεύθυνση, ήταν εκ προοιμίου γνωστό στην αγορά.

Σταθερά ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ στην περιοχή της αντίστασης των 43 μονάδων, με την ΠτΔ της ΤτΕ για την αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης "κόκκινων δανείων" να περνά σε ΦΕΚ.

Από τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών ενδιαφέρουσα είναι η κίνηση της Alpha Bank (αλλά και του ΑΛΦΑ τπ), καθώς είναι η πρώτη μετοχή που επαναπροσεγγίζει την τιμή της α.μ.κ, εν προκειμένω των 2 ευρώ. Η προσέγγιση των 2 ευρώ εξηγεί την εδώ και λίγες μέρες "μόχλευση" που παρατηρείται στο warrant της Alpha Bank.

Θεωρώντας δεδομένη την επανάκτηση της τιμής της α.μ.κ. για την Alpha Bank, το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στη δεύτερη που θα πιάσει τον στόχο της α.μ.κ. Θυμίζουμε ότι για τη Eurobank ήταν το 1 ευρώ και το 0,30 ευρώ για Εθνική, Πειραιώς. Στο 0,78 ευρώ η Eurobank, στο 0,238 η ΕΤΕ και στο 0,175 ευρώ της Πειραιώς, αυτή την ώρα.

Να συνεκτιμηθεί πως το ποσοστό τζίρου επί των τραπεζικών τίτλων παραμένει υψηλό, σχεδόν στα επίπεδα της πρώτης ώρας. Αυτό γιατί το 75% του τζίρου έχει αλλάξει χέρια στις 4 τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει.

Ικανοποιητική η εικόνα για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς για Αεροπορία Αιγαίου, Coca Cola, FF Group και ΕΥΔΑΠ διαμορφώνεται αρνητικό πρόσημο.

Αντιθέτως ξεχωρίζουν με αγοραστές η Τέρνα Ενεργειακή (στα 2,40 ευρώ), η Viohalco (στο 1,24 ευρώ ), τα ΕΧΑΕ (στα 5,21 ευρώ), ο Μυτιληναίος (3,43 ευρώ), ΜΟΗ (9,60 ), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,35), ΤΙΤΑΝ (19,80) κ.α.
Στα 46 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 24 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως στις 13:55 τα futures του S&P παρέπεμπαν σε "άνοιγμα" 0,98% υψηλότερα, στις 2.008,50 μονάδες. Κρίσιμο τεχνικά το αν ο δείκτης θα "κλείσει" σήμερα, έστω οριακά, πάνω από τις 2.009 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v