Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον ρυθμό του rebalancing «χορεύει» το ΧΑ

Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο, με το βλέμμα (και) στο rebalancing λόγω FTSE. Kέρδη υψηλότερα του 3% για Εθνική, Πειραιώς, Viohalco, Alpha Bank. Με θετικό πρόσημο ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola. Aπώλειες για Grivalia.

Ανοδικό ξεκίνημα στο ΧΑ, την ίδια ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν. Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ημέρα triple witching και... προεόρτιων λόγω rebalancing, με τους παίκτες να λαμβάνουν θέσεις από τις πρώτες κιόλας εντολές.

Πάνω από τις 570 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, υψηλότερα των 155 ο FT 25, με τον τραπεζικό να ενισχύεται έως 1,55% προς τις 42,3 μονάδες.

Σε μικρή κλίση από νωρίτερα τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, του Παρισιού, με τους δείκτες DAX και CAC 40 να υποχωρούν προς τις 9.833 και 4.426 μονάδες αντίστοιχα. Σε μέτρια επίπεδα οι συναλλαγές/τζίρος στο γερμανικό χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο υπό πίεση.

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με αγοραστικές διαθέσεις, κυρίως λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να σημειώνει -από νωρίς- πως σήμερα πιθανόν να καταγραφούν συναλλαγές-ρεκόρ για το 2016. Στο επίκεντρο καταρχήν οι 22 μετοχές ελληνικών εταιρειών, με τον Γιώργο να αναφέρεται και στις εκτιμήσεις για το ύψος των εισροών για τους "τυχερούς" τίτλους.

Στα πρώτα τέταρτα της συνεδρίασης, η ροή συναλλαγών, η κυκλοφορία πωλητών-αγοραστών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα οι συναλλαγές και ο τζίρος διαμορφώνονταν σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου εβδομάδος.

Οπως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, η πλειονότητα των προσυμφωνημένων πράξεων και των πακέτων πραγματοποιείται προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε για τη συνέχεια. Θα έχει μεσολαβήσει λίγο μετά τις 14:00 η "λήξη" της "τριπλής σειράς παράγωγων προϊόντων" στο ΧΠΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τη μεταβλητότητα δεικτών, μετοχών.

Επίσης για τις 12:00 (ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένες οι αφίξεις των πολιτικών στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, αν και στο ΧΑ έχουν προεξοφληθεί οι εξελίξεις (αρνητικές), με την πλειονότητα των παικτών να έχει θέσει πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Αντιθέτως, ελπίδες καλλιεργούνται και λόγω αξιολόγησης αλλά και με αφορμή το rebalancing, ενώ σε χρηματιστηριακά γραφεία συζητείται και η προοπτική της έναρξης της συζήτησης για το χρέος στα μέσα Απριλίου.

Μετά από 20'-25', για μόλις μία μετοχή του FT 25 υπερίσχυαν ελαφρώς οι πωλητές, καθώς στην Grivalia είχαν ενεργοποιηθεί πωλήσεις έως τα 7,27 ευρώ.

Για τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι αγοραστές, ανεβάζοντας μετά τις 10:45-10:50 σταδιακά τον ρυθμό σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank. Κινητικότητα και στα ΣΜΕ των 4 τραπεζικών μετοχών ενόψει της "λήξης" της σειράς Μαρτίου.

Σταδιακά ενισχύονται οι αγοραστές σε ΟΤΕ (πιάνει πάλι τα 8 ευρώ), σε ΟΠΑΠ (στα 6,60 ευρώ) και σε ΔΕΗ, που επανέρχεται στα 3,20 ευρώ.

Με αγοραστές στην πλειονότητα των μετοχών που ευνοούνται από το rebalancing, με ενδεικτική την περίπτωση υπέρβασης των 4 ευρώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια, των ΕΧΑΕ στα 5,34 ευρώ, της Τέρνα Ενεργειακής στα 2,61 ευρώ κ.α.

Λίγο πριν τις 11:00 είχαν αλλάξει χέρια περίπου 8 εκατ. μετοχές, με τις περισσότερες σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Στα 6 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με το 56% στον τραπεζικό κλάδο.

Λίγα τα Συμβόλαια του FT 25 στην τρέχουσα σειρά (207 ΣΜΕ στις 11:00) αλλά και στην επόμενη με 350 θέσεις.

Αυξημένη κινητικότητα στα ΣΜΕ των τραπεζικών, με 1.579 στην τρέχουσα σειρά για την ΕΤΕ και 1.937 στην επόμενη. Με υπερτίμηση/premium και οι δύο σειρές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v