Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κατηφορίζει» το Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφει το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 570 μονάδων. Βαρίδι και η νέα πολιτική εμπλοκή. Στο -8% η Πειραιώς. Πτώση υψηλότερη του 4% για Εθνική, Eurobank, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ. Άνοδο σημειώνουν Coca Cola, ΕΛΠΕ. Ικανοποιητικός ο τζίρος.

Κάτω το ΧΑ, πάνω τα ευρω-χρηματιστήρια, σε μία κίνηση αντίστροφη της χθεσινής, όταν το ελληνικό αντιδρούσε ανοδικά κόντρα στη διόρθωση των ευρωπαϊκών.

Κι αν η χθεσινή ανοδική κίνηση είχε αποδοθεί στην ετεροχρονισμένη εναρμόνιση (λόγω της αργίας της Δευτέρας) με τις αγορές Φρανκφούρτης, Παρισιού, η σημερινή υποχώρηση αποδίδεται στην εύλογη μερική κατοχύρωση θέσεων αλλά και δευτερευόντως στη νέα πολιτική εμπλοκή (λόγω δηλώσεων Μουζάλα).

Σε ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία συζητείται η επίσκεψη Καμμένου στο Μαξίμου, με τη Μαρίνα Μάνη και τον Φίλιππο Πανταζή να αναφέρονται λεπτομερώς στο "θέμα Μουζάλα".

Πρόκειται για μία υποχώρηση βασικών δεικτών και μετοχών μετά από ένα διάστημα δύο εβδομάδων καλών αποδόσεων και υπεραξιών. Εως τις 567 νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, έως τις 156 ο FT 25, με κύριο... υπαίτιο τον τραπεζικό κλάδο καθώς ο ΔΤΡ υποχώρησε στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης μέχρι τις 42,30 μονάδες. Μέχρι τώρα, παρότι οι συναλλαγές και ο τζίρος είναι σχετικά υψηλοί, η διόρθωση δεν αποκλίνει των επιτρεπόμενων ορίων.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούσαν φυσιολογική μία ήπια υποχώρηση καταρχήν του τραπεζικού κλάδου και με αφορμή τις σχετικές αναφορές για πρόταση της ελληνικής πλευράς για το τέλος τραπεζικών συναλλαγών. Με τον ΔΤΡ να μετρά απόδοση 36% σε διάστημα μηνός και 6,44% σε εβδομαδιαίο, λογικό είναι σε αφορμές όπως η τελευταία να επιχειρείται η κατοχύρωση μέρους θέσεων.

Ομως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως μέχρι τώρα το 64% του συνολικού τζίρου έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες -όταν την αντίστοιχη ώρα σε άνοδο του κλάδου ήταν ήδη στο 78%- ενώ συγκριτικά κινητικότητα παρατηρείται και σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛ.ΠΕ, Motor Oil, αλλά και σε Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo, EXAE, Μυτιληναίο, ΔΕΗ κ.α.

Οπως εκτιμούσαν νωρίτερα χρηματιστηριακά στελέχη, η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς θα πρέπει να θεωρηθεί ως "εντός προγράμματος", θα πρέπει να συνδυαστεί με αυτήν στα Παράγωγα, αλλά και με την εν γένει ρευστότητα που επικρατεί σχεδόν σε όλα τα μέτωπα.

Ζητούμενη για την επόμενη μία-μιάμιση ώρα, δηλαδή μέχρις ότου ενεργοποιηθεί το κύριο μέρος των συναλλαγών των ξένων κωδικών, είναι η επιβεβαίωση των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Στο προηγούμενο σχόλιό μας κάναμε λόγο για stop για τις short θέσεις στις 153,50 μονάδες.

Μετά τις 12:20 είχαν αλλάξει χέρια 36 εκατ. μετοχές, αξίας 21 εκατ. ευρώ.

Στο ΧΠΑ αυξημένες -συγκριτικά με χθες- θέσεις στον δείκτη, καθώς είχαν γίνει 1.341 ΣΜΕ στην τρέχουσα σειρά (που λήγει μεθαύριο) και άλλα 1.277 στην επόμενη (Ιουνίου).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v