Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οπισθοχώρηση προς τις 565 μονάδες

Σταθερά στο κόκκινο κινείται ο Γενικός Δείκτης, με το «ζήτημα Μουζάλα» στο επίκεντρο. Στο -6% η Πειραιώς. Απώλειες υψηλότερες του 4% για Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Πτώση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Coca Cola. Kέρδη καταγράφει η Jumbo.

Ενισχύονται οι απώλειες στο ΧΑ, με ορισμένους χρηματιστές να αποδίδουν την κλίση της αγοράς έως 2,10% χαμηλότερα, στο "θέμα Μουζάλα" αλλά και στις νέες δηλώσεις του Π. Καμμένου.

Δεδομένου, ότι το κλίμα στα ευρωπαικά χρηματιστήρια παραμένει ήπια ανοδικό, η Wall Street περιμένει την Fed, και στο ΧΑ έχουν καταγραφεί υψηλές αποδόσεις σε διαστήματα εβδομάδας και μηνός η αφορμή... Μουζάλα ,υποστηρίζουν χρηματιστές, έρχεται "γάντι" για να κατοχυρωθούν περισσότερες θέσεις απ΄όσες αναμένονταν εχθές.

Ετσι από νωρίς οι ρευστοποιήσεις θέσεων που ξεκίνησαν από τον τραπεζικό κλάδο επεκτάθηκαν στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αν και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει στην 4άδα των συστημικών ομίλων.

Κι ενώ στο Hilton συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ελληνικής πλευράς- δανειστών, η επαναφορά της ρευστότητας στο ούτως ή άλλως ρευστό πολιτικό σκηνικό πυροδοτεί κάποιες ανησυχίες.

Προς ώρας οι πωλήσεις επικεντρώνονται μεν στον τραπεζικό κλάδο- ο ΔΤΡ υποχωρεί σχεδόν 5%- διαχέονται δε και σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ αλλά και Ελληνικών Πετρελαίων, Motor Oil, Αεροπορίας Αιγαίου, Μυτιληναίου, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, FF Group.

Οπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς μετά από ένα ανοδικό "κύμα" με συνολική απόδοση πάνω από 16% σε διάστημα μηνός είναι λογικό πως μία αφορμή, όπως αυτή εκτάκτως παρουσιάστηκε, να μην αφήνεται ανεκμετάλλευτη από τους πωλητές.

Αλλωστε οι πωλητές/short παίκτες είχαν φροντίσει από τα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης να προειδοποιήσουν ανοίγοντας και λίγες θέσεις αντασφάλισης/short.

Ο FT25 αντέδρασε αρχικά προς την περιοχή των 160 μονάδων, με κύρια αντίσταση στις 161, με αιχμή τον ΔΤΡ που "κορύφωσε" προς τις 44,16 μονάδες για να "γυρίσει" στη συνέχεια προς τις 156 με τις πωλήσεις να γίνονται επιθετικότερες σταδιακά μετά τις 13.15΄-13.30΄ όταν έγιναν γνωστές οι νεότερες εξελίξεις από το "θέμα Μουζάλα".

Συνέπεια αυτών η περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη προς τις 154 μονάδες. Σημειώνεται πως και στα δύο προηγούμενα σχόλια μας αναφερόταν ως σημείο stop για τις short θέσεις.

Αναλυτικότερα οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται για τον τραπεζικό κλάδο, οι μέχρι τις 13.45΄ πωλήσεις στις μη τραπεζικές μετοχές συνεχίζονται με ελεγχόμενο ρυθμό και απορρόφηση της προσφοράς από τα χαμηλά ημέρας.

Είναι ενδεικτικό, πως περίπου την ίδια ώρα στις 23 από τις μετοχές του FT25 υπερίσχυαν οι πωλητές, ενώ σε μόλις δύο οι αγοραστές. Η μία, η συνήθης "ύποπτη" Coca Cola που εδώ και μέρες κινείται κόντρα στην εκάστοτε τάση. Η δεύτερη είναι η μετοχή της Jumbo με τις συναλλαγές στο εύρος των 11,18-11,35 ευρώ.

Στα 62 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές, με τη μερίδα του λέοντος σε Εθνική και Πειραιώς, όπου έχει γίνει το 45% των συνολικών.

Στα 35 εκατ. ευρώ ο τζίρος με το 65% στον τραπεζικό κλάδο. Θυμίζοντας τον αυξημένο τζίρο, των 100 εκατ. ευρώ, στην χθεσινή συνεδρίαση.

Σταθερά θέσεις πώλησης/short στο ΧΠΑ, με διεύρυνση της υποτίμησης/discount. Περισσότερα ΣΜΕ από το προηγούμενο σχόλιο μας με πάνω από 2.410 Συμβόλαια στην τρέχουσα σειρά και σχεδόν 2.000 Συμβόλαια στην επόμενη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v