Η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο, όλους όσους συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως το πτωτικό σπιράλ μέσα στο οποίο κινείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν οφείλεται σε εσωτερικούς λόγους, όπως μέχρι πρόσφατα, αλλά σε καθαρά εξωγενείς παράγοντες και για αυτό και η εικόνα δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη, όσο διατηρείται η "φοβική περιδίνηση" στις Διεθνείς Αγορές.
Από την άλλη, η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, δεν "ακούει" τις ελάχιστες θετικές ειδήσεις - εξελίξεις, είτε γιατί τις περισσότερες από αυτές τις έχει προεξοφλήσει, είτε γιατί τα Ξένα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, συνεχίζουν να έχουν πρωτεύουσα κίνηση την σημαντική μείωση θέσεων, φοβούμενα πιθανές αρνητικές "αναταράξεις" στις Διεθνείς Αγορές, όταν μάλιστα και το σύνολο των Κεντρικών Τραπεζών, που μέχρι τώρα "τροφοδοτούσε τις Αγορές με ανοδικά καύσιμα" στην παρούσα φάση δείχνει αμήχανο, περιμένοντας τις εξελίξεις.
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και ξεκινώντας από τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις της Fed, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 0,25 με 0,5%, αλλά έστειλε σήμα πως συνεχίζει να αναμένει δύο αυξήσεις μέσα στο 2016. Ωστόσο, οι Αξιωματούχοι της Fed μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη το 2016 και το 2017, υποδηλώνοντας πως θα ακολουθήσουν πιο σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Σήμερα το πρωί, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική. Αν και η BoJ διατήρησε την αισιόδοξη εκτίμησή της για την Οικονομία, ωστόσο υποβάθμισε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας τώρα πως οι τιμές καταναλωτή πιθανότατα θα μειωθούν ελαφρά σε ετήσια βάση ή θα κινηθούν σταθεροποιητικά για την ώρα. Διατήρησε επίσης αμετάβλητο τον όγκο του προγράμματος αγοράς τίτλων, ενώ άφησε στο -0,1% το επιτόκιο για ορισμένες καταθέσεις.
Ακολούθησε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας που αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει αμετάβλητα τα αρνητικά της επιτόκια.
Το "καρέ" ολοκλήρωσε η BoE. "Μια ψήφος της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να βλάψει την Παγκόσμια Οικονομία, ενώ η στερλίνα πιθανότατα θα υποχωρούσε ακόμα περισσότερο", προειδοποίησε η Τράπεζα της Αγγλίας.
Με τα παραπάνω δεδομένα, μάλλον ήταν δύσκολο οι Διεθνείς Αγορές να μην κινηθούν, για μία ακόμα συνεδρίαση σε "κόκκινο φόντο" και την κίνηση αυτή ακολούθησε και το Χ.Α. παρά τις σχετικά καλές ειδήσεις - δηλώσεις.
"Η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επαναφέρει το 'waiver' για τις Ελληνικές Τράπεζες στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στις 22 Ιουνίου, αποκαθιστώντας έτσι την πρόσβασή τους στο φθηνό χρήμα", δήλωσαν την Πέμπτη στο Reuters δύο Πηγές με γνώση του θέματος.
"Στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM (που είναι και το αρμόδιο Όργανο) θα συζητηθεί το θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ ευρώ", όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου διοικητών του Ταμείου, όπου εγκρίθηκε ομόφωνα το συμπληρωμένο Μνημόνιο.
Οι παραπάνω ειδήσεις, αν και στην πλειονότητά τους είχαν προεξοφληθεί από τις προ της πτώσης αποτιμήσεις, σίγουρα θα τύγχαναν χαλαρά θετικής υποδοχής από την Εγχώρια Αγορά, όμως στην παρούσα φάση, οι ενεργοί παίκτες φαίνεται ότι έχουν άλλες "προτεραιότητες", προκειμένου να αποφύγουν τον "συνωστισμό στην θύρα εξόδου" να συνεχίσει να επιδεινώνεται το διεθνές κλίμα (!)
Οι μετακυλίσεις θέσεων και όχι μόνο, έφεραν νέα αύξηση των συναλλαγών στην Αγορά παραγώγων, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη, με πάντα ευδιάκριτο το discount όσον αφορά το συμβόλαιο του Ιουλίου, ενώ ακόμα μία παρουσίας πωλητών σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα αναρρίχηση των αποδόσεων για τις κοντινές λήξεις: 2ετες 10,83%, 5ετες 10,13% και 10ετες 7,59%.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται τις συνέπειες των "εισαγόμενων" ανησυχιών για το δημοψήφισμα στη Βρετανία και όχι μόνο και ότι η τάση θα παραμείνει πλαγιοκαθοδική, ακόμα και αν, αύριο, η πιθανή επαφή με την στήριξη των 640 μονάδων, φέρει ανοδική αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα.
Η περίπτωση του "Brexit" δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, άρα δεν είναι τιμολογήσιμη από τις Αγορές και με αυτό το δεδομένο εξηγείται γιατί η αμηχανία και η μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου βρίσκονται στο ζενίθ στις Αγορές Μετοχών, Ισοτιμιών και Ομολόγων.
Σε αυτή την περίπτωση, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει να υπεραποδίδει των απωλειών, λόγω της "ποιότητας" των ενεργών χαρτοφυλακίων και του εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα με βάση τον οποίο κινούνται, αλλά και λόγω της ρηχότητας της ίδιας της Αγοράς, που παρακινεί τους εν δυνάμει πωλητές να προχωρήσουν σε επιθετικότερες κινήσεις.
Οι τελευταίες, σε συνδυασμό με την απόλυτη έλλειψη πρόθυμων αγοραστών και την καθημερινή παρουσία των ελάχιστων traders, οι οποίοι στο τέλος της συνεδρίασης προστίθενται στις τάξεις των πωλητών, καθώς δεν τους βγήκε το "στοίχημα" της ημέρας, δημιουργούν ασφυκτικές και απόλυτα αυτοτροφοδοτούμενες πιέσεις στις αποτιμήσεις.
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί, από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας και "νηοπομπή" από "margin calls", αν η "ταλαιπωρία" των αποτιμήσεων συνεχιστεί.
Αντίθετα, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις για τις Αγορές, θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι το Χ.Α. θα καλύψει συντομότατα τις απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων, όμως θα χρειαστεί το "κάτι παραπάνω" για να κινηθεί υψηλότερα των 680 - 700 μονάδων.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Μένοντας στην σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα δεν έλειψαν τα τεχνικά προβλήματα εντολοδοσίας στην πλατφόρμα "Z-trade, αλλά στο Χ.Α. λόγω αποσυνδέσεων στο σύνολο των "ATHEX GWs" στο Σύστημα Διαπραγμάτευσης "OASIS", τα οποία αποκαταστάθηκαν. Η εφαρμογή του "ORAMA" δεν παρουσίασε πρόβλημα.
Εξαιρετικά επιφυλακτικοί δηλώνουν οι εγχώριοι αναλυτές επισημαίνοντας ότι το "υπερπουλημένο" του Χ.Α. δεν λέει κάτι από μόνο του, αν στην αντίδραση δεν συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές και μάλιστα με πειστική αντίδραση.
Με τα παραπάνω δεδομένα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας και συμπληρώνοντας επτά συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 14,86%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης είχε να "δει" "επταρέ" πτωτικών συνεδριάσεων από την περίοδο 2/2 έως και 11/2, όταν είχε συμπληρώσει οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη παραπέμπει σε νέα χαμηλά διμήνου, ή χαμηλά 42 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 14/4 (548,10 μονάδες).
Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι κατά τις επτά συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά επτά δισ ευρώ.
Το τελικό -9,64% του Τραπεζικού δείκτη δείχνει, χωρίς αμφιβολία, που επικεντρώθηκαν τα "πυρά" των πωλητών, για πολλοστή συνεδρίαση, ενώ ενδοσυνεδριακά ο εν λόγω δείκτης είχε φθάσει να υποχωρεί έως και 10,91%.
Εδώ αξίζει αναφοράς τα όσα συνέβησαν στην μετοχή της Eurobank κατά τις τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί και δεύτερο "ΑΜΕΜ". Πιο συγκεκριμένα, στην διάρκεια της συνεδρίασης ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,666 ευρώ (-1,79%), ενώ στις 17.00 βρέθηκε στα 0,678 ευρώ. Στις τελικές δημοπρασίες εμφανίστηκε εντολή αγοράς 1515331 τεμ. στα 0,70 ευρώ, με αποτέλεσμα εκεί να ολοκληρώσει την συνεδρίαση ο τίτλος με ημερήσιες απώλειες 7,28%.
Tο ημερήσιο διάγραμμα της Eurobank
Από τις μετοχές του FTSE25 με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Jumbo (+1,25%) και Τιτάν (+1,13%), με την πρώτη να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας.
Νέα επιδείνωση των τεχνικών δεδομένων. Για τον Γενικό Δείκτη σαν επόμενη στήριξη δείχνει η ζώνη 550 - 540 μονάδων, όπου αρκετοί αναλυτές αναμένουν αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα. Οι 597 και 607 - 610 μονάδες δείχνουν σαν πρώτες αντιστάσεις.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-4,24%), άπαξ και χάθηκαν οι 156 μονάδες, η πτωτική τάση θεωρείται ανατροφοδοτούμενη. "Intraday position is short" με "stop" τις 163 μονάδες. Πιθανότητα αντίδρασης με την προσέγγιση των 145 μονάδων, αλλιώς η Αγορά "πάει αύτανδρη" (!)
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές
"Έντονα πτωτικά κινείται η τρέχουσα εβδομάδα, συμπληρώνοντας έτσι δύο συνεχόμενες πτωτικές για τον Γενικό Δείκτη" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Είχαμε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι "ο κίνδυνος ενός 'Brexit' δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί από τις Αγορές και όσο πλησιάζουμε στην ημέρα διεξαγωγής οι Αγορές θα επικεντρωθούν σ' αυτό και το ΧΑ θα αρχίσει να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις".
Πράγματι η αμφιβολία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα από την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι Διεθνείς Αγορές να διορθώνουν, ενώ οι χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της FED και η διατήρηση αμετάβλητης της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας επιδείνωσαν το κλίμα στις Αγορές, σήμερα.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο σ' αυτό το περιβάλλον απομακρύνθηκε βίαια από την κορυφή των 658,9 μονάδων και διέσπασε πτωτικά την συσσώρευση των τριών εβδομάδων με αποτέλεσμα να χάσει την βραχυχρόνια ανοδική του τάση ενώ και οι σημαντικές στηρίξεις των ΚΜΟ 200 ημερών (629 και 607 μονάδες για εκθετικό και απλό) διασπάστηκαν καθοδικά.
Η προχθεσινή προσπάθεια στήριξης στις 580 μονάδες απέτυχε και πλέον η περιοχή μεταξύ των 550 μονάδων που βρίσκεται το ανοδικό "gap" εκκίνησης του τελευταίου ανοδικού κύματος από τα μέσα Απριλίου και 540 μονάδων που είναι το 50% διόρθωση όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 420 μονάδων, ως την κορυφή των 659 μονάδων, είναι η επόμενη σημαντική περιοχή στήριξης.
Η πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων έχει διαχυθεί στο σύνολο του ταμπλώ και οι περισσότερες μετοχές έχουν χάσει σημαντικά επίπεδα στήριξης και κινούνται πια κάτω από τους ΚΜΟ 200 ημερών.
Η μεταβλητότητα στη Αγορά αναμένεται να παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα, με τις εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (23/6) να είναι στο επίκεντρο.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, η άμεση υπέρβαση των 607 μονάδων είναι επιβεβλημένη για να βελτιωθεί η τεχνική εικόνα της Αγοράς. Σε περίπτωση όμως αρνητικού αποτελέσματος η αναταραχή στις Αγορές θα παραμείνει και θα τεθούν σε κίνδυνο και οι 500 μονάδες.
Πέρα όμως από τις διεθνείς εξελίξεις η αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής και την επίτευξη των στόχων με τους νέους φόρους αυξάνεται, κάτι που φανερώνει και η τελευταία έκθεση για την νομισματική πολιτική του διοικητή της ΤτΕ.
"Οι κινήσεις που αναμένονται από την ΕΚΤ και Οίκους αξιολόγησης δεν πρέπει να καθυστερήσουν, όπως και η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί, ενώ για τις Τράπεζες η επιστροφή καταθέσεων και η διαχείριση των 'κόκκινων' δανείων θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την συνέχεια" τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών συνδυάστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Ιαπωνικό Nikkei (-3,05%).
"Κόκκινα" ταμπλώ και στην Ευρώπη, ενώ με πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.
Σημαντικές απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρότερες για το Ευρώ, ενώ αξιοπρόσεκτα κέρδη σημειώνει ο Χρυσός που δείχνει να αφήνει πίσω του και τα $1300.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, σε αναβάθμιση του outlook για τις καταθέσεις της Τρ. Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας προχώρησε ο οίκος Moody's, επιβεβαιώνοντας τις αξιολογήσεις "Caa3" και "Caa2" αντίστοιχα. Η αναβάθμιση αντανακλά τις προσδοκίες του οίκου για περαιτέρω βελτίωση της αδύναμης ποιότητας ενεργητικού των δυο Τραπεζών, την επιστροφή τους στην κερδοφορία και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται λόγω της επιτάχυνσης της ανάκαμψης για την Οικονομία της Κύπρου αλλά και των αυξημένων προσπαθειών αναδιάρθρωσης των δυο ομίλων. Ο οίκος εκτιμά ότι Κύπρου και Ελληνική θα εμφανίσουν κέρδη φέτος μετά από πέντε χρόνια ζημιών. Επιπλέον, βελτιώνονται οι συνθήκες χρηματοδότησης, καθώς αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των καταθετών και οι καταθέσεις αυξάνονται με μέτριο ρυθμό.
"Η Τρ. Κύπρου δεν σκοπεύει να αλλάξει τα σχέδιά της για την είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, John Hourican.
"Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να ανακάμπτει με βραδύ ρυθμό, όμως τα ρίσκα τείνουν να είναι πτωτικά λόγω της αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και της υποτονικότητας στις Αναδυόμενες Αγορές", σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
"Εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της Χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, αυτό θα μπορούσε να αφαιρέσει 3% από την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας μακροπρόθεσμα σύμφωνα με το δυσμενέστερο σενάριο", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου "Ifo", Κλέμενς Φούεστ
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση στη Γερμανία να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει το υπερβολικά μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα. Σε ομιλία που έδωσε στην Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας στο Όσλο, η κα Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η Παγκόσμια Οικονομία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το διπλό σοκ της Κινεζικής επιβράδυνσης και της κατάρρευσης στις τιμές του Αργού Πετρελαίου.
Το Γερμανικό Ινστιτούτο "Ifo" αναθεώρησε προς τα πάνω τις προσδοκίες του για την ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας το 2016 και 2017, επικαλούμενο την ισχυρή Αγορά εργασίας και την υψηλότερη Κυβερνητική δαπάνη για τους Πρόσφυγες. Εκτίμησε ότι το Γερμανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί κατά 1,8% φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,6% τον περασμένο Απρίλιο. Για το 2017, το Ινστιτούτο προβλέπει ανάπτυξη 1,6%, ενώ προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 1,5%.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 11 Ιουνίου. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 277.000 από 264.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθούν στις 270.000.
Οι Αμερικανικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Μάιο. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια άνοδο της τάξης του 0,3%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Κατά το Α' Τρίμηνο του 2016 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.606.344 άτομα και των ανέργων σε 1.195.084, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 24,9%, έναντι 24,4% του προηγούμενου τριμήνου και 26,6% του αντίστοιχου τριμήνου 2015. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 2,9% σε σχέση με το Α' Τρίμηνο του 2015. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 6,1% σε σχέση με το Α' Τρίμηνο του 2015.
Πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφει ο προϋπολογισμός το πρώτο πεντάμηνο χάρη σε ένα συνδυασμό περιορισμού των δαπανών και στην παράλληλη ανάκαμψη στα έσοδα, κυρίως το Μάιο. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2016 που παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.267 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.506 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 820 εκατ. ευρώ.
Στα 8,3 ευρώ, από 7,93 ευρώ προηγουμένως, ανεβάζει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Credit Suisse σε έκθεσή της με την οποία υποστηρίζει ότι "υπάρχει ευκαιρία αγοράς η οποία προκύπτει τόσο από τα θεμελιώδη, όσο και τακτικά". Στην έκθεση τονίζει ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον είναι πλέον πολύ πιο καθαρό έναντι αυτού των αρχών της χρονιάς και βλέπει πιθανό "upside" από τη μικρότερη του αναμενομένου φορολογική επιβάρυνση.
Σημειώνοντας ότι παρακολουθεί το θέμα των VLT, η Credit Suisse εκτιμά ότι ο τίτλος είναι "υπερπουλημένος", ενώ σημειώνει ότι η πληρωμή μερίσματος 57 λεπτών ανά μετοχή στις 29 Ιουνίου θα περιορίσει τα πτωτικά ρίσκα που συνδέονται με την έξοδο της μετοχής από το Stoxx Europe 600 στις 20 του τρέχοντος μήνα.
Η Αγορά θεώρησε μάλλον "ατυχές" το "timing", όταν εκκρεμούν οι αυριανές "υποχρεωτικές" πωλήσεις, λόγω εξόδου του τίτλου από τον EuroStoxx 600.
"Η αξιολόγηση της Αγοράς εργασίας μόλις ξεκίνησε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, Τζέρι Ράις, τονίζοντας πως "οι όποιες επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης". Ο ίδιος ανέφερε πως η αξιολόγηση πρέπει να διασφαλίζει ότι οι αλλαγές στην Ελληνική Αγορά εργασίας θα ευθυγραμμίζονται με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Ο κ. Ράις επανέλαβε ότι "το ΔΝΤ δεν συμμετέχει σε αυτό το χρονικό σημείο στην χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά παραμένει απόλυτα δεσμευμένο στην συζήτηση των πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν.
Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι κατόπιν σχετικής γνωστοποιήσεως της "BlackRock, Inc." την 15.6.2016, η τελευταία κατέχει έμμεσα από 13.6.2016, δικαιώματα ψήφου τα οποία αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές σε ποσοστό 5,18% αφαιρουμένων αυτών που ανακοίνωσε ότι κατέχει το ΤΧΣ. Η υποχρέωση γνωστοποιήσεως προέκυψε, δεδομένης της πτώσεως του ποσοστού δικαιωμάτων ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές, κάτω του ορίου του 5%.
Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 553,07 μονάδες (-3,9%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 553,77 (-3,7%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 556,48 μονάδες με απώλειες 3,31%.
Ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) αναρριχήθηκε στα 86,5 εκατ. από τα οποία τα 4,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΓΡΙΒ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ). Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, ΟΤΕ και Πειραιώς, απασχόλησαν το 80% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ και ΦΦΓΚΡΠ δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Grivalia, Lamda Development, Folli Follie Group, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 30 ανοδικές μετοχές, έναντι 71 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.
---ΧΠΑ
Καθαρά πτωτική η τελευταία συνεδρίαση πριν το triple witching Ιουνίου, στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και αξιοπρόσεκτη αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (156.158 συμβόλαια).
Στα 7.602 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12.501, 9.668 για τον Ιούνιο, 2.832 για τον Ιούλιο και 1 για τον Αύγουστο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 147,75) κινήθηκε μεταξύ 147,25 και 154 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Αυξήθηκε κάπως ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (406.900 Εθνική, 25.000 MIG, 100.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (6.708), Alpha Bank (10.774), Eurobank (15.276), Πειραιώς (34.775), Εθνική (58.323), MIG (13.347), ΟΠΑΠ (1.560), Μυτιληναίος (2.383), Ελ. Πετρέλαια (1.018), ΟΤΕ (3.298), Viohalco (572), ΓΕΚ (3.555), Μέτκα (111), Intralot (405), Jumbo (317), ΕΧΑΕ (195), Ελλάκτωρα (1.031), Σωλ. Κορίνθου (548), ΟΛΠ (109), Τέρνα Ενεργειακή (555), Folli Follie Group (229), Motor Oil (436).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap εκτινάχθηκε στο 49%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 261 δικαιώματα (173 αγοράς και 88 πώλησης).
Έκλεισαν μικρές "short" θέσεις σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (20.814.629 τεμ.). Πειραιώς (33.527.306 τεμ.), Alpha Bank (6.961.168 τεμ.) και Eurobank (11.342.308 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.