Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επόμενα «στοιχήματα» στο Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφει ο Γενικός Δείκτης με πιέσεις στις τράπεζες παρά το ανοδικό ξεκίνημα. Στις 588 μονάδες «μπαίνει» ο επόμενος στόχος. Στο επίκεντρο, η τάση στις αγορές και το ραντεβού Τσακαλώτου στη Φρανκφούρτη. Πού βρίσκουν στήριξη οι δείκτες.

Καλό μήνα, καταρχήν. Και καλή δύναμη για έναν Σεπτέμβριο που προοιωνίζεται μεστός εξελίξεων, ανατροπών, θετικών και αρνητικών κινήσεων και στις αγορές.

"Κόκκινος" ο Αύγουστος για Dow Jones και S&P 500, σημειώνει ο Γιάννης Μάρης, με την αγορά της Νέας Υόρκης ωστόσο κοντά στα ιστορικά υψηλά της. Και με τη Wall Street στην τελική ευθεία προς τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.

Αντιθέτως στην Ευρώπη ο μήνας έκλεισε με κέρδη για τον Stoxx 600, με το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να συντηρείται σε επίπεδα υψηλότερα των 10.500 μονάδων, που από πολλούς θεωρείται τεχνικό...σύνορο για long και short παίκτες.

Στο ΧΑ η χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να ξάφνιασε ευχάριστα τους long, με υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου, με θεαματική ενίσχυση συναλλαγών/τζίρου, με υπερκάλυψη των μηνιαίων απωλειών για βασικούς κλάδους και μετοχές και όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο Αύγουστος ήταν εντέλει ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας με θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη και τον Δείκτη Τραπεζών.

Μάλιστα η υπέρβαση των 575 μονάδων (για τον ΓΔ) αφήνει περιθώριο στους πιο αισιόδοξους να ποντάρουν στην επίτευξη του κύριου στοιχήματος, που δεν είναι άλλο από την προσέγγιση των 588 μονάδων. Ενα στοίχημα που τεχνικά είχε τεθεί από τις αρχές του Αυγούστου και στη διάρκεια του μήνα συνάντησε πλήθος εμποδίων και... αναστολών.

Τα αποτελέσματα 6μήνου των τραπεζικών ομίλων ήταν το αίτιο ή η αφορμή για τη χθεσινή θεαματική υπεραντίδραση του κλάδου, καθώς υπερέβη τον φιλόδοξο στόχο των 700 μονάδων. Θα φανεί σήμερα, θα ξεκαθαρίσει αύριο και θα κριθεί εν μέρει και από την εξέλιξη της συνάντησης Τσακαλώτου - Νουί αλλά και από την αξιολόγηση αύριο του S&P της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα-αύριο κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση, το αν η αγορά και το ρευστό που εισέρρευσε χθες έχει δυνατότητες για υψηλότερα.

Οπως σημειώνει ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης, με μία εντελώς απρόσμενη, αιφνιδιαστική, εκρηκτική άνοδο σε τιμές και τζίρο, οι αγοραστές επέτυχαν μία σαρωτική νίκη εναντίον των αιωνίων αντιπάλων τους. Ο Γεν. Δείκτης συνέτριψε, τη μία μετά την άλλη, πληθώρα ισχυρών αντιστάσεων, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις μας.

Τεχνικά έκλεισε σχεδόν πάνω στην τοπική κορυφή των 577 μον., απ' όπου σημειωτέον διέρχεται και ο απλός ΜΚΟ 200 ημ. Ενδεχόμενη έγκυρη υπέρβασή της θ' ανοίξει τον δρόμο προς τις 588 και 595 μον., όπου εντοπίζονται οι επόμενες ισχυρές αντιστάσεις.

Ενδεχόμενη διόρθωση μέχρι την πλησιέστερη στήριξη των 572 μον. θ' αποτελέσει μία απόλυτα φυσιολογική και εξαιρετικά αναμενόμενη εξέλιξη, όμως για να μην κινδυνεύσει το ανοδικό momentum, δεν πρέπει να επεκταθεί σε καμία περίπτωση χαμηλότερα των 568-5 μον.

Για τον FTSE25 μεγαλειώδης άνοδος και για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος απείλησε την ισχυρή αντίσταση των 1.561 μον., αλλά δεν κατάφερε να κλείσει υψηλότερα της τοπικής κορυφής των 1.553 μον. Η πλησιέστερη στήριξη εντοπίζεται στις 1.530 μον.

Αναμφίβολα ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας, ο τραπεζικός δείκτης, ό,τι δεν κατάφερε όλο τον μήνα το πέτυχε στην εκπνοή του. Η πλησιέστερη, εξαιρετικά κρίσιμη αντίσταση εντοπίζεται στις 740 μον. και στήριξη στις 730.

Συνεπώς η σημερινή συνεδρίαση, καθότι και η πρώτη του Σεπτεμβρίου, ενός μήνα που θα χρωματιστεί έντονα και από τη διαπραγμάτευση Αθηνών - δανειστών αλλά και η αυριανή θα μπορούσαν να θεωρηθούν -υπό προϋποθέσεις- πρόκριμα για το βραχυπρόθεσμο momentum.

Για να δούμε, και πάλι καλό μήνα...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v