Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ανάσα από τις 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ευρεία άνοδος στο Χρηματιστήριο, με πρωταγωνιστή τις μετοχές των τραπεζών και τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 5%. Μεγαλύτερη άνοδος για Alpha, Πειραιώς. Ξεχωρίζουν ακόμη Ελλάκτωρ, Motor Oil, Μυτιληναίος. Πτωτικά Μέτκα, Τιτάνας, Coca Cola.

Ενα... κλικ από τις 599 μονάδες νωρίτερα το Χ.Α., την ώρα που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν μικτές τάσεις και στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει προς τις 10.640 μονάδες.

Να σημειωθεί πως για τον Γ.Δ. το 6άρι μπροστά έχει να καταγραφεί από τη... βουτιά της 24ης Ιουνίου, την επομένη του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Σταδιακά μετά τις 12:00 ο ρυθμός άρχισε να επιταχύνεται, με τους long να δοκιμάζουν τιμές πάνω από τις 595 μονάδες, για να ισχυροποιηθεί η τάση μετά τις 13:00-13:15, διάστημα που συνήθως ενεργοποιούνται εντολές από αγορές εκτός συνόρων, κυρίως από το Λονδίνο.

Το ενθαρρυντικό είναι πως το Χ.Α. συνεχίζει υψηλότερα, την ώρα που οι ευρωαγορές κινούνται με σημειωτόν, θυμίζοντας πως στο προσυνεδριακό σχόλιο σημειώναμε: «Το γεγονός πως το Χ.Α. κινήθηκε χθες εξαρχής κόντρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους long να επιμένουν υψηλότερα παρά τη συνεχιζόμενη διόρθωση σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, δείχνει πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον, εάν και εφόσον συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι αντίδρασης, τα ισχυρά χέρια έχουν τις δυνάμεις να κινηθούν κόντρα στην τάση».

Το να υποθέσουμε πως συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι για κάτι καλύτερο είναι ακόμη νωρίς και παρακινδυνευμένο, ωστόσο αποτελεί εκτίμηση αρκετών επαγγελματιών της αγοράς πως κυρίως από βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια επιχειρείται μία προεξόφληση ενός θετικότερου σεναρίου και ότι αναλαμβάνεται μεγαλύτερο ρίσκο από ισχυρά χέρια σε μετοχές του δείκτη.

Το εάν θα επιβεβαιωθεί αυτή η προσέγγιση, εάν θα επαληθευτούν οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν (και με αφορμή τα στοιχεία του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο), θα φανεί στη συνέχεια με ορίζοντα την κρίσιμη εβδομάδα 5-9 Δεκεμβρίου.

Προσώρας, αν και με ηπιότερο ρυθμό (σε σχέση με χθες), συναλλαγές και τζίρος διαμορφώνονται σε ικανοποιητικά μεγέθη, με το 60% να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο και το υπόλοιπο σε δεικτοβαρείς μετοχές των Motor Oil, OTE, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ κ.ά.

Προς τις 720 μονάδες ο τραπεζικός κλάδος, με άνοδο 4,97% και 10,25% σε διάστημα εβδομάδος, είναι αυτός που κατά κύριο λόγο ελκύει βραχυπρόθεσμα κεφάλαια και traders που ως ορίζοντα έχουν τις επόμενες μία-δύο εβδομάδες.

Στο 1,69 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με απόδοση 9,74% σε διάστημα εβδομάδος, στο 0,197 ευρώ της Εθνικής με 6,49%, στο 0,581 ευρώ της Eurobank και στο 0,168 ευρώ με απόδοση 12% η μετοχή της Πειραιώς. Ηδη η αποκόμιση διψήφιου ποσοστού απόδοσης μέσα σε μία εβδομάδα λειτουργεί υπέρ των long και όσων θέλουν να κλείσουν αύριο θέσεις στα συμβόλαια του δείκτη προς τις 1.600 μονάδες.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου, εδώ και μία ώρα βελτιώνεται σταδιακά η εικόνα για όλο και περισσότερες μετοχές των δύο μεγάλων δεικτών (FTSE 25 και FT Mid Cap), καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν και μικρότερα επενδυτικά σχήματα, επαγγελματίες της αγοράς κ.ά.

Η υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου αποφέρει ρευστότητα/υπεραξίες, μέρος της οποίας μπορεί να τροφοδοτήσει κι άλλους κλάδους προσδίδοντας βραχυπρόθεσμα τη δυναμική που χρειάζεται η αγορά για να κινηθεί προς τις 615-620 μονάδες.

Ανοδικά οι τραπεζικές μετοχές, σε κλίση η απόδοση όλων των σειρών των ελληνικών ομολόγων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Με αγοραστές (περισσότερους) σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και (λιγότερους) στη ΔΕΗ, με την τριάδα αυτών των τίτλων να συγκεντρώνει σχεδόν το 15% του συνολικού τζίρου. Αυξημένος τζίρος με πακέτα στη μετοχή της Motor Oil, μετά από έναν ευρύ κύκλο παρουσίασης του ομίλου σε ξένους στο Λονδίνο, αυξημένος στον Μυτιληναίο με τον τίτλο σε νέα υψηλά των 5,62 ευρώ, κάτι που καταγράφεται και για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 2,28 ευρώ.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε για το επιθετικό διάγραμμα των Μυτιληναίου, ΓΕΚ, ΕΛΠΕ (η μετοχή τους υποχωρεί) και το σημείο mob στο 1,13 ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι συναλλαγές ξεκίνησαν από το μείον και το 1,16 ευρώ, για να απορροφηθεί η προσφορά και να κινηθεί έως 3,35% στο 1,22 ευρώ.

Στο συν οι 21 από τις 25 μετοχές του δείκτη και οι 10 από τις 20 του Mid Cap (σ.σ. στις 14:00 δεν είχαν ανοίξει ακόμη Paperpack, ΟΛΘ, Δρομέας και Ικτίνος). Στις 49/30 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών. Οι συναλλαγές στα 49 εκατ. μετοχές, ο τζίρος στα 24 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v