Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες όλο το παιχνίδι

Πάνω από τις 630 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις μετοχές των τραπεζών σε ρόλο πρωταγωνιστή. Νέα άνοδος 8% για τον κλάδο, που «κλειδώνει» κέρδη άνω του 23% στον μήνα. Υπεραποδίδει η Πειραιώς. Σε υψηλότερα επίπεδα ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Σε χαμηλά έτους τα ομόλογα.

Στα υψηλά ημέρας των 620 μονάδων το ΧΑ, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, την ώρα που το 10ετές ελληνικό υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο από τις 19 Νοεμβρίου του 2015.

Σε ανοδική κίνηση τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε θετικό ξεκίνημα, στο ελληνικό χρηματιστήριο οι long διατηρούν το πλεονέκτημα που έχουν από την αρχή και για σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης μέχρι τώρα.

Με τις ξένες αγορές στο συν, με το πετρέλαιο ισχυρά υψηλότερα και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο να καλλιεργούν μία συγκρατημένη αισιοδοξία για μία έστω... ημιτελή συμφωνία τη Δευτέρα, οι long φροντίζουν να κλείσουν με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τον θετικό Νοέμβριο.

Πάνω από τις 620 μονάδες ο Γενικός Δείκτης λίγο μετά τις 14:35, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και τον ΔΤΡ με 5,15% να υπερκαλύπτει το όριο των 800 μονάδων και τον FTSE25 να ακολουθεί με 2% προς τις 1.685 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα (αφαιρούμενου του πακέτου που άλλαξε χέρια στον Τιτάνα), με το μεγαλύτερο μέρος να παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο.

Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών για τον ΔΤΡ σημειώνεται θετική απόδοση 22% σε διάστημα μηνός, ενώ για τον ΓΔ φτάνει το 5,49% στο ίδιο διάστημα.

Καλός ο μέχρι τώρα απολογισμός, με τους long να "τραβούν" μετά τις 14:30 τις τραπεζικές μετοχές υψηλότερα και με αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ακολουθούν.

Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του... παιχνιδιού επιχειρείται στον τραπεζικό κλάδο, την ώρα που στην αγορά ομολόγων το ελληνικό 10ετές υποχωρεί πάνω από 3,75% στο 6,727%, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό έτους (από τις 19/11).

Αντιστρόφως ανάλογη η πορεία ΔΤΡ vs 10ΥBond, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια και ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Κυριακή στην Ιταλία και το Eurogroup τη Δευτέρα.

Στα 1,81-1,91 ευρώ η μετοχή της οδηγού Alpha Bank πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο τα 2 ευρώ, δηλαδή την τιμή της τρίτης αύξησης κεφαλαίου. Θυμίζουμε πως η βαρύτητα στάθμισης της τραπεζικής μετοχής στον ΓΔ έχει ξεπεράσει αυτήν της Coca Cola, με την Alpha Bank να είναι εδώ και λίγες μέρες η "βαρύτερη μετοχή του ΧΑ", ανατρέποντας ένα πολύμηνο καθεστώς.

Με σημαντικές αγορές και σε Πειραιώς, Εθνική αλλά και Eurobank, ο κλάδος παραμένει στο προσκήνιο, θετικά αυτή τη φορά, οδηγώντας την αγορά υψηλότερα μετά τη "βουτιά"-διόρθωση της Δευτέρας.

Σε μόλις 4 μετοχές -ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ, FF Group, Lamda Development- επικρατούν οι πωλητές, σε 21 υπερισχύουν οι αγοραστές.

Πέραν των τραπεζικών, μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου για τίτλους των ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Viohalco κ.α., σε μία συνεδρίαση όπου τον πρώτο λόγο και τη μερίδα του... λέοντος έχει ο τραπεζικός κλάδος αλλά και με την πλειονότητα των blue chips να ακολουθεί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v