Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε στάση αναμονής το Χρηματιστήριο

Περισσότερα «καύσιμα» για να συνεχίσει ανοδικά χρειάζεται το Χρηματιστήριο. «Καταλύτης» οι εξελίξεις από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Κρίσιμες οι 1.760 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σε στάση αναμονής το Χρηματιστήριο

Ενατο σερί ρεκόρ για το Λονδίνο, τέταρτο για τον Nasdaq -χαμηλότερα ο Dow-, συνεχίζονται οι ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας. Στις 11.583,30 με μικρά κέρδη έκλεισε χθες ο Dax.

Και στο ΧΑ, συνεδρίαση συντήρησης δυνάμεων και αναμονής, με κινητικότητα στα "μεσαία", σε μία ημέρα που παρά το σχετικά υποτονικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 56 εκατ. μετοχών, με τζίρο στα 40 εκατ. ευρώ.

Στις 660 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, μετά από αναγνωριστική ενδοσυνεδριακή ανίχνευση των 665/666 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να κρατά δυνάμεις, και ο ΔΤΡ στην περιοχή των 870 μονάδων και με τον FTSE25 να διαμορφώνεται τελικά με μικρά κέρδη στις 1.772 μονάδες.

Εμφανής η στάση αναμονής πολλών traders, με τον ΓΔ να συντηρείται για ακόμη μία συνεδρίαση σε ανοδική φορά αλλά με εύλογα ερωτήματα για τη συνέχεια. Οι long εξακολουθούν να διατηρούν το πλεονέκτημα -τουλάχιστον για όσο ο ΓΔ παραμένει πάνω από τις 650 και 645 μονάδες-, ωστόσο η στάση τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την όποια πρόοδο στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες από το... μέτωπο, με την Αθήνα να φαίνεται πως συζητά πλέον και το ζήτημα του αφορολόγητου ή και άλλων αιτημάτων των δανειστών, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Αύριο Πέμπτη συγκαλείται το EwG, με χαμηλές προσδοκίες για κάτι ουσιαστικό, σημειώνοντας πως εάν κάτι επηρέασε θετικά χθες την αγορά ήταν οι πληροφορίες για τις επικείμενες κινήσεις του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Επαγγελματίες της αγοράς σημείωναν πως ναι μεν η Αθήνα δεν έχει άμεσα σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες ώστε να επείγεται για χρήματα από τους δανειστές, πλην όμως οι προθεσμίες "τρέχουν", με το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να απέχει δύο εβδομάδες, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάτι ουσιαστικό.

Το ότι η αγορά προεξοφλεί -και επιχειρεί να αφομοιώσει- το ενδεχόμενο (σχεδόν βεβαιότητα) πως στις 26 του μήνα δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία με τους δανειστές, μπορεί να δίνει ένα πλεονέκτημα στους long και να μην οδηγεί τους short σε σημαντικές πωλήσεις, ωστόσο το ΧΑ για να συνεχίσει υψηλότερα χρειάζεται και νέα.

Με 5 στις 6 ανοδικές συνεδριάσεις να δοκιμάζονται τα "τοπικά υψηλά" των 665/666 μονάδων, με τον ΔΤΡ  να παραμένει σε απόσταση από την περιοχή των 920 μονάδων και αρκετούς παίκτες να παραμένουν επικεντρωμένοι στις επιλεκτικές κινήσεις τους.

Σημειώναμε τις τελευταίες ημέρες πως πειστική υπέρβαση των 665 μονάδων χρειάζεται απτές ενθαρρυντικές ενδείξεις και κυρίως ενίσχυση του τζίρου πάνω από τα (τουλάχιστον) 60 εκατ. ευρώ. Με αξία συναλλαγών στα 40-50 εκατ. ευρώ μπορεί να συντηρείται η πλαγιοανοδική τάση για τον ΓΔ στο εύρος των 645-665 μονάδων, αλλά δεν αρκεί για μια ουσιαστική συνέχιση.

Το κλίμα που διαμορφώνεται στις ξένες αγορές διευκολύνει το ανοδικό momentum στο ΧΑ -από μόνο του όμως δεν αρκεί-, με τους traders να περιμένουν την αντίδραση της Wall Street με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και τις πρώτες κινήσεις του ως προέδρου πλέον των ΗΠΑ.

Ωστόσο πρόκειται για ένα θετικό ξεκίνημα του νέου έτους -σε αντίθεση με το καταστροφικό του 2016-, που επιτρέπει στη διάρκεια της πλαγιοανοδικής κίνησης (προς τις 665 μονάδες) να λυθούν τα χέρια αρκετών επενδυτών και σε μετοχές/εισηγμένες της μεγαλο-μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οπως σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, στα "μεσαία" έγινε παιχνίδι και αυτό είναι το κέρδος που κρατά στο τέλος της συνεδρίασης ένας επενδυτής.

Σε ένα διάστημα 15-20 μονάδων για τον ΓΔ έχει βελτιωθεί αισθητά η θέση ορισμένων μετοχών/εισηγμένων, πέραν των 8-12 συνήθων επιλογών των ξένων και των funds, και αυτό προσμετράται στα θετικά αυτών των 6 συνεδριάσεων από τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου.

Το αν αυτό μπορεί να συντηρηθεί χωρίς να υπάρξουν ενθαρρυντικές εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης -και όσο πλησιάζουμε προς την 26η Ιανουαρίου-, εκτίμησή μας είναι πως δύσκολα, εκτός εάν προκύψει κάτι εξόχως θετικό. Μπορεί όμως να συντηρήσει την τάση σε ένα μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τον ΓΔ να συνεχίζει έως τις 675 μονάδες, όπου και ο αμέσως επόμενος -βραχυμεσοπρόθεσμος- στόχος για τον δείκτη.

Τεχνικά για τον FTSE 25 η συντήρησή του πάνω από τις 1.760 μονάδες διατηρεί το momentum που επιτρέπει κινήσεις σε μετοχές των Cenergy, Intralot, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΝΕΜΟΣ, Πλαστικών Θράκης κ.α. από αυτή την κατηγορία, πλην όμως δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει τα όρια μίας βραχυπρόθεσμης περιόδου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v