Κάτω από τις 4.300 μονάδες χωρίς αντιστάσεις

Χαμηλότερα των 4.300 μονάδων υποχωρεί η αγορά με σημαντική πίεση για βασικούς δείκτες και μετοχές, καθώς μειώνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον και παραμένουν σταθεροί οι πωλητές. Κόντρα στο ρεύμα κινούνται με το ”ζόρι” 55 μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εξασθενεί και πάλι η μεγάλη κεφαλαιοποίηση καθώς οι πωλητές εμμένουν στις επιλογές τους, σε μία χρονική στιγμή όπου μειώνεται η αγοραστική διάθεση. Και το χειρότερο, για την αγορά μας χάθηκε η έξωθεν θετική αφορμή αντίδρασης.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται χαμηλότερα από τις 4.300 μονάδες, με τον FTSE 20 να χάνει τη μάχη με την περιοχή των 2.260 μονάδων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε μια εκ των πραγμάτων ρηχή αγορά να αρκούν συναλλαγές 150 εκατ. ευρώ για να επιβαρυνθεί σημαντικά η πτωτική τάση αρκετών μετοχών.

Κατά μείζονα λόγο, το πρόβλημα παραμένει στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, όπου η απουσία ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος για παράδειγμα σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Ταμιευτήριο επιφέρει απώλειες της τάξεως του 2,8% έως 3,8%.

Οι ξένοι συνεχίζουν να ρευστοποιούν θέσεις τους, εγχώριο μέτωπο εν δυνάμει αγοραστών δεν υφίσταται και οι πωλητές υπερισχύουν σε Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και στην περίπτωση της Alpha Bank, που αρχικά επιχειρήθηκε να λειτουργήσει υποστηρικτικά, υπερίσχυσε η προσφορά, με αποτέλεσμα η μετοχή από τα 20,88 ευρώ να βρεθεί μέχρι και 1,2% χαμηλότερα, στα 20,28 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως από τον 20άρη μόνο η Coca Cola Hellenic σώζει την… τιμή των όπλων.

Πέραν του ελληνικού πολυεθνικού ομίλου, έτερος ουδείς.

Εν μέσω αυτού του αρνητικού περιβάλλοντος, διευρύνονταν οι απώλειες για περισσότερες από 170 μετοχές, ενώ μειωνόταν… βασανιστικά ο αριθμός εκείνων που αντιστέκονταν σε 56 μετοχές.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για μετοχές από τη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση (Χατζηιωάννου, ΔΙΕΚΑΤ, Ατέρμων, Μαΐλλης, ΑΕΓΕΚ, Newsphone, Καλπίνης κ.ά.)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v