Διστακτική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 840 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με περιορισμένο τζίρο. Σε θετικό έδαφος οι τράπεζες, ξεχωρίζουν ΕΤΕ και Πειραιώς. Υπεραποδίδουν οι κατασκευαστικές, άνοδος για ΔΕΗ, ΟΛΠ. Κινητικότητα στα «μεσαία».

Διστακτική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Ανοδικά ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διστακτικά το ΧΑ στην περιοχή των 837 μονάδων.
Μετά τα πρώτα αναγνωριστικά 25'-30' οι long ενισχύουν τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα την κίνηση του ΓΔ προς τις 840, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και την πλειονότητα των blue chips να ενισχύεται.

Με τον... αέρα θετικών στοιχείων για τη γερμανική οικονομία (κυρίως εξαγωγές), οι long έχουν προβάδισμα στη Φρανκφούρτη, με τον DAX να ενισχύεται 0,43% προς τις 12.445 μονάδες. Σε ανοδική φορά τα futures στη Wall Street, με τα συμβόλαια του S&P 500 κατά 0,15% υψηλότερα, στις 2.426 μονάδες.

Εχοντας το ήπια ανοδικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, στο ΧΑ πωλητές και αγοραστές κινούνται λίγο ως πολύ όπως αναμενόταν, διερευνώντας τα περιθώρια και προς τα άνω και προς τα κάτω, με ενθαρρυντική ένδειξη την περιορισμένης έκτασης προσφορά που ενεργοποιήθηκε έως τις 837 μονάδες.

Για τον ΓΔ, σημείο αναφοράς και στήριξης που επ' ουδενί πρέπει να χαθεί σε κλείσιμο σήμερα-αύριο είναι οι 825 μονάδες. Με την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης αυτής της περιοχής για τον ΓΔ έχει γίνει και το βασικό μας σενάριο, όπως αναφέρθηκε προσυνεδριακά.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα της προηγούμενης εβδομάδος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Αλλωστε και η αναμενόμενη υποχώρηση της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε με μέτριες συναλλαγές/τζίρους.

Προσώρας το 40% γίνεται (*) στον τραπεζικό κλάδο, το 60% στα blue chips, σε μία ικανοποιητικά επιμερισμένη αρχή, καθώς πρώτος στη σχετική κατάταξη είναι ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ. Σχετική αναφορά για τη μετοχή του Διαχειριστή έχει αναρτηθεί στον Εκηβόλο της Παρασκευής.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με την προσοχή των traders να εστιάζεται στα όρια (στήριξη/αντίσταση) του ΔΤΡ, που μέχρι τώρα κυμαίνεται στις 1.063,61-1.069,79 μονάδες. Για τον ΔΤΡ σημείο long είναι οι 1.091-1.094 και σημαντικής στήριξης οι 1.042 μονάδες. Σε αυτό το εύρος εκτιμάται πως θα γίνουν σήμερα-αύριο οι κινήσεις των traders και από Τετάρτη θα διαγραφεί η πορεία είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Τεχνικά, λύση είτε πάνω από τις 1.091 είτε κάτω από τις 1.042 θα πρέπει να αναμένεται από τα μέσα και μετά της εβδομάδος, επιμένοντας πως η μικρή και 3μηνη έκδοση της Τετάρτης μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση της τάσης.

Η εικόνα των... δεικτών μας: το 2ετές λίγο ακόμη υψηλότερα στα 3,851%, το 10ετές λίγο χαμηλότερα στα 5,409%.

Πέραν των τραπεζών, όπου ενδιαφέρον έχει η συμμετοχή της Attica Bank στον μεγάλο δείκτη, κινητικότητα παρατηρείται σε επιμέρους μετοχές του δείκτη αλλά και της μεσαίας κατηγορίας.

Με αυξημένες συναλλαγές η κίνηση του ΑΔΜΗΕ προς τα 2,30 ευρώ, υπεραπόδοση για τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα στο 1,77 ευρώ, στο συν η πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με άνοδο Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΤΙΤΑΝ, Fourlis, FF Group, Motor Oil κ.α.

Αφορμής δοθείσης, καθώς μετά τις 11:00 οι long κερδίζουν κι άλλους πόντους, ενισχύονται οι περισσότερες μετοχές του FTMid Cap, ενώ σταδιακά... αφυπνίζονται και τα μικρότερα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v