Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολική ανατροπή στο χρηματιστήριο

Στο πράσινο ο γενικός δείκτης ενώ ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 160 εκατομμύρια ευρώ, λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης. Με οδηγό τη Eurobank επιχειρείται η ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου, ενώ βοηθούν και δεικτοβαρή blue chips.

Ολική ανατροπή στο χρηματιστήριο

Στο πράσινο πέρασε ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης. 

Στη συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά συγκεκριμένων εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αποδίδουν παράγοντες της αγοράς την αναστροφή, με αποτέλεσμα την εδώ και ώρα αντίδραση του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά των 725 προς τις 745 μονάδες.

Σημειωτέον πως τεχνικά από τις 731 μονάδες διέρχεται ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και λίγο υψηλότερα, από τις 746, ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Κλάδος-κλειδί ήταν και παραμένει ο τραπεζικός, ωστόσο η εικόνα της αγοράς εξαρτάται και από τις αντοχές των blue chips, που σήμερα -σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση- ήταν και πιο συντονισμένες και πιο καλά προετοιμασμένες.

Ετσι από την αρχή της συνεδρίασης ο FTSE25, με μακράν συγκριτικά καλύτερη διαγραμματική απεικόνιση από τον ΔΤΡ, άρχισε να καλύπτει σταδιακά ολοένα μεγαλύτερο μέρος της νέας σημαντικής υποχώρησης των τραπεζών έως τις 703 μονάδες. Ο κλάδος σε δύο μήνες έχει χάσει 350 μονάδες, με ό,τι αυτό σημαίνει πρακτικά και οι 4 συστημικοί όμιλοι σχεδόν 3,5 δισ. σε αποτίμηση, από τα τέλη Ιουλίου.

Η συγκριτικά καλύτερη εικόνα των αρχικά λιγοστών blue chips και περισσότερων στη συνέχεια έχει ως αποτέλεσμα τη μερική βελτίωση του κλίματος στις τάξεις των traders. OΠΑΠ, Motor Oil, ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝας, Φουρλής ήταν οι κύριες δυνάμεις, που όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας ανέλαβαν να σηκώσουν το βάρος της προσπάθειας αντίδρασης. Ακολουθούν εδώ και λίγη ώρα πολλαπλάσιες δυνάμεις, με αιχμή τα Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco, ΟΤΕ, Lamda Development κ.α., ενώ για τη συνέχεια περιμένουμε την αντίδραση και άλλων όπως Μυτιληναίου, Jumbo, Αεροπορίας Αιγαίου.

Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 765 μονάδες, με την Eurobank σε θετικό πρόσημο και τις υπόλοιπες τρεις να έχουν μετριάσει τις ζημίες. 

Βοήθειες και σήμερα από τη δεικτοβαρή Coca Cola και μάλιστα με αγορές σε σταθερά θετικό πρόσημο από την πρώτη κιόλας εντολή και στο εύρος των 28,30-28,54 ευρώ.

Ακολούθως ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝ, Φουρλής και νωρίτερα της πλειονότητας των μη τραπεζικών μετοχών του δείκτη.

Οι συναλλαγές έχουν ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ, με τα 73 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v