Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζεται η «κατηφόρα» για τον ΓΔ

Με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν στο στόχαστρο των πωλητών, η αγορά διολισθαίνει προς τις 730 μονάδες. Διψήφιες απώλειες σε Τράπεζα Πειραιώς και Αττικής. Σε ρόλο αντίβαρου, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΟΛΠ, Τιτάνας, Φουρλής.

ΧΑ: Συνεχίζεται η «κατηφόρα» για τον ΓΔ

Τραπεζικοί «τριγμοί» στο ΧΑ, με τους insiders πωλητές να ρευστοποιούν χθες σημαντικό μέρος των θέσεών τους, λίγες ώρες πριν ανοίξει τα «χαρτιά» του ο Μάριο Ντράγκι.

Τα όσα προέκυψαν από την ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ, λίγο ως πολύ γνωστά στην αγορά όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, στις πιέσεις του ΔΝΤ αλλά και στην... ντρίπλα του Ιταλού τραπεζίτη, θα πρέπει να είχαν ενεργοποιήσει από νωρίτερα τους insiders, με συνέπεια από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης να γίνουμε μάρτυρες ακόμη ενός τραπεζικού sell off, με τις επακόλουθες παρενέργειες.

Παράγων της ΕΚΤ μάς εξηγούσε πως στο μυαλό του Μάριο Ντράγκι συνεκτιμώνται -μετά και τις εξελίξεις στην Γερμανία- η ιταλική παράμετρος (η Ρώμη πηγαίνει για εκλογές την άνοιξη του 2018), η κατάσταση στον Ευρωνότο, το ελληνικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να επιχειρείται ένα γενικότερο «συμμάζεμα» στον τραπεζικό κλάδο.

Το λιγότερο προβεβλημένο από τα ΜΜΕ τις τελευταίες ώρες, με αφορμή τις θέσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, είναι η εκτίμησή του πως οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα προγραμματισμένα stress tests του 2018 ακόμη και εάν επισπευσθούν, όπως σημείωνε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος.

Με... ουρά πωλήσεων κατ' αρχάς στον ευαίσθητο τραπεζικό κλάδο ξεκίνησε προ ολίγου η συνεδρίαση, με νέες ρευστοποιήσεις περίπου 4 εκατ. ευρώ στα πρώτα 10', σε σύνολο τζίρου 5,5 εκατ. ευρώ, με τον ρυθμό να επιταχύνεται στη συνέχεια. Αποτέλεσμα η διεύρυνση των απωλειών για τον Δείκτη Τραπεζών έως τις 755 μονάδες (μείον 3,94%), με συνέπεια τη νέα υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 730 και του FTSE25 προς τις 1.930 μονάδες.

Οπως έχει αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες, για τον ΓΔ η ευρύτερη περιοχή των 730 μονάδων θεωρείται από πολλούς ειδικούς της αγοράς ως σημαντικό σημείο αναφοράς, ενδεχόμενη διάσπαση του οποίου θα μπορούσε να επιταχύνει τη διόρθωση σε τιμές ακόμη χαμηλότερα, σε τιμές με το... 6άρι μπροστά. Ωστόσο πέριξ της ευρύτερης ζώνης αυτής της περιοχής πιθανότατα σήμερα να δοθούν «μάχες» πωλητών-αγοραστών, με πάντα ευπαθές το τραπεζικό μέτωπο, όπου και επικεντρώνονται τα κύρια πυρά των πωλητών.

Απώλειες 12% για τη μετοχή της Πειραιώς, υποχωρεί 5,67% η Εθνική, χαμηλότερα 3,87% η Alpha Bank και πάνω από 2,50% η Eurobank.

Η δε αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων έχει περιορισθεί -με τις τρέχουσες τιμές- για την Αlpha Βank στα 2,62 δισ., για την Εθνική στα 2,42, για τη Eurobank στo 1,43 και χαμηλότερα και του ενός δισ. ευρώ (!) η χρηματιστηριακή αξία για την Πειραιώς. Συνολικά λιγότερα από 7,5 δισ. (!!) και οι 4 συστημικοί όμιλοι, όταν η Coca Cola αποτιμάται 10,33 και ο ΟΤΕ 5,05 δισ. ευρώ.

Με τον τραπεζικό κλάδο στη... μέγγενη συνεχίζονται -με ηπιότερο ρυθμό και κατά κάποιο τρόπο κυκλικά- οι πωλήσεις στην πλειονότητα των blue chips καθώς, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, εκτός από τα εγγενή προβλήματα του τραπεζικού κλάδου αρκετά funds προεξοφλούν πως και με αφορμή τις εξελίξεις στη Γερμανία, η τρίτη αξιολόγηση πιθανότατα θα τραβήξει χρονικά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για το ΧΑ.

Ετσι, πέραν των τραπεζών, ηπιότερης έντασης πωλήσεις γίνονταν νωρίτερα (στις 10:55) στις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορίας Αιγαίου, Μυτιληναίου, Viohalco.

Ωστόσο πρόκειται, θα το επαναλάβουμε, για πολύ πιο ήπιες πωλήσεις, απολύτως ελεγχόμενες, σε σημείο που σταδιακά θα αναμέναμε «γύρισμα» σε θετικό πρόσημο ορισμένων εξ αυτών. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η συγκριτικά καλή εικόνα σηματωρών όπως ΤΙΤΑΝ, Coca Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ, FF Group κ.α. 

Στις 11:00 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 14 εκατ. ευρώ, με τα 12,2 να έχουν αλλάξει χέρια στις τράπεζες. Περισσότερες συναλλαγές 12,5 εκατ. μετοχές στην Εθνική, μεγαλύτερος τζίρος 3,7 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v