ΧΑ: «Ζωντανό» το σενάριο ανοδικής διόρθωσης

Μικρές απώλειες για τον ΓΔ με τις τράπεζες να γυρίζουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι κρίσιμες 756 μονάδες και το περιθώριο αντίδρασης. Η «ταλαιπωρία» των τραπεζών και ποια blue chips επιμένουν υψηλότερα. Το κλίμα στις αγορές ενόψει ανακοινώσεων Q3.

ΧΑ: «Ζωντανό» το σενάριο ανοδικής διόρθωσης

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street, «άλμα» 3,1% για το πετρέλαιο, μεικτά πρόσημα στις ευρω-αγορές και νέα συνεδρίαση με μέτριο τζίρο στο ΧΑ. 

Από το Eurogroup και τις Βρυξέλλες λίγο ως πολύ αναμενόμενα τα νεότερα, αλλά από την ΕΚΤ και τη Φρανκφούρτη οι πρώτες πιεστικές υπενθυμίσεις για ένα θέμα που αφορά τον τραπεζικό κλάδο αλλά συνάμα άπτεται κοινωνικών (και όχι μόνον) παραμέτρων. Αμεση προειδοποίηση από την πλευρά Ντράγκι, με αφορμή το θέμα των πλειστηριασμών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και σε πολιτικό/κοινωνικό επίπεδο, με ζητούμενο το πώς η κυβέρνηση θα λύσει αυτόν τον... γόρδιο δεσμό. Για να δούμε...

Στα της συνεδρίασης, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ήταν στραβό το... κλήμα, ήρθε και η BofA σε μία αγορά διχασμένη και διψασμένη για συναλλαγές και το κάτι παραπάνω, για να διαμορφωθούν ο Γενικός Δείκτης με απώλειες 0,22% στις 761,91 μονάδες, με σημαντικές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο και τον ΔΤΡ χαμηλότερα 2,27% στις 766,72, αλλά με τον 25άρη δείκτη να υποχωρεί 0,14% στις 2.009,69 μονάδες. Αυτά σε μία συνεδρίαση όπου οι συναλλαγές περιορίσθηκαν στα 22,8 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος στα 29,7 εκατ. ευρώ, peanuts, που θα έλεγαν οι ξένοι επενδυτές και traders. 

Ωστόσο η χθεσινή συνεδρίαση δεν μας έκανε σοφότερους, καθώς για πολλοστή φορά καταδείχθηκε η διαφοροποίηση τραπεζικού - μη τραπεζικού τμήματός της, η έκθεση/προειδοποίηση της BofA ανέδειξε διαστάσεις και προβλήματα του πολύπαθου τραπεζικού κλάδου, που δεν είναι δα και άγνωστα στα χρηματιστηριακά γραφεία και στον τραπεζικό χώρο. Διαφοροποίηση που αποτυπώθηκε -για ακόμη μία φορά- στο χρηματιστηριακό ταμπλό με ενθαρρυντικές ενδείξεις, καθώς για τον ΓΔ δεν χάθηκαν σε «κλείσιμο» οι 756 μονάδες, όπως το τελευταίο διάστημα επίμονα αναφέρει έγκυρος αναλυτής, για τον δε FTSE25, όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης, οι 2.000 μονάδες αποδείχθηκαν σημείο αναφοράς για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ενόσω συνεχίζεται η «ταλαιπωρία» στον τραπεζικό κλάδο, ένα σημαντικό  μη τραπεζικό τμήμα -συγκεκριμένα blue chips εξακολουθούν την καλή πορεία τους, σε τιμές 2009-2007 και σε πολύ υψηλότερα επίπεδα για την αγορά, εάν μπορούσε να προσμετρηθεί η θέση τους χωρίς τη στάθμιση των τραπεζικών μετοχών. Θέμα σημαντικό η μη σωστή αντιπροσώπευση της πραγματικής εικόνας της αγοράς στον βασικό δείκτη, η στρεβλή εικόνα που δίνεται μέσω ενός γενικού δείκτη, που ουσιαστικά δεν θα έπρεπε να δείχνει 766 αλλά πολλαπλάσιες μονάδες. Ας είναι, το πρόβλημα το έχουμε θίξει κατ' επανάληψη, η άποψή μας γνωστή, τα υπόλοιπα αφορούν -προφανώς- τους καθ' ύλην αρμοδίους. 

Από τους τρεις κύριους δείκτες, ο ΓΔ και ο 25άρης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας ανοδικής διόρθωσης (κατ' αρχάς) και εν συνεχεία θα φανεί εάν μπορεί να εξελιχθεί σε ουσιαστική αντίδραση/κίνηση πέραν των 770/780 μονάδων (για τον ΓΔ), με τον δεύτερο να παρουσιάζει εμφανώς καλύτερη εικόνα/απόδοση. Το τελευταίο θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για τους αγοραστές -με ορίζοντα την Παρασκευή-, εάν για τον ΔΤΡ δεν σημειώνονταν τιμές χαμηλότερα των 750 (στη χειρότερη περίπτωση) των 740 μονάδων και εάν στο μη τραπεζικό τμήμα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης συνεχιζόταν η μόχλευση σε συγκεκριμένες εισηγμένες/μετοχές.

Η χθεσινή διαφοροποίηση με ανοδική επαναφορά του ΟΤΕ είναι ενθαρρυντική ένδειξη για τους αγοραστές, περιμένοντας και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου. Το ότι κλείνει η συμφωνία για πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι επίσης ενθαρρυντική εξέλιξη για την αγορά, μένει να δούμε πώς θα αποτιμηθούν από τους βραχυπρόθεσμους στη ΔEH και δευτερευόντως στον ΑΔΜΗΕ. 

Αγοραστές οι ξένοι επενδυτές τον Οκτώβριο, όπως αναφέρεται νωρίτερα σε σχετικό θέμα, μένει να φανεί εάν αυτές οι θέσεις θα «κάνουν ταμείο» σε υψηλότερες τιμές τον Νοέμβριο, θυμίζοντας πως τα περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια κλείνουν προς το τέλος του μηνός. 

Τεχνικά για τον FTSE25, όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα, οι 1.996 και οι 2.016 μονάδες είναι οι (κατ' αρχάς) δύο τιμές που θα κρίνουν σήμερα την τάση, τόσο για τους πωλητές όσο και για τους αγοραστές. 

 

Στα συν, όπως προαναφέραμε, η επιστροφή του ΟΤΕ, ομοίως η επιστροφή του ΤΙΤΑΝα με αυξημένους τζίρους και επιβεβαίωση της στήριξης, «βλέποντας» τα 20,86, η άριστη διαγραμματικά εικόνα σηματωρών όπως είναι οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, η διαφαινόμενη και άλλων σηματωρών και από τις χαμηλότερες κατηγορίες, με το ΚΡΙ ΚΡΙ να παραμένει μία από τις σταθερές αναφορές μας από αυτή την κατηγορία. 

Επιπλέον η επιβεβαίωση της συμφωνίας για την πώληση του ΙΑΣΩ (General) θα μπορούσε να επηρεάσει στα επιμέρους τον... κινητικότατο εδώ και μήνες κλάδο, με διψήφιες και τριψήφιες αποδόσεις για τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται. 

Στα υπόψη η επαναφορά της μετοχής των ΕΛ.ΠΕ, με τα 7,50 ευρώ σημείο αναφοράς πλέον.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v