Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coca Cola και τράπεζες ρίχνουν το ΧΑ

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 715 μονάδες. Στο βαθύ κόκκινο οι μετοχές της Coca Cola και των τεσσάρων τραπεζών. Πιέσεις και για ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Folli, ΟΤΕ, Τιτάνα. Μικρά κέρδη για ΟΠΑΠ.

Coca Cola και τράπεζες ρίχνουν το ΧΑ

Συνεχίζεται σε αρνητικό έδαφος η συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες/μετοχές να υποχωρούν.
Τόσο εκτός, όσο εντός οι ενδείξεις και τα μηνύματα για τους traders είναι υπέρ των short, που «βλέπουν» χαμηλότερα.

Σε μείον έχει «γυρίσει» ο DAX, καθώς σταδιακά μετά τις 11:30 οι πωλητές υπερίσχυσαν των αγοραστών, με συνέπεια ο δείκτης από τα αρχικά υψηλά των 13.163 να υποχωρήσει προς τα 13.042, με απώλειες 0,52% νωρίτερα. Σε αρνητικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures του S&P500 στη Wall Street.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, το ούτως ή άλλως σε κλίση ελληνικό χρηματιστήριο «ταλαιπωρείται» χαμηλότερα των 730 μονάδων, με τον ΓΔ στα επίπεδα των 715 μονάδων Θυμίζουμε την ανάρτησή μας για την κρισιμότητα των 725 μονάδων στον Εκηβόλο της Πέμπτης.

Αρνητικός πρωταγωνιστής, όπως σημειώναμε στην προηγούμενη αναφορά μας, η δεικτοβαρής Coca Cola, με τις πωλήσεις/πιέσεις να έχουν ξεκινήσει από νωρίτερα από το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Πάνω από 5% οι απώλειες για τη μετοχή στον FTSE100, συνακόλουθη η προσφορά και για τον τίτλο στον FTSE25. Ενδεικτική η υποβάθμιση για τη μετοχή σε «ουδέτερη» από την JP Morgan. Με τη μετοχή της Coca Cola σταθερά στο μείον (μείον 4,45% στις 14:20), με τζίρο 1,1+ εκατ. ευρώ και με τον τραπεζικό κλάδο σταθερά σε κλίση, η συνολικότερη εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό είναι απόλυτα φυσιολογική.

Στις 665 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλαδικό δείκτη μεταξύ 670-690 μονάδων, με το 52% της αξίας συναλλαγών να έχει πραγματοποιηθεί στις τέσσερις συστημικές μετοχές, δηλαδή περί τα 11 εκατ. ευρώ.

Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, μεγαλύτερος τζίρος σε AlphaBank, Εθνική, ενώ και σε Πειραιώς, Eurobank σημειώνεται κινητικότητα.

Σημειωτέον, πως ο τραπεζικός κλάδος διορθώνει από τις 1.146 μονάδες στα μέσα Ιουλίου, υποχωρώντας νωρίτερα έως τις 670, δηλαδή σε ελάχιστη απόσταση από τις 638,70 μονάδες (χαμηλό 52 εβδομάδων).

Με την Coca Cola και τον τραπεζικό κλάδο σε... βαθύ κόκκινο, εύλογη είναι η κλίση για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Σε Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Grivalia, Lamda Development, ΟΠΑΠ και Φουρλής υπερίσχυαν οι αγοραστές, ωστόσο μετά τις 16.30 μόνο ο ΟΠΑΠ διατηρεί το θετικό πρόσημο από το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται για ΕΧΑΕ (μείον 2,84%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (μείον 3,8%), FF Group (μείον 1,62%), ΟΛΠ (μείον 1,87%).

Η... 3άδα των σηματωρών υποχωρεί, αλλά με απώλειες μικρότερες του δείκτη, συγκεκριμένα του Μυτιληναίου στα 9,19, της Motor Oil στα 20,75 και της Jumbo στα 13,46 ευρώ.

Στις 16:30 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 43 εκατ. ευρώ, θυμίζοντας τον μέσο ημερήσιο τζίρο των 44 εκατ. ευρώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v