Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρές απώλειες καταγράφει το ΧΑ

Στις εσωτερικές εξελίξεις είναι στραμμένη η προσοχή των επενδυτών. Θετικό το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια και κυρίως στη Wall Street. H προσοχή στον τραπεζικό κλάδο. Ενθαρρυντικό το «γύρισμα» βαριών μετοχών.

Μικρές απώλειες καταγράφει το ΧΑ

Το τριπλό ρεκόρ στη Wall Street διασφαλίζει για ακόμη μία συνεδρίαση την έξωθεν συνδρομή, που χρειάζονται οι αγοραστές και στο ΧΑ. Εχει σημειωθεί κατ' επανάληψη πως όσο η «αγορά των αγορών» δεν δίνει ενδείξεις για ουσιαστική διόρθωση (μία σημαντική υποχώρηση μεγαλύτερη του 5% για τον S&P 500) τόσο οι long θα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν εντός παιδιάς σε Ευρώπη, συνακόλουθα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ειδικότερα δε για το ΧΑ συντρέχουν και εσωτερικοί λόγοι, που προφανώς σχετίζονται με την τρίτη αξιολόγηση, με την προοπτική της επικείμενης έκδοσης του νέου ομολόγου, από τη στιγμή που θα δοθεί το «πράσινο φως» στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Με... γκολ στην παράταση, κατόρθωσαν οι αγοραστές να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη προς την αντίσταση των 842-4 μονάδων, όπως εύγλωττα σημείωνε έμπειρος αναλυτής. Ετσι οι αγοραστές πρόσθεσαν στο ενεργητικό τους άλλη μία νικηφόρο «μάχη» μέτριου κόστους, δεδομένου ότι ο τζίρος κυμάνθηκε στα μέσα επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Στα 49 εκατ. η αξία των συναλλαγών -με το 32% στις τράπεζες-, με συναλλαγές 34,7 εκατ. μετοχών και με τον Δείκτη Τραπεζών στις 926,63, με τον FTSE25 στις 2.162,42 και με τον Mid Cap στις 1.305,62 μονάδες.

Για ακόμη μία συνεδρίαση η «μεσαία» κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσε έναντι της μεγάλης και της αγοράς, παραμένοντας ενεργά στο προσκήνιο με κυρίως τρεις πόλους, του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, της Ιντρακόμ και της Υγείας.

Επιπρόσθετα στη «μεσαία» κατηγορία πραγματοποιήθηκαν και χθες συγκριτικά αυξημένοι τζίροι, γεγονός που καταδεικνύει την ενεργητικότατη δράση ισχυρών χεριών, και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις εισηγμένων/μετοχών το μεγαλύτερο μέρος των αγορών γίνεται για λογαριασμό ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων.

Για τους long, όσο διάστημα η ευρύτερη περιοχή των 825 μονάδων παραμένει απόρθητη από τους πωλητές, τόσο θα έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο FTSE25 εξακολουθεί να υπολείπεται του ΓΔ λόγω της μακροπρόθεσμης υποαπόδοσης του τραπεζικού κλάδου. Για τον δείκτη, στήριξη οι 2.146, σημαντική αντίσταση στις 2.186 και για τους βραχυπρόθεσμους στις 2.137 το stop long και στις 2.078 για τους βιαστικούς, όπως «μετρά» έμπειρος αναλυτής.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να κυμαίνεται για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση μεταξύ της διακεκαυμένης ζώνης των 939-965 μονάδων και της στήριξης που του παρέχουν οι δύο ΚΜΟ200 που συγκλίνουν πέριξ των 903-3 μονάδων.

Ζητούμενο για την αρχή, η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων(εβδομαδιαίων) στηρίξεων, η απορρόφηση της όποιας προσφοράς (όπως εκδηλώθηκε χθες και τη Δευτέρα) και στη συνέχεια, ανάλογα με τις εξελίξεις, το διακριτικό stock picking κυρίως σε εισηγμένες/μετοχές της «δεύτερης ταχύτητας».

Στα συν η θετική φορά και των 4 μετοχών, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, ενθαρρυντικό το «γύρισμα» βαριών μετοχών όπως η Motor Oil, ο Μυτιληναίος αλλά και η εκκίνηση μετοχών-σηματωρών με ενδεικτική την Αεροπορία Αιγαίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v