Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλοηγός οι ξένες αγορές για το χρηματιστήριο

Οπισθοχώρηση στις 853 μονάδες για το Γενικό Δείκτη μετά τις εισαγόμενες πιέσεις. Η διαφοροποίηση των εγχώριων ομολόγων από τις διεθνείς πιέσεις και η δοκιμασία «στηρίξεων» για μετοχές και δείκτες.

Πλοηγός οι ξένες αγορές για το χρηματιστήριο

Καθαρά πτωτική και απόλυτα αναμενόμενη η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να ακολουθεί την πτωτική κίνηση των Διεθνών Αγορών, μετά το "μίνι ξεπούλημα" που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Wall Street, αλλά και το αρνητικό ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης στο NYSE.

Αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια ανάδυσης από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι σημερινές, χαμηλές, τιμές δεν θα επαναδοκιμαστούν, αν συνεχιστούν επιφυλακτικότητα και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στα Διεθνή Χρηματιστήρια.

Ανήσυχοι οι περισσότεροι από τους Διεθνείς διαχειριστές, παρακολουθούν την κίνηση των αποδόσεων των Αμερικάνικών ομολόγων και όχι μόνο, επισημαίνοντας ότι αν η απόδοση του Αμερικανικού 30ετους περάσει το 3,10% (σε αυτό το επίπεδο βρίσκεται την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), αρκετά από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων θα προχωρήσουν σε "επανεκτίμηση κινδύνου", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για Αγορές μετοχών και ομολόγων.

Σαφώς πιο ήρεμη η εικόνα στην Αγορά των Ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 2ετους να κινείται πλάγια ( στο 1,34%) και μικρή άνοδο να σημειώνει η απόδοση του 10ετους (στο 3,73%) .

Μένοντας στα Ελληνικά ομόλογα, "στις Barclays, BNP Paribas, Citi, J.P. Morgan και Nomura έδωσε εντολή το Ελληνικό Δημόσιο να αναλάβουν Κύριοι Ανάδοχοι (lead managers) για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου", όπως επίσημα ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο.

"Η συναλλαγή αναμένεται να ξεκινήσει και να τιμολογηθεί στο κοντινό μέλλον, υπό την αίρεση των συνθηκών στην Αγορά", σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Όπως είναι γνωστό το Δημόσιο προσβλέπει στο να συγκεντρώσει ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για το "μαξιλάρι ρευστότητας" που ετοιμάζει για την μετά πρόγραμμα περίοδο.

Επιστρέφοντας στις Διεθνείς Αγορές, όπου θα συνεχίσουν να αποτελούν τον "πλοηγό", διαμορφώνοντας κλίμα και διαθέσεις και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, στην Wall Street υπάρχει ένα ρητό: "Όταν η μουσική σταματά να παίζει στις Αγορές, κανείς δεν έχει διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου" και αυτό βιώνουν στην παρούσα φάση τα Διεθνή Χρηματιστήρια, που έδειξαν "ανοσία" σε όλες τις αναταραχές, γεωπολιτικού χαρακτήρα και μη" που ακολούθησαν τους "κραδασμούς" του "Brexit", πάντα υπό την "αιγίδα" των Κεντρικών Τραπεζών.

"Η έκθεση για την απασχόληση που δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 2/9, θα στείλει την απόδοση του Αμερικάνικου 10ετους ομολόγου στο 3%. Τα στοιχεία για την απασχόληση διασφαλίζουν ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια", δήλωσε ο Bill Gross σε συνέντευξη του στο Bloomberg. O κ. Gross υποστήριξε ότι οι Επενδυτές ομολόγων δεν πρέπει να αναμένουν να κερδίσουν τίποτα φέτος, ενώ επανέλαβε πως η Αγορά ομολόγων είναι, ήδη, σε μια ήπια "bear market".

Η πρώην επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τη Wall Street "φούσκα", αλλά προειδοποίησε τους Επενδυτές να είναι προσεκτικοί. "Δεν θα ήθελα να ονομάσω αυτό που βλέπουμε ως 'φούσκα', αλλά θα έλεγα ότι οι αποτιμήσεις των στοιχείων ενεργητικού είναι κάπως ανεβασμένες" σημείωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η κα Γέλεν, καλώντας τους επενδυτές να "διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους".

Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι ότι η αγνώστου διάρκειας και έντασης υποχώρηση των μετοχών, ξεκίνησε βρίσκοντας τις μετοχικές Αγορές σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια υποχώρησης των τιμών. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500, γνώρισε τον καλύτερο Ιανουάριο από το 1997 σε επίπεδο αποδόσεων (+5,8%), ενώ σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές "το ράλι της προηγούμενης χρονιάς προσέλκυσε μια κατηγορία επενδυτών των οποίων ο ενθουσιασμός δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτος: των Ιδιωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και στο, με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, ανοδικό Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι εισροές στα Αμοιβαία Μετοχικά Κεφάλαια Εσωτερικού, έφθασαν στα 27,5 εκατ. από την αρχή του έτους, μέχρι και τις 2/2.

Η ισχυρή και συγχρονισμένη Παγκόσμια ανάπτυξη, παράλληλα με την υποχώρηση των Κεντρικών Τραπεζών από την συνταγή του "εύκολου χρήματος" έχουν πυροδοτήσει αρκετές εικασίες, από πλευράς Ξένων διαχειριστών, ότι το 2018 θα υποστούν πανωλεθρία τα χαρτοφυλάκια ομολόγων.

Ακόμα ένα θέμα έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαϊκές Αγορές και αυτό δεν είναι άλλο από την συνεχιζόμενη άνοδο του Ευρώ, που κινείται σε υψηλά 3ετιας έναντι του Δολαρίου, δυσκολεύοντας τα επιχειρηματικά πλάνα των εξαγωγικών εταιρειών.

Οι αναλυτές βλέπουν τώρα το Ευρώ να ανεβαίνει στο 1,23, ακόμα και στο 1,25 Δολάρια, τις επόμενες εβδομάδες. Περαιτέρω πιέσεις στο Δολάριο μπορεί να προκύψουν καθώς "χτίζεται ένταση" στην Αγορά.

"Για σήμερα αναμένουμε το Χ.Α. να πάρει κατεύθυνση από τις Διεθνείς Αγορές, στον απόηχο της μεγάλης πτώσης της Wall Street την Παρασκευή" ανέφερε στο πρωινό της report η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 4,12% την προηγούμενη εβδομάδα δεν ξεκινάμε και με τους καλύτερους οιωνούς για τις επόμενες συνεδριάσεις. Πιθανολογείται άμεση επιστροφή του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 850 μονάδων, ενώ τονίζουμε και πάλι ότι η δημιουργία κάποιας ρευστότητας, ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ του κάθε επενδυτή, θα ήταν συνετή στην παρούσα φάση. Ο DAX 30 βρίσκεται σε επίπεδα δοκιμασίας της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης, ενώ παρατηρείται μικρή αύξηση στην απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ευρωζώνης, μικρότερη ωστόσο από εκείνη που παρατηρείται στις ΗΠΑ. Σε 2η φάση θα ασχοληθούμε με το 'stock picking’’ τόνιζε το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

"Ο 'Γερμανός' έδωσε έξοδο και απειλεί το πολύ σημαντικό 12650 με κίνδυνο να δοκιμάσει γρήγορη πτωτική κίνηση. Σε μία τέτοια περίπτωση, σίγουρα θα επηρεαστεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, θυμίζοντας ότι έχει σημαντικά κέρδη το τελευταίο διάστημα. Μεσοπρόθεσμα είμαστε αισιόδοξοι, παρόλα αυτά, βραχυπρόθεσμα, χρειάζεται αυξημένη προσοχή, μιας και τα σημάδια μας δείχνουν ότι μία διόρθωση σε τιμές, ή και σε χρόνο έχει αυξημένες πιθανότητες. Τα 'stop' μας είναι η άμυνά μας και ήδη τα πρώτα ημερήσια σε μετοχές έκαναν την εμφάνιση τους", τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Εν μέσω όλων των παραπάνω εκτιμήσεων, διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, αν συνυπολογιστούν και τα κέρδη που έχουν προηγηθεί, ότι η εικόνα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας, οι σχετικά αυξημένες συναλλαγές, έστω και αν ο τζίρος του πρώτου ημιώρου (7,7 εκατ.) προϊδέαζε για κάτι σημαντικά μεγαλύτερο και η αναμενόμενη απόσυρση των αγοραστών, προς χαμηλότερα επίπεδα, για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ.

Επίσης η σημερινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί την μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου 5μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 25/9/2017 (-4,06%).

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο κλαδικός δείκτης, όσο και οι επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλοι, κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έστω και αν η, επιμέρους, τελική εικόνα είναι οριακά καλύτερη από τις τιμές που σημειώθηκαν στα χαμηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 948,6 μονάδες (-4,44%), στις 17.00 βρέθηκε στις 954,18 (-3,88%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 954,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,84%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, το κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 965 - 957 σημαίνει "red alert" για τα θεωρούμενα "γρήγορα" χαρτοφυλάκια, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει η επόμενη στήριξη στις 939 μονάδες, αν οι εν δυνάμει πωλητές συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο.

Σε περίπτωση συνέχισης της "νότιας" κίνησης, για την Alpha Bank (-3,33%), η επόμενη στήριξη στα 1,96 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 1,92 ευρώ.

Για την Εθνική (-6,15% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), χάθηκε το ημερήσιο "stop long" στα 0,334 ευρώ και σαν επόμενη στήριξη δείχνει το ψυχολογικό όριο των 0,30 ευρώ.

Για την Eurobank (-3,85%), η καθοδική διάσπαση των 0,90 ευρώ, "άνοιξε τον δρόμο" για υποχώρηση προς τα 0,832 ευρώ. Το "stop" στα 0,828 ευρώ.

Και για την Πειραιώς (-1,28%), η οποία κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις επιδεικνύει "αμυντικότερη συμπεριφορά" πρώτη στήριξη στα 3,38 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 3,27 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Alpha Bank με τα πέντε Ξένα funds που έχουν περάσει στην τελική φάση της διαδικασίας, για την πώληση του πακέτου 'κόκκινων' δανείων, καταναλωτικών και μικρών Επιχειρήσεων χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 2,5 δισ. ευρώ και το οποίο φέρει την επωνυμία 'Venus'. Τα Ξένα Εξειδικευμένα Κεφάλαια 'Hoist' και η θυγατρική 'B2 Kapital' του Νορβηγικού ομίλου 'B2Holding' συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες του 'Euro2day.gr', στην τελική 'short list' με τους επικρατέστερους Αγοραστές. Η πώληση του πακέτου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του επόμενου 15νθήμερου και αφορά 240.000 δάνεια, τα οποία δεν εξυπηρετούνται από 5 έως και 7 έτη. Τον ρόλο του Συμβούλου για λογαριασμό της Αlpha Βank έχει αναλάβει, για το συγκεκριμένο project, η KPMG Λονδίνου".

Απόλυτα αναμενόμενη, χαρακτηρίζουν την σημερινή υποχώρηση οι εγχώριοι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι λείπουν οι ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος, που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, συνεχίστηκε η κακή εικόνα της Παρασκευής. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, από τα μη Τραπεζικά blue chips, με θετικό πρόσημο είχε διασωθεί μόνο ο τίτλος της ΕΧΑΕ.

Ένας ο διασωθείς τίτλος και σήμερα και αυτός ήταν ο τίτλος της Grivalia (+0,67% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), όμως αξίζει υπενθύμισης ότι η μετοχή ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Ο τίτλος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ, ενώ οριακά ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 9,03 ευρώ, είναι το ημερήσιο "stop short".

Χωρίς αμφιβολία η δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση αύξησε τους τεχνικούς προβληματισμούς και επιβάρυνε την τεχνική εικόνα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όμως όλα θα κριθούν από τα βραδινό κλείσιμο της Wall Street και κάθε βραχυπρόθεσμη εκτίμηση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημερινό ξεκίνημα ο Dow Jones κατέγραφε απώλειες 236 μονάδων και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τις έχει μαζέψει σε 15 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχει γυρίσει σε οριακά θετικό πρόσημο (!)

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,60%), χάθηκε το "stop long" στις 2189 μονάδες και αν ο εν λόγω δείκτης υποχωρήσει, με κλείσιμο, χαμηλότερα της ζώνης 2172 - 2170 (στο κάτω όριο το σημερινό κλείσιμο), οι τεχνικοί αναλυτές θα αναγκαστούν να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους.

Για τον Γενικό Δείκτη, χάθηκε το ημερήσιο "stop long" στις 857 μονάδες και απομένει η ζώνη 851 - 850, πριν ο Δείκτης "ανιχνεύσει" χαμηλότερα επίπεδα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οι απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων στα μεγάλα Ξένα Χρηματιστήρια, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν 'ατάραχη' τη Λεωφόρο Αθηνών, που απομακρύνεται από τα υψηλά τριετίας και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της 'αγοραστικής παγίδας' αν ο Γενικός Δείκτης δώσει αλλεπάλληλα κλεισίματα κάτω από τον 'στροφέα' των 860 μονάδων" τονίζει ο Πέτρος Στεριώτης.

Το "κοκτεϊλ" εμπεριέχει άνοδο των επιτοκίων στα ομολόγα ΗΠΑ και Γερμανίας, υπεραγορασμένες Ξένες μετοχές μετά από το οκταετές ράλι τους, την τιμή του Πετρελαίου σε πολυετή υψηλά, τα "Κρυπτονομίσματα" σε ελεύθερη πτώση, το τέλος του "January effect", τα διάφορα γεωπολιτικά ρίσκα κλπ.

Φυσικά είναι πάρα πολύ νωρίς για να ισχυριστεί ο οποιοσδήποτε ότι "η bull market των Ξένων Αγορών (μετοχές και ομόλογα) "πέθανε", αλλά, πλέον, τα "κόκκινα κηροπήγια" σε DAX και Nasdaq πρέπει να κάνουν και τους ενεργούς επενδυτές της Λεωφόρου Αθηνών ιδιαίτερα προσεκτικούς.

Εκτιμάται ότι η "παγκοσμιοποίηση είναι εδώ", κάτι που σημαίνει ότι η συσχέτιση του Χ.Α. με τα Ξένα Χρηματιστήρια θα αποτελέσει ένα από τα κλειδιά των επόμενων συνεδριάσεων.

Το δεκαετές και πλέον χαμηλό των 420 μονάδων του Γενικού Δείκτη είχε σημειωθεί αρχές Φλεβάρη του 2016, δηλαδή η εγχώρια Αγορά έχει "διπλώσει" σε ορίζοντα διετίας, σημειώνοντας μία αξιολογότατη επίδοση.

Δυστυχώς, παρότι η Αθήνα ήταν απούσα από την πορεία των Ξένων Αγορών σε νέα ιστορικά υψηλά, τα δομικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας και η απώλεια ορατότητας σε κομβικούς κλάδους, όπως ο Τραπεζικός, την κάνουν ευάλωτη στις αναπόφευκτες φάσεις γενικευμένης διόρθωσης των Παγκόσμιων Κεφαλαιαγορών.

"Από άποψη τεχνικής ανάλυσης, εβδομαδιαίες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη υπάρχουν στις 832, 821 και 798 μονάδες. Αντιστάσεις στις 895 και στις 945 μονάδες" εκτιμά ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνο διασωθέντα τον Shanghai Composite (+0,73%), ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο δείκτης Nikkei (-2,55%).

Επιφυλακτικότητα και αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη, προσπαθεί να αντιδράσει από τις αρχικές απώλειες η Wall Street.

Κέρδη για τον Χρυσό, μικρές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, η δραστηριότητα στον κλάδο των Υπηρεσιών στην Κίνα επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Ιανουάριο. Ο ΡΜΙ Υπηρεσιών Caixin, σημείωσε άνοδο στις 54,7 μονάδες τον Ιανουάριο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2012, από τις 53,9 μονάδες το Δεκέμβριο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η δραστηριότητα στον τομέα των Υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο και έφτασε σε χαμηλό 16 μηνών. Τα στοιχεία της HIS Markit έδειξαν ότι ο PMI για τον τομέα Υπηρεσιών, ο οποίος είναι το 80% της Οικονομίας, έπεσε στις 53 μονάδες τον Ιανουάριο, από τις 54,2 τον περασμένο μήνα. Το νούμερο, σύμφωνα με το MarketWatch, ήταν αρκετά κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ρωτήθηκαν από τη Wall Street Journal.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006 διαμορφώθηκε ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ενώ ο PMI Υπηρεσιών ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007, με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit να ξεπερνούν τόσο τα στοιχεία του Δεκεμβρίου όσο και την αρχική εκτίμηση.

Συγκεκριμένα, ο τελικός σύνθετος PMI αυξήθηκε στις 58,8 μονάδες τον Ιανουάριο, από 58,1 τον Δεκέμβριο, έναντι των 58,6 μονάδων που ήταν η αρχική εκτίμηση, ενώ ο PMI Υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 58 μονάδες, από 56,6 τον Δεκέμβριο και έναντι της αρχικής εκτίμησης για 57,6 μονάδες.

Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατέγραψαν πτώση 1,1% σε μηνιαία βάση, σε σχέση με την άνοδο 2% το Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 1%.

Αύριο ξεκινάει νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, η Υπουργός εσωτερικών Αμπερ Ρούντ σημείωσε, σε συνέντευξή της στο BBC, "ότι η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα παραδοθεί πολύ γρήγορα στη μάχη για τη συμφωνία στον τομέα του Εμπορίου".

Σύμφωνα με άλλες πηγές του BBC, κοντά στο περιβάλλον της Τερέζα Μέι, "η Βρετανία απορρίπτει οποιαδήποτε μορφή τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 'Brexit". Από το γραφείο της Βρετανίδας Πρωθυπουργού δεν έγινε κάποιο σχόλιο.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", ο τομέας των Υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης υπηρεσιών του Ινστιτούτου ISM αυξήθηκε στις 59,9 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης απασχόλησης στον τομέα των Υπηρεσιών σκαρφάλωσε στο ιστορικό υψηλό των 61,6 μονάδων, από 56,3 τον προηγούμενο μήνα.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, o δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε άλμα 8,2 μονάδων στις 62,7 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το 2011.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 850,19 μονάδες (-2,88%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 854,35 (-2,4%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 853,67 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,48%.

Ο τζίρος στα 79,6 εκατ., από τα οποία τα 10,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΓΡΙΒ), ενώ ΑΛΦΑ και ΓΡΙΒ απασχόλησαν κάτι περισσότερο από το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΕΥΔΑΠ και Grivalia και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική και Σαράντης.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και δεν αποκλείεται η εικόνα αυτή να συνεχιστεί να μέχρι να αποφορτιστούν οι πιέσεις στις Διεθνείς Αγορές.

Από τους ελάχιστους, θετικά, διακριθέντες, με "ανοιχτές" εντολές αγορών το σημερινό +10,97% για την Pasal, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΛΧΑ (+1,26%), προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,246 ευρώ (κλείσιμο 24/1) για την Frigoglass (+7,62%), "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, με χαμηλές συναλλαγές, για την Euromedica (+19,33%) και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ελινόιλ (+2,19%), που συνεχίζει τις αυξομειώσεις στον όγκο συναλλαγών.

Κακή η τελική εικόνα με 23 ανοδικές μετοχές, έναντι 105 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

----ΧΠΑ

Με έντονες πιέσεις ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ευδιάκριτη αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (59.495 συμβόλαια).

Στα 16.875 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.093 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.257, 3.955 για τον Φεβρουάριο και 302 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.189,5) κινήθηκε μεταξύ 2.175 και 2.217,5 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,9%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.579), Εθνική (27.219), MIG (8.389), Alpha Bank (3.991), Πειραιώς (4.985), ΔΕΗ (2.028), Μυτιληναίο (720), Intralot (950), Ελλάκτωρα (507), Viohalco (755), ΑΔΜΗΕ (450), ΟΤΕ (663), ΓΕΚ (536), Lamda Development (149), Ελ. Πετρέλαια (443), Cenergy (194), Τρ. Αττικής (210), ΕΧΑΕ (188), Jumbo (102), ΟΠΑΠ (260), Τέρνα Ενεργειακή (333) ΕΥΔΑΠ (154), Ιντρακόμ (202), Motor Oil (290).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 81.818, Eurobank 45.925, Εθνική 161.813, Alpha Bank 36.821, Τρ. Αττικής 12.145, Intralot 18.889, Ελλάκτωρα 10.791, Viohalco 10.013 και Πειραιώς 22.832.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                            Name of Issuer               NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,59%
 
2018-01-02
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.714.325 τεμ., (από 9.618.028 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 112.760.048 τεμ. (112.809.971), Πειραιώς 9.382.680 τεμ. (9.382.680), ΔΕΗ 3.139.397 τεμ. (3.137.251), Eurobank 22.055.315 τεμ. (21.959.815), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v