ΧΑ: Που βρίσκονται οι ζώνες άμυνας στα blue chip

Το βαρύ κλίμα στο εξωτερικό έπληξε την εγχώρια αγορά με την πτώση ωστόσο να έρχεται με εμφανώς μειωμένο όγκο συναλλαγών. Καλύτερη η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου έναντι των υπολοίπων blue chips.

ΧΑ: Που βρίσκονται οι ζώνες άμυνας στα blue chip

Μπορεί, χθες, η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να πέρασε "ντούκου" τις αξιοσημείωτες απώλειες των Ευρωπαϊκών Αγορών και το γενικότερα διστακτικό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, όμως η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται, αν δείξει διάρκεια η επιδείνωση των διαθέσεων στα Διεθνή Χρηματιστήρια.

Έτσι, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αποδείχθηκε καθαρά πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και λόγω κάποιων επιλεκτικών τοποθετήσεων, να αποφεύγει το κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, αν το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές "καλεί" σε κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα.

Το "ερώτημα του εκατομμυρίου" είναι "αν οι αρνητικές διαθέσεις στις Διεθνείς Αγορές απλά θα καθυστερήσουν την κίνηση του Χ.Α. προς υψηλότερα επίπεδα, ή αν η βραχυπρόθεσμη τάση γυρίσει σε πτωτική, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται".

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο εμφανώς χαμηλότερος τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), ένδειξη ότι, ακόμα, δεν υπάρχουν πωλήσεις πανικού, η σημαντικά καλύτερη συμπεριφορά του Τραπεζικού κλάδου έναντι του μη Τραπεζικού 25αρη (μόνο η ΕΧΑΕ διασώθηκε με θετικό πρόσημο και οριακά κέρδη 0,35%) και η σημαντική μείωση του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Αλλάζοντας ρότα και ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, ασφαλώς και η "νηοπομπή" δηλώσεων - εκτιμήσεων, εταιρικών αποτελεσμάτων και μηνυμάτων από τις Αγορές ομολόγων, δεν ήταν ιδιαίτερα "εύπεπτη" για τα Διεθνή Χρηματιστήρια, καθώς αυτά "άκουσαν" τα τελευταία νέα από πολυετή, ή ιστορικά υψηλά.

Το "γαϊτανάκι" ξεκίνησαν οι πρόσφατες εκτιμήσεις - παραινέσεις της Goldman Sachs προς τους Πελάτες της προειδοποιώντας τους "να προετοιμάζονται για απώλειες στις μετοχές τους επόμενους μήνες".

Σύμφωνα με τον Οίκο, "ο S&P 500 έχει εισέλθει στην μακρύτερη περίοδο από το 1929, χωρίς μια διόρθωση πάνω από 5%. Η μέση διόρθωση στις 'bull market' είναι 13% σε περίοδο τεσσάρων μηνών και χρειάζονται άλλοι τέσσερις μήνες για ανάκαμψη".

Σήμερα και μετά από πάρα πολύ καιρό, η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη στην Αγορά ομολόγων, προκειμένου να σταματήσει την άνοδο των αποδόσεων των Ιαπωνικών τίτλων, έχοντας πρόθεση να αγοράσει απεριόριστο αριθμό Ιαπωνικών ομολόγων πενταετούς, έως δεκαετούς ωρίμανσης. Όπως μετέδωσε το Reuters, "η Τράπεζα γνωστοποίησε πως θα αγοράσει ομόλογα 2 μονάδες βάσης υψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Σε αυτή τη βάση, η Τράπεζα θα αγοράσει 10ετή Ιαπωνικά ομόλογα με απόδοση 0,11%".

Στο επίκεντρο των αρνητικών συζητήσεων και σημαντικών, μετοχικών, πιέσεων βρέθηκε η Deutsche Bank που εμφάνισε ζημιές 2,2 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2017, αλλά και στο σύνολο του έτους, συμπληρώνοντας τρία διαδοχικά ζημιογόνα έτη. Η Τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές 497 εκατ. ευρώ για το 2017, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν οι ζημιές να διαμορφωθούν στα 290 εκατ. σε δημοσκόπηση του Reuters.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην επικεφαλής της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, προειδοποίησε πως οι Αγορές είναι αντιμέτωπες με δύο "φούσκες". "Έχουμε μια 'φούσκα' στην Αγορά μετοχών και έχουμε και μια 'φούσκα' στην Αγορά ομολόγων. Στο τέλος της ημέρας, η 'φούσκα' στην Αγορά ομολόγων θα είναι το κρίσιμο ζήτημα" σημείωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Εδώ αξίζει υποσημείωσης ότι σήμερα και μετά από πολλά χρόνια, απόδοση του Αμερικανικού 30ετους ξεπέρασε το 3% (!)

Η μεγάλη εισροή κεφαλαίων στις Αγορές στέλνει ένα ισχυρό σήμα "sell", σύμφωνα με δείκτη της Bank of America - Merrill Lynch, που έχει αποδειχθεί αξιόπιστος στο παρελθόν.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, "οι εισροές κεφαλαίων σε funds που στοιχηματίζουν σε Χρηματιστηριακές Αγορές ανήλθαν σε $33,2 δισ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη. Πρόκειται για ρεκόρ τόσο σε επίπεδο συνολικών εισροών, όσο και για τα funds ενεργητικής διαχείρισης, στα οποία εισέρευσαν $12,2 δισ.

Η BofAML χρησιμοποιεί έναν δείκτη "ταύρων και αρκούδων" που αξιολογεί πότε οι εισροές, ή οι εκροές δείχνουν ότι οι επενδυτές κινούνται υπερβολικά γρήγορα προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση.

Η τρέχουσα τιμή του δείκτη, στο 7,9, είναι η πιο ισχυρή από τον Μάρτιο του 2013, όταν είχε κινηθεί σε επίπεδα άνω του 8%, στέλνοντας σήμα "sell". Ο κορυφαίος αναλυτής του Οίκου Michael Hartnett, δήλωσε ότι "ο δείκτης 'Bull & Bear' έχει στείλει 11 σινιάλα 'sell', από το 2002 που ενεργοποιήθηκε και ήταν ορθός και τις 11 φορές.

"Βραχυπρόθεσμα, αυτό οδηγεί σε μια πρόβλεψη τεχνικής υποχώρησης για τον S&P 500 στις 2.686 μονάδες, ως τον Μάρτιο, που θα αποτελέσει μια πτώση σχεδόν 6% (από το κλείσιμο της Τετάρτης στη Wall)", δήλωσε ο Hartnett.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. και είναι, αναμφισβητήτως, επιτυχία η "ανάδυση" των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Απόλυτα διιστάμενες ήταν από το πρωί οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών, που άλλοι δήλωναν συγκρατημένοι επισημαίνοντας την αστάθεια στο διεθνές χρηματιστηριακό στερέωμα και άλλοι εκτιμούσαν ότι το Χ.Α. θα μπορούσε και σήμερα, να αγνοήσει τη επιφυλακτική εικόνα των Διεθνών Αγορών και να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα.

"Το ασταθές διεθνές κλίμα, θα δώσει τον τόνο της σημερινής συνεδρίασης με τη μεταβλητότητα ξανά παρούσα" ανέφερε στο πρωινό report της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η χθεσινή εικόνα των Τραπεζών ήταν μικτή και δεδομένου ότι δεν ανακοινώθηκε κάποιο ελάχιστο όριο για τα κεφάλαια 1ης διαβάθμισης (Equity Capital Tier 1) των Τραπεζών, στο δυσμενές σενάριο, η κατάσταση περιπλέκεται με αρκετούς αγνώστους στην εξίσωση. Ήτοι, η συνέχεια στο ταμπλώ δεν είναι ευδιάκριτη. Δεν μεταβάλλουμε το βασικό μας σενάριο, που αναφέρει ότι παρόλο που δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία των 950 - 960 μονάδων, η ζώνη των 900 - 890 μονάδων είναι δύσκολο να κατοχυρωθεί στην παρούσα φάση, ειδικότερα αν διορθώσουν τα Διεθνή Χρηματιστήρια. Στο πλαίσιο αυτό θα ήταν συνετή μια μικρή αύξηση της ρευστότητας, τουλάχιστον μέχρι να έχουμε νέα δεδομένα" τόνιζε το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία το θετικό momentum αναμένεται να συνεχιστεί, έστω και σε περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας καθώς υπάρχουν σημαντικά κέρδη το τελευταίο διάστημα και πολλοί ενεργοί επενδυτές θα επιδιώξουν να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών αυτών. Οι Τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο, αφού οι ανησυχίες αναφορικά με τα "stress tests" μειώθηκαν, μετά τις ανακοινώσεις της EBA.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης.

"Η Οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται, η πιστοληπτική της αξιολόγηση αναβαθμίζεται, η Κυβέρνηση έχει επιστρέψει στις Αγορές και ελπίζει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης". Αλλά όπως τονίζει το Reuters, "θα είναι μια πρόκληση για τη Χώρα να προσελκύσει μακροπρόθεσμους Επενδυτές στην επικείμενη πώληση επταετούς ομολόγου".

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 'τρέχει' από σήμερα ως τις 20 Φεβρουαρίου η Τρ. Πειραιώς, επιδιώκοντας να αποχωρήσουν τουλάχιστον 1.000 Εργαζόμενοι από την Τράπεζα, ή τις εν Ελλάδι θυγατρικές, ώστε να μειωθούν περαιτέρω τα κόστη της. Το πρόγραμμα προσφέρει αποζημίωση ως 61 μισθούς, η οποία κλιμακώνεται με κριτήρια την ηλικία των Εργαζομένων, τον χρόνο προϋπηρεσίας και τον τόπο εργασίας. Επιπρόσθετα, υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ όσων εργαζομένων προέρχονται από ΑΤΕ, Συνεταιριστική Πελοποννήσου και Πανελλήνια και τους υπόλοιπους Εργαζόμενους. Προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι η τουλάχιστον 3ετής απασχόληση. Το πρόγραμμα προβλέπει γαλαντόμο προσαύξηση αποζημίωσης για όσους απασχολούνται στην Περιφέρεια (δηλαδή εκτός καταστημάτων και μονάδων διοίκησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και φθάνει ως τους 12 μισθούς".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τους Τραπεζικούς τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, που επέδειξαν αξιοθαύμαστες αμυντικές ικανότητες. αν οι πωλητές δείξουν περισσότερο επιθετικοί κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, οι σημαντικές στηρίξεις εντοπίζονται, ανά μετοχή, ως εξής:

Για την Alpha Bank (+0,48%), οι πρώτες στηρίξεις στα 2,06 και 1,96 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 1,92 ευρώ.

Για την Εθνική (-1,05%), πρώτη στήριξη στα 0,337 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 0,334 ευρώ.

Για την Eurobank (-0,98%), πιθανή καθοδική διάσπαση των 0,90 ευρώ, θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 0,832 ευρώ. Το "stop" στα 0,828 ευρώ.

Και για την Πειραιώς (+2,74% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) κλείσιμο χαμηλότερα των 3,38 ευρώ, ανοίγει την "καταπακτή" για τα 3,27 ευρώ που είναι και το ημερήσιο "stop long".

Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η "κωλυσιεργία" ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 997 - 1000 μονάδων, αυξάνει τις πιθανότητες για "retest" των στηρίξεων στις 965 - 957 και 939 μονάδες.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζουν προσεκτικότερης, τεχνικής, ανάλυσης, οι τίτλοι που σήμερα κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και αυτοί ήταν οι ΕΕΕ (-1,64%), ΟΤΕ (-1,84%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,22%), Motor Oil (-3,28% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και Jumbo (-1,59%), με τον τελευταίο τίτλο να έχει το "άλλοθι" ότι μόλις χθες έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά.

Στην περίπτωση της Motor Oil, ο τίτλος έχει σχηματίσει "ώμο - κεφάλι - ώμο", ενώ αν πετύχει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 20,30 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 21,90 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, η πρώτη στήριξη στα 18,60 ευρώ.

Αν ο τίτλος της ΕΕΕ υπερβεί την αντίσταση στα 28,20 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 28,80, ανοδική διαφυγή από τα οποία δίνει σήμα επανατοποθετήσεων. Σε περίπτωση συνεχιζόμενης επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στα 26,50, 26,05 και 25,70 ευρώ.

Δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή, που έφθασε σε υψηλά 8 ετών. Σε περίπτωση "pullback", οι πρώτες στηρίξεις στα 4,67 και 4,50 - 4,40 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ, που δείχνει να υποχωρεί από τα υψηλά 4ετιας. Η επόμενη αντίσταση στα 13,20 ευρώ, η πρώτη στήριξη στα 11,84 ευρώ και το "stop long" στα 11,34 ευρώ.

"Κατηφορίζοντας" χαμηλότερα του 25αρη, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. οι 6.500 κοινές ονομαστικές ομολογίες της "ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Κ.Β.Ε.Τ.Ε.", ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000 που προέκυψαν από την έκδοση κοινού εταιρικού ομολόγου, διάρκειας 7 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του Εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 22/12/2017, σταθερού επιτοκίου 5,50% ετησίως.

Από εκεί και πέρα, συνέχισε εντυπωσιακά η ΕΛΧΑ (+4,47%), όλο και ψηλότερα η Ιντρακάτ (+3,60%), επιστροφή αγοραστών και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Έλτον (+0,68%), ενώ κανείς δεν κατάλαβε την εντολή πώλησης 44549 τεμ., στα 29,00 ευρώ, για τον ΟΛΘ (-3,65%), το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έμεινε "κρεμασμένο" στο ταμπλώ, καθώς ο τίτλος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με όγκο 6651 τεμ. (!)

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Q&R (+10,87%), έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Κρήτης που "έχουν βάλει πλώρη" προς νέα πολυετή υψηλά, εμφάνιση αγοραστών στην CPI (+13,54%) και κάτι κινήθηκε στην Ελινόιλ (+1,67%), όμως η γενικότερη εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε καμία περίπτωση δεν θύμισε την αυξημένη κινητικότητα των προηγούμενων συνεδριάσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε συνεχίστηκαν οι εισροές στα Αμοιβαία Μετοχικά Εσωτερικού (+6,1 εκατ. στην εβδομάδα, +27,5 εκατ. από την αρχή του έτους)

Δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όμως η εικόνα στις Διεθνείς Αγορές καλεί σε εγρήγορση αναλυτές, αλλά και όσους παίκτες αναπροσαρμόζουν τις κινήσεις τους, με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 887 μονάδων, κίνηση που θα "ανοίξει τον δρόμο" προς τις 909 μονάδες. Αντίθετα, κλείσιμο χαμηλότερα των 875 μονάδων, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις "γλιστρήματος" προς τις 860 - 858 (πρώτο "stop long") και 850 μονάδες (δεύτερο "stop long").

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,23%), χάθηκε η πρώτη στήριξη της ζώνης 2232 - 2229 και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 2190 - 2170 μονάδες, ενώ ισχυροποιήθηκε η αντίσταση στις 2261 μονάδες.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, χάθηκε το "stop long" στις 2231 μονάδες.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους Γενικό Δείκτη και Τραπεζικό να ακολουθούν αντίθετη πορεία.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,31% και ο Τραπεζικός κέρδη 3,58%, ενώ η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η καλύτερη συναλλακτικά από την αρχή του χρόνου, με την μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 93,2 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 9,10% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 13,29%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Αφού πρώτα ξεπέρασε τις 890 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης, προχώρησε σε περιορισμένη διόρθωση" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Τεχνικά αυτό σηματοδοτεί πως η άνοδος έχει και άλλα περιθώρια προς τις 900, ή τις 920 μονάδες. Στηρίξεις έχουν δημιουργηθεί, πλέον, στις 860 και 850 μονάδες αντίστοιχα.

Μεγάλος αριθμός μετοχών που μέχρι πρόσφατα ήταν εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος, αναβίωσε και προσφέρει θεαματικές αποδόσεις. Ο τζίρος έχει, επίσης αυξηθεί, προσφέροντας κάποια ασφάλεια. Οι μετοχές του τομέα της Ενέργειας, δημιουργούν προσδοκίες, ενώ οι "προς αποκρατικοποίηση" εταιρείες ξαναμπαίνουν στο προσκήνιο.

Οι Τράπεζες ακολουθούν "αγκομαχώντας", αλλά και αυτές έχουν πλησιάσει, ή και ξεπεράσει τα επίπεδα της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Το Χρηματιστήριο ξεκινά πάλι τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, με την πρώτη να αφορά μικρή εταιρεία, ενώ φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα και για το "ταμπλώ", καθώς υπάρχουν διερευνήσεις για νέες εισαγωγές και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Βασική παράμετρος παραμένει η πρόοδος στη λύση των "κόκκινων" δανείων που θα επηρεάσει τα "stress tests" και τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών.

Στο πολιτικό επίπεδο, τα θέματα της Οικονομίας δεν φαίνεται να απασχολούν, με τα Εθνικά θέματα να είναι στο προσκήνιο και τις προεκλογικού τύπου παροχές να διαδέχονται η μία την άλλη.

Σύντομα θα προχωρήσουμε σε νέα δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές. Επειδή ακόμη βρισκόμαστε στα χρονικά όρια του "January effect" και μπροστά μας έχουμε καλά νέα, δεν νομίζω ότι έχουμε δει ακόμη τα ψηλά του φετινού πρώτου τριμήνου για τον Δείκτη.

"Σε κάθε περίπτωση όμως, όσοι ασχολούνται με το Χρηματιστήριο πρέπει να είναι σε αυξημένη εγρήγορση γιατί οι διακυμάνσεις έχουν αυξηθεί" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Αμφίρροπη δείχνει να είναι η διαγραμματική τριβή του Γενικού Δείκτη με την αντίσταση των 880 μονάδων, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει 'πατήσει' για να κινηθεί με ασφάλεια προς το επόμενο ανοδικό επίπεδο των 920 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Τριβή, όπου όπως φαίνεται θα παραδώσει τη "σκυτάλη" στην επόμενη εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να αποτυπώνει στο εβδομαδιαίο chart ένα "Doji candlestick" με τους αγοραστές και τους πωλητές να τα "βρίσκουν" κάπου στη μέση. Σημείο με ιδιαίτερη σημασία για τη βραχυχρόνια ανοδική τάση είναι οι 860 μονάδες. Καθοδικό κλείσιμο σε ημερήσια βάση, θα ανοίξει το πεδίο για μια οπισθοχώρηση προς την περιοχή των 845 με 840 μονάδων.

Σε καθοδική εγρήγορση έχουν βρεθεί οι ενασχολούμενοι με τα Παράγωγα ενεργοί Επενδυτές μετά και το χθεσινό αρνητικό σχηματισμό στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Κλείσιμο κάτω από το επίπεδο των 2230 μονάδων ανοίγει την "αυλαία αντιπαράθεσης" των 2200 μονάδων δίνοντας πόντους στο στρατόπεδο των "Bears".

Ο Τραπεζικός Δείκτης, παρά τη βοήθεια από την ανοδική διάσπαση των 2,00 ευρώ, της πρώτης σε εσωτερική δύναμη "κίνησης" του δείκτη με 38,37% μετοχή της Alpha Bank, αδυνατεί να εισέλθει εκ νέου μέσα στο ανοδικό κανάλι του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα αποφεύγει επανειλημμένως να αντικρίσει το όριο των 1000 μονάδων.

"Και εδώ, όπως και στους προηγούμενους δείκτες, ζητείται άμεσα μια βίαιη κίνηση ανοδικής απόδρασης, για να δώσει τη κατάλληλη ώθηση για νέες επενδυτικές επανατοποθετήσεις" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Μια σημαντική αβεβαιότητα φαίνεται να εξομαλύνεται, ή τουλάχιστον να μπαίνει σε ένα δρόμο μέτρησης, βελτιώνοντας την μεσοπρόθεσμη οπτική των Επενδυτών για τον Τραπεζικό κλάδο" εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η ανακοίνωση των μακροοικονομικών υποθέσεων των "τεστ αντοχής" των Τραπεζών, δημιούργησε ένα αίσθημα ανακούφισης, καθώς το συνολικό πακέτο των υποθέσεων φαίνεται διαχειρίσιμο και ηπιότερο από το "τεστ" του 2015. Η ικανοποιητική πορεία των Τραπεζών, σε ότι αφορά τους δείκτες φερεγγυότητας από το τέλος του 2015 έως και το 2017, είναι ένα κριτήριο αναφοράς για επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος σε σχέση με τις υποθέσεις, ενώ οι υψηλοί δείκτες φερεγγυότητας (Συστημικές Τράπεζες 16,5%) δείχνουν ικανοί να απορροφήσουν χωρίς "κραδασμούς" την επίπτωση από την προσαρμογή στο Λογιστικό Πρότυπο 9.

Παράλληλα αυτό που διαφεύγει, ίσως, της προσοχής είναι η ικανότητα του συστήματος να εμφανίσει Προ Προβλέψεων Αποτέλεσμα της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, για τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας είτε το βαθμό κάλυψης των προβλέψεων, είτε προχωρώντας σε πιο γενναίες μειώσεις επισφαλών ανοιγμάτων από τα αποτελέσματα του "τεστ".

Σε κάθε περίπτωση, η ανάγνωση των "τεστ αντοχής" άφησε θετική επίγευση και παρά τον αστερίσκο της μείωσης των τιμών των εμπορικών ακινήτων, δεν βάζει κάποιο άμεσο θέμα κεφαλαιακής ενίσχυσης των Τραπεζών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επενδυτική επιλεξιμότητα των Τραπεζικών τίτλων μεσοπρόθεσμα.

Το βασικό ρίσκο εντοπίζεται πλέον στην ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω πλειστηριασμών, των πωλήσεων δανειακών χαρτοφυλακίων, ή της αντιστροφής μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων.

Η θετική χροιά των "τεστ αντοχής" δεν είχε την αναμενόμενη διάρκεια. Ο Γενικός Δείκτης παρά την επίτευξη των νέων υψηλών 36 μηνών (895,64 μονάδες) την Πέμπτη έδειξε να μην έχει δυνάμεις για να συνεχίσει
άμεσα την ανοδική του πορεία. Η Αγορά είναι "φορτωμένη" με γρήγορα και σημαντικά κέρδη σε όλο σχεδόν το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων και η μεταβλητότητα που παρουσιάζουν οι Διεθνείς Αγορές δείχνει να επηρεάζει, πλέον, περισσότερο την Εγχώρια Αγορά.

Οι Αγορές φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από τις διακυμάνσεις των ομολόγων, προσαρμόζοντας τα ασφάλιστρα κινδύνου των μετοχών, επηρεάζοντας παράλληλα και το Χ.Α. Η συσχέτιση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η διόρθωση στο εξωτερικό εκτιμάται ότι βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε διορθωτικό δρόμο ο οποίος έχει σαν πρώτο στόχο την περιοχή των 820 – 830 μονάδων. Πρόκειται για μια αναλογία διόρθωσης που συμπίπτει με το 23,6% της ανόδου που έχει προηγηθεί από τις 700 μονάδες. Στην παρούσα φάση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Αγορά να αποφύγει μια μετριοπαθή - έστω - διόρθωση τιμών, λόγω των υπερβολών που παρατηρούνται σε ημερήσιο και εβδομαδιαίο, πλέον, χρονικό ορίζοντα στους ταλαντωτές ενώ και ο MACD έχει δώσει σήμα πώλησης.

Στην περιοχή των 830 μονάδων βρίσκεται ο κινητός μέσος των 30 ημερών, ο οποίος θα λειτουργήσει σαν σημείο στήριξης, ενώ η αποφόρτιση των ταλαντωτών ενδεχομένως να δώσει αφορμές για μια τοπική αντίδραση από τα προαναφερθέντα επίπεδα.

"Η έκδοση 7ετούς ομολόγου από την Ελληνική Δημοκρατία την ερχόμενη εβδομάδα παίρνει σειρά στις ομολογιακές εκδόσεις μετά τις πετυχημένες εκδόσεις από Αlpha Bank και Τιτάν" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Αυστραλό" ASX 200 (+0,51%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Ινδικό Sensex 30 (-2,34%).

Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη, ενώ στο "βαθύ κόκκινο" ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σημαντικές απώλειες για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Κίνα με deals, ύψους $13,26 δισ. Καθώς η Βρετανία θέλει να ξαναγίνει Παγκόσμιο Εμπορικό Έθνος, η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία Παγκοσμίως, είναι ψηλά στη λίστα με τις Χώρες που θέλει να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου Εμπορίου. Μιλώντας σε επιχειρηματική σύνοδο στη Σανγκάη, η Τερέζα Μέι είπε ότι "η Βρετανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει να πραγματοποιηθεί το όραμα του Κινέζου Προέδρου Ξι Ζινπίνγκ, για παγκοσμιοποίηση και πιο ανοιχτή Κινεζική Οικονομία".

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός της Ιταλίας αυξήθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Ιανουάριο. Οι τιμές καταναλωτή, βασισμένες σε κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέγραψαν άνοδο τον τελευταίο μήνα 1,1%, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της Αρμόδιας Στατιστικής Υπηρεσίας. Η έρευνα του Bloomberg σε 16 αναλυτές έδειχνε άνοδο 0,8%.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε 200.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,1%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 180.000 θέσεις εργασίας.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο υψηλότερα από ότι είχε δείξει η προκαταρκτική μέτρηση και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Με βάση την τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 95,7 μονάδες, από 95,9 μονάδες τον Δεκέμβριο, αρκετά πάνω από την αρχική μέτρηση του 94,4. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στις 95 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το Ελληνικό Δημόσιο θα διενεργήσει στις 7 Φεβρουαρίου δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Στόχος, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, είναι να αντληθούν 875 εκατ. ευρώ.

Περιθώριο ανόδου για τον τίτλο της Jumbo προβλέπει η Euroxx, καθώς σε έκθεσή της αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή στα 21 από 18 ευρώ, ενώ επαναδιατυπώνει τη σύσταση "overweight".

Η αύξηση στην τιμή - στόχο οφείλεται στο χαμηλότερο μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου (στο 7,5%, από 8,5% λόγω της πτώσης στα spreads των Ελληνικών ομολόγων) αλλά και στις υψηλότερες προβλέψεις της χρηματιστηριακής για τα κέρδη της εταιρείας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 870,55 μονάδες (-1,79%). Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 876,69 (-1,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 875,38 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,25%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 72,6 εκατ., από τα οποία τα 3.3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απέσπασαν το 36,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Πειραιώς και στο χαμηλό ημέρας οι ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΟΛΠ, Τιτάν, Lamda Development, Motor Oil, Folli Follie Group.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με έντονες πιέσεις και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.160 συμβόλαια).

Στα 16.093 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.987 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.586, 1.029 για τον Φεβρουάριο και 557 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.247,5) κινήθηκε μεταξύ 2.230 και 2.254,75 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,9%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (34.500 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.596), Εθνική (16.043), MIG (1.332), Alpha Bank (7.501), Πειραιώς (3.695), ΔΕΗ (1.268), Μυτιληναίο (1.052), Intralot (893), Ελλάκτωρα (345), Viohalco (480), ΑΔΜΗΕ (269), ΟΤΕ (991), ΓΕΚ (136), Lamda Development (109), Ελ. Πετρέλαια (251), Cenergy (628), Τρ. Αττικής (600), ΕΧΑΕ (154), Jumbo (183), ΟΠΑΠ (307), Τέρνα Ενεργειακή (165).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 84.538, Eurobank 47.569, Εθνική 159.962, Alpha Bank 37.465, Τρ. Αττικής 12.035, Intralot 19.275, Ελλάκτωρα 10.834 και Πειραιώς 22.832.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                         Name of Issuer               NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,59%
 
2018-01-02
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.618.028 τεμ., (από 9.618.028 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 112.809.971 τεμ. (113.809.971), Πειραιώς 9.382.680 τεμ. (9.435.880), ΔΕΗ 3.137.251 τεμ. (3.137.251), Eurobank 21.959.815 τεμ. (22.249.487), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v