Πτώση με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο

Εντονες πιέσεις στα πρώτα λεπτά συναλλαγών, με τον ΓΔ να υποχωρεί προς τις 855 μονάδες. Στο «κόκκινο» το σύνολο των μετοχών του FT 25. Ο προβληματισμός για την εικόνα στις αγορές και πού ποντάρουν οι αισιόδοξοι. Η εικόνα των blue chips.

Πτώση με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο

Σε κλοιό πιέσεων οι αγορές, με τον Γενικό Δείκτη να ακολουθεί την πτώση σε Ευρώπη και Ασία, ξεκινώντας τη συνεδρίαση με απώλειες άνω του 2%, κάτω από τις 855 μονάδες. 

Το σύνολο των μετοχών του FT 25 βρίσκεται στο κόκκινο, με τις τράπεζες και τη ΔΕΗ να εμφανίζουν τις εντονότερες πιέσεις.  

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Καλή εβδομάδα. Προοίμιο μίας ευρύτερης διόρθωσης, μίας bear market, το sell-off της Παρασκευής στη Wall Street ή μία ένδειξη πως το 2018 θα είναι μία χρονιά περισσότερο φυσιολογική, με τις αναταράξεις της, τις υποχωρήσεις αλλά και τις ανοδικές αντιδράσεις της. 

Νωρίτερα οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έριξαν τις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να «βουτά» κατά 2,54%, με την προσοχή των traders να έχει στραφεί πλέον στην Ευρώπη, στη Φρανκφούρτη.  

Προφανώς δεν μπορεί κάποιος να αναφερθεί στη διόρθωση της Παρασκευής επακριβώς ει μη μόνον πως, όπως σημείωνε ο Γιάννης Μάρης, επρόκειτο για τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων δύο ετών. 

Αλλωστε όλα τα μακροχρόνια διαγράμματα (3ετή, 5ετή...) του S&P παραπέμπουν σε μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο, που προσώρας δεν δίνει ενδείξεις επερχόμενης μεγάλης διόρθωσης, αναστροφής. Ωστόσο και η ανησυχία για τα ομόλογα βαθαίνει και οι επιφυλάξεις για τέσσερις αντί για τρεις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed είναι πλέον εμφανής. 

Για την Ευρώπη και δη τη Γερμανία, τα προβλήματα είναι ακόμη πιο σύνθετα: ενδεικτικά, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Deutsche Bank αναζωπύρωσε παλαιότερες σοβαρές ανησυχίες για τη... ναυαρχίδα του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ευρύτερα. 

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ μετρήθηκαν αρκετές αντιστάσεις, με πιο χαρακτηριστική το ότι την ώρα που στη Φρανκφούρτη η μετοχή της D.B. διόρθωνε πάνω από 5%, στην ελληνική αγορά ο τραπεζικός κλάδος ανθίστατο, με τον ΔΤΡ να διαμορφώνεται οριακά θετικά στις 992,66 μονάδες. 

Ενας ισχυρός λόγος για τη συγκριτικά καλύτερη εικόνα του ΧΑ έναντι των «έξω», η επικείμενη νέα έξοδος στις αγορές -με το 7ετές ομόλογο- και στο τι σηματοδοτεί για μετοχές και ομόλογα, σύμφωνα με την ανάλυση του Γιώργου Α. Σαββάκη. 

Ομως παρά τη φροντίδα που δείχνουν τα ξένα σπίτια για την ελληνική αγορά -και εύλογα-, επουδενί το ΧΑ θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί επί μακρόν, στην περίπτωση που συνεχιστεί με έντονους ρυθμούς η υποχώρηση στις ξένες, ειδικότερα στη Νέα Υόρκη. Το ενδιαφέρον σε αυτή τη συγκυρία είναι πως το 2ετές ελληνικό ομόλογο είναι σε διαπραγμάτευση σχεδόν 1% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα αμερικανικά. Οταν η Ελλάδα βαθμολογείται με Β- από τον οίκο Fitch, που την ίδια ώρα δίνει ΑΑΑ στις ΗΠΑ. Στρέβλωση;  φροντίδα ενόψει 7ετούς; κάτι άλλο; Η ουσία είναι πως τα ισχυρά χέρια μπορούν να διαφυλάξουν για εύλογο διάστημα μία «ρηχή» αγορά όπως το ΧΑ και στην οποία ελέγχουν το 68% της συνολικής αποτίμησης, δηλαδή έχουν στα χέρια τους σχεδόν 48 δισ. ευρώ. 

Ακριβώς σε αυτή τη... μικρή λεπτομέρεια βασίζονται οι long, που θέλουν χρόνο λίγων συνεδριάσεων μέχρις ότου επανέλθει αντιδρώντας ανοδικά η Wall Street. Για αυτό η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση είναι εκ προοιμίου κρίσιμες για το αν το ΧΑ θα κρατηθεί υψηλότερα των στηρίξεων που αντιστοιχούν σε μία υποχώρηση της τάξης του 23,6% (της ανόδου, που έχει προηγηθεί από τις 700 μονάδες, συνεκτιμώντας το ότι την Πέμπτη καταγράφηκε υψηλό 36 μηνών στις 895,64 μονάδες). 

Αρκετά θα φανούν από το «άνοιγμα» της συνεδρίασης, ανάλογα με τη φορά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και δη της Φρανκφούρτης. Περισσότερα θα κριθούν στη συνέχεια, κυρίως δε μετά τις 14:00-14:30, όταν ενεργοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των εντολών των ξένων. 

«Κλειδί» οι συναλλαγές και ο τζίρος, θυμίζοντας πως την τελευταία εβδομάδα η αξία παρέμεινε υψηλή -στα 93,2 εκατ. ευρώ κατά μ.ο.-, λίγο αυξημένη (3,6%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη. 

Προσφορά-ζήτηση, πωλητές-αγοραστές θα διαμορφώσουν τάση και στον τραπεζικό κλάδο αλλά κυρίως στα blue chips, καθώς τα τελευταία ήταν αυτά που δοκιμάστηκαν περισσότερο την Παρασκευή. 

Στις 2.228,64 ο FTSE25, με την αδυναμία του δείκτη να κινηθεί υψηλότερα της τοπικής κορυφής των 2.232 μονάδων να αποτελεί αρνητικό οιωνό, σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή. Ομως, σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο με την παραβίαση και της ζώνης των 2.190-2.170 θα θεωρηθεί πως οι πωλητές έχουν πλέον τον έλεγχο της πορείας της αγοράς (ειδικά εάν έχει προηγηθεί προσπάθεια αντίδρασης μέχρι τις 2.210 μονάδες). 

Με σήμα long -βάσει της τελευταίας εβδομάδας- οι μετοχές των Alpha Bank, Αεροπορίας Αιγαίου, ΓΕΚ/Τέρνα, Eurobank, Motor Oil, Πειραιώς, θα φανεί, σήμερα-αύριο, εάν θα ακολουθήσουν την υποχώρηση (εβδομαδιαία) των 19 του δείκτη ή θα μπορούσε να επιχειρηθεί αναστροφή. 

Από τον FT Mid Cap, σήμα long διατηρείται για μετοχές των ΕΥΑΘ, Ικτίνου, Intralot, MLS, ΚΛΜ και Νηρέα. 

Το πόσο ακριβό είναι σήμερα το ΧΑ «μετρά» από νωρίτερα ο Στέφανος Κοτζαμάνης.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v