Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες η προσπάθεια ανόδου στο Χρηματιστήριο

Κίνηση πάνω από τις 810 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο οι τραπεζικές μετοχές, με άνοδο 4% για τον κλαδικό δείκτη. «Χειρόφρενο» στον FT 25 βάζει η Coca Cola, με πτώση 5%. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν.

Με τράπεζες η προσπάθεια ανόδου στο Χρηματιστήριο

Ψύχραιμα αποτιμούν οι ευρωπαϊκές αγορές τις τελευταίες εξελίξεις, με επίκεντρο το... Συριακό μέτωπο. Από νωρίτερα οι ασιατικές αγορές μπορεί να διαμορφώθηκαν με απώλειες, Σανγκάη, Χονγκ Κονγκ, αλλά με το Τόκιο να έχει πολύ καλύτερη συμπεριφορά. Τη... σκυτάλη πήραν τα ευρωπαϊκά, με τους traders εύλογα επιφυλακτικούς, πλην όμως εμφανώς πολύ πιο ψύχραιμα απ' ό,τι είχε διαφανεί το πρωί του Σαββάτου, αμέσως μετά το «χειρουργικό πυραυλικό χτύπημα».

Στις 12.465 μονάδες ο DAX, στις 7.258 μον. ο FTSE100.

Σε αυτό το περιβάλλον, βραχυπρόθεσμα, διαμορφώνεται το κλίμα και στο ΧΑ. Ετσι η συνεδρίαση ξεκίνησε με περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις, αλλά μέχρι του σημείου των 809 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Θυμίζουμε πως για τον ΓΔ, σε μηνιαία μέτρηση, τιμές-κλειδιά είναι στις 801-797 μονάδες.
Μάλλον μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, ωστόσο εστιασμένα στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, που μπορεί να συνεχίσει να κάνει τη διαφορά.

Με γνώμονα το χρέος και βεβαίως τα stress tests, οι traders παραμένουν long στον κλάδο. Προς τις 870 μονάδες νωρίτερα ο ΔΤΡ, με το 77% (!) του τζίρου να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, καταδεικνύοντας την εστίαση ειδικά των traders αλλά και τη λογική προεξόφλησης, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Νωρίτερα, το 10ετές ελληνικό λίγο χαμηλότερα αλλά σταθερά πάνω από το όριο του 4%. Μεγαλύτερη απόδοση για τη μετοχή της Πειραιώς, εξίσου καλή εικόνα -πάντα βραχυπρόθεσμα- για τις άλλες τρεις συστημικές. Θυμίζουμε πως στα μέσα της εβδομάδας θα γίνουν οι επαφές της επικεφαλής του SSM με τους Ελληνες τραπεζίτες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα, κατ' αρχάς.

Με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο επιχειρείται η προεξόφληση ενθαρρυντικών εξελίξεων, με ένδειξη την ψύχραιμη διαχείριση του... Συριακού.

Στα blue chips, η εικόνα πιο εύλογη, με την Coca Cola να κάνει και σήμερα τη διαφορά αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο απ' ό,τι την Παρασκευή.

Στο 5,22% η μετοχή την Παρασκευή, στρεβλώνοντας εντελώς την εικόνα προς όφελος των long. Σήμερα στο μείον 5,09%, στα 28,90 ευρώ, λειτουργώντας ως... χειρόφρενο, με αποτέλεσμα ο FTSE25 να υποχωρεί 0,46% στις 2.091 μονάδες.

Με την Coca Cola στο βαθύ... κόκκινο, αμβλύνεται το αποτέλεσμα της ανοδικής προσπάθειας των ΔΕΗ, FF Group, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil κ.α.

Στο 2/1 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 40 μετοχές σε θετικό πρόσημο. Ξεχωρίζουν, πέραν των τραπεζικών, οι ΜΕΡΚΟ, Creta Farms, J&P Αβαξ, Ιντρακάτ κ.α.

Στις 11:05 ο τζίρος ήταν στα 5,9 εκατ. ευρώ, με τη ροή των συναλλαγών να έχει επιταχυνθεί μετά τις 10:55.

Η εικόνα της Wall Street ανάλογα ψύχραιμη, ελεγχόμενη. Τα futures του S&P 500 κατά 0,30% υψηλότερα στις 2.665 μονάδες, ο VIX κατά 4,92% χαμηλότερα, στα 17,58.

Διάγραμμα και μέτρηση του S&P 500 έχει «ανέβει» στον Εκηβόλο, από νωρίς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v