Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ψάχνει κατεύθυνση ο Γενικός Δείκτης

Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, με τη μετοχή της Folli Follie να καταγράφει απώλειες της τάξεως του 5%. Κέρδη για Εθνική, Eurobank, ΔΕΗ, Αegean, ΑΔΜΗΕ. Πτώση για Σαράντη, ΟΠΑΠ, Πειραιώς. Χαμηλός ο τζίρος.

XA: Ψάχνει κατεύθυνση ο Γενικός Δείκτης

Με οριακές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το 6ήμερο ανοδικό σερί στη Wall Street. Στο ΧΑ ακόμη ένα -το τρίτο στη σειρά- βήμα σημειωτόν, με τον ΓΔ πέριξ των 820 μονάδων.

Οπως «μετρούσε» νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, στο διάστημα που στη Νέα Υόρκη εξελισσόταν ένα καθοριστικό ανοδικό σερί, καθώς άλλαζε την τάση από short σε long, με ενδεικτική την υπέρβαση των 2.700 μον. για τον S&P 500.

Το σημαντικό από το διεθνές μέτωπο είναι πως -όπως σημειώνει έγκριτος αναλυτής- στη Wall Street λαμβάνουν χώρα σημαντικές εξελίξεις που βελτίωσαν θεαματικά την τεχνική εικόνα του S&P 500, με σημαντικότερη την ανοδική λύση του τριγωνικού σχηματισμού. Εύλογα η Νέα Υόρκη δίνει τον ρυθμό, για να ακολουθήσουν ανοδικά η Φρανκφούρτη, το Παρίσι κ.ο.κ.

Στο ίδιο διάστημα, το ΧΑ είναι εγκλωβισμένο σε εγγενή προβλήματα -αυτή τη φορά με επίκεντρο τις εξελίξεις στο FF Group-, που αναμφίβολα αφήνουν το αρνητικό αποτύπωμά τους στο σύνολο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, συνακόλουθα σε ένα σημαντικό της μεσαίας.

Στην περιοχή των 820 μον. ο ΓΔ, με τον ΔΤΡ να... ψηλώνει προς τις 985 και με τον FTSE25 πέριξ των 2.145 μονάδων.

Σύμφωνα με την τεχνική προσέγγιση, το ελάχιστο ζητούμενο για σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, είναι η κατοχύρωση των 826 μονάδων (τουλάχιστον...), προκειμένου να συντηρηθούν οι προσδοκίες των long για κάτι καλύτερο από τη Δευτέρα. Δεδομένου ότι από την αρχή της προσεχούς εβδομάδας η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για την επίτευξη του στόχου ενός SLA μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου, θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- η αγορά να κινηθεί υψηλότερα πέραν των 833 μονάδων. Εννοείται πως το τελευταίο που θα ήθελαν οι long θα ήταν η εμφάνιση ενός άλλου... μαύρου κύκνου, όπως αυτού που «σκίασε» το ΧΑ από την προηγούμενη Παρασκευή.

Επιφυλακτικές, διστακτικές οι κινήσεις των traders, καθώς σήμερα για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση αποκλιμακώνεται η μεταβλητότητα της Παρασκευής- Τρίτης, με τη διακύμανση βασικών δεικτών σε πιο «σφικτά» εύρη και τις κύριες μετοχές να κινούνται με σχεδόν... κυκλική φορά.

Στα μόλις 2,4 εκατ. ο τζίρος, με το 59% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική και τον μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank. Στο 1 ευρώ «πατά» η μετοχή της Eurobank, μετά τη χθεσινή υπέρβαση του στόχου του 1,01 ευρώ.

Στα blue chips κυριαρχεί για ακόμη μία συνεδρίαση η FF Group, με επαναφορά νέων ρευστοποιήσεων και εκ νέου διόρθωση της μετοχής προς τα 8,56 ευρώ. Απώλειες έως 5,84% για την επίμαχη μετοχή, που σε εβδομαδιαία μέτρηση μετρά απώλειες 20,11% και 54,79% από την αρχή του έτους.

Φυσιολογικές, εντός παιδιάς, οι απώλειες για Motor Oil, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Σχεδόν ισοπαλία -35/31- ανοδικές/πτωτικές, με μεγαλύτερο ποσοστό για Foodlink, Νηρέα, Ικτίνο, Αεροπορία Αιγαίου, Πλαίσιο, Κανάκης. Στις 11:08 ο ΓΔ «φλέρταρε» με το χαμηλό ημέρας στις 818 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v