Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ήρθαν τα πάνω… κάτω στο ΧΑ

Οι αγοραστές του πρωινού έδωσαν τη θέση τους στους πωλητές και ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε οριακά. Απώλειες σχεδόν 10% αθροίζουν οι τράπεζες στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις. Το βλέμμα σε ομόλογα, Χίλτον και διεθνείς αγορές.

Γιατί ήρθαν τα πάνω… κάτω στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, οι δύο με κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 800 μονάδων, με αθροιστικές απώλειες 4,19%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών άθροιζε απώλειες 8,17% και επόμενο ήταν, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, να επιχειρηθεί αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η αντίδραση επιχείρησε να διακόψει το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων, πανθομολογουμένως δεν έπεισε και το τελικό κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας και με ακόμα ένα αρνητικό, τελικό, πρόσημο, θεωρήθηκε σαν απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη για τους εξής λόγους:

Πρώτον διότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. "άκουσαν το κουδούνι" της λήξης, ευδιάκριτα μακριά από τα υψηλά ημέρας και ολοκλήρωσαν την συνεδρίασης στο κάτω εύρος της ημερήσιας κίνησης και με αρνητικό πρόσημο, καθώς οι εν δυνάμει πωλητές, σε ρόλο "big brother", έκαναν περισσότερη αισθητή την παρουσία τους στις τελικές δημοπρασίες και "έπιασαν στον ύπνο" τους λίγους αγοραστές.

Δεύτερον γιατί η σημερινή επιχείρηση ανοδικής αντίδρασης, συνοδεύτηκε με τζίρο σαφώς χαμηλότερο από τις αμέσως προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, παρά τις θετικές, συναλλακτικές, ενδείξεις, που άφησε η πρώτη ώρα συναλλαγών (6,4 εκατ. τζίρος στο ημίωρο και 9,5 εκατ. με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας).

Τρίτο και σημαντικότερο, διότι συνεχίζονται τα αρνητικά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, με την απόδοση του Αμερικανικού 10ετους να μην δείχνει διαθέσεις υποχώρησης από το υψηλό του 3,10% και την απόδοση του Ελληνικού, Κρατικού, 10ετους τίτλου να καταγράφει νεότερα, βραχυπρόθεσμα υψηλά, αγγίζοντας το 4,5% (στο 4,47% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

"Το ανοδικό κλείσιμο της Wall Street, είναι πιθανό να υποβοηθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα και αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η Ιταλία οδηγεί σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις των Κρατών - Μελών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα και η δική μας 10ετία να σκαρφαλώσει στην περιοχή του 4,45% και να επιβαρύνει επιπλέον την διάθεση για ρίσκο. Επαναξιολογούμε το περιβάλλον, αλλά συνεχίζουμε να διατηρούμε μία επιφυλακτική στάση για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, παρόλο που βρισκόμαστε πλησίον σημαντικών στηρίξεων. Δεν αποκλείουμε οι εισερχόμενες πιέσεις να καταλήξουν σε παραβίαση των 770 μονάδων" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα της σημερινής συνεδρίασης, η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης είχε σαν "ταγό" τον Τραπεζικό κλάδο.

Ο τελευταίος, αν και ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 907,75 μονάδες (-0,56%), η συνέχεια επεφύλαξε ανοδική αντίδραση μέχρι τις 931,67 (+2,06%). Από εκεί και πέρα ακολούθησε σταθερή διάβρωση των ενδοσυνεδριακών κερδών, με αποτέλεσμα στην τελευταία ώρα συναλλαγών ο ΔΤΡ να μπει με "παιζόμενο" το τελικό πρόσημο, δίνοντας νεότερα χαμηλά στις 906,34 μονάδες (-0,72%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 912,14 (-0,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών γκρεμίστηκε στο χαμηλό ημέρας των 901,91 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 1,20%.

Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για τον εν λόγω δείκτη, αθροίζουν απώλειες 9,27%.

Είναι περισσότερο από πασιφανές, ότι για την στοιχειώδη αποκατάσταση της τραυματισμένης, τεχνικά, εικόνας, ο εν λόγω δείκτης θα πρέπει να επιστρέψει με κλεισίματα υψηλότερα των 939 μονάδων, αλλιώς είναι περισσότερο από βέβαιο ότι αφού χάθηκε και η στήριξη στις 907 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) θα μπουν σε δοκιμασία οι 881 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για τις επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές μετοχές, όπου η Alpha Bank συνεχίζει να έχει την καλύτερη διαγραμματική συμπεριφορά, για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά, καλό θα ήταν να περιμένουν η Alpha Bank (-2,20% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2,20 ευρώ, η Εθνική (-0,35%) υψηλότερα των 0,316 ευρώ, η Eurobank (-1,98% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) υψηλότερα των 1,02 ευρώ και η Πειραιώς (+2,19%) υψηλότερα των 3,15 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, εντός των προσδοκιών Τράπεζας και Συμβούλου πώλησης, φαίνεται να κινούνται οι δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες κατατέθηκαν για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων, με εξασφαλίσεις επί της ακινήτων της Πειραιώς, ονομαστικής αξίας κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Ξεκίνησαν σήμερα και θα ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα οι παρουσιάσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής στους δύο ενδιαφερόμενους Επενδυτές, "Fosun" και "Gongbao" οι οποίοι καλούνται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στις 31 Μαϊου για τουλάχιστον το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Ασφαλιστικής. Ο κύκλος των παρουσιάσεων άνοιξε με τον όμιλο "Fosun", η αποστολή του οποίου βρίσκεται ήδη στην Αθήνα.

Νέα μείωση στο όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA για τις Ελληνικές Τράπεζες κατά 2,5 δισ. ευρώ, έως και την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Το "ταβάνι" στη χρήση του ELA μειώθηκε περαιτέρω, στα 12,2 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα και συνεχίζοντας με τις ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου συμμετοχής (τουλάχιστον 50,1%) των Ελληνικών Πετρελαίων έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Η καταληκτική ημερομηνία έληγε αύριο, 18 Μαϊου. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι παρατείνει τη σχετική προθεσμία ως τις 30 Μαϊου στις 17.00. Όλοι οι υπόλοιποι όροι της διαγωνιστικής διαδικασίας παραμένουν ως έχουν.

"Η τελική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου, θα περιλαμβάνει και το χρέος", ξεκαθάρισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας την "επίδειξη αδυναμίας" της σημερινής συνεδρίασης, την επιστροφή του τζίρου σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, την, συνεχιζόμενη, απογοητευτική εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, αλλά και την έλλειψη διάθεσης για "κόντρα κίνηση" από μη Τραπεζικά blue chips που λίγους μήνες πριν αποτελούσαν "αντίβαρο" στην Τραπεζική αδυναμία.

Σύμφωνα με τους ίδιους, όσο διατηρείται η διάθεση αποφυγής ρίσκου για assets της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας και τα πολλά, εσωτερικά, ανοιχτά μέτωπα, οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δεν μπορούν να ελπίζουν σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μετά από τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, σήμερα επιχείρησε να δώσει ανοδική αντίδραση ο τίτλος του ΟΤΕ, αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητος.

Αν συνεχίσουν να έχουν θετικές διαθέσεις οι αγοραστές και η μετοχή δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 10,90 ευρώ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 11,14, 11,25 - 11,35 και 12,05 ευρώ (ημερήσιο "stop short"). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, απόλυτα σημαντική η στήριξη στα 10,61 ευρώ.

Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν λίγες οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Motor Oil (-2,84% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), με τον τίτλο να δείχνει ότι έχει σταθερό πωλητή.

Η μετοχή έχασε με ιδιαίτερη ευκολία τα 18,82 ευρώ (ημερήσιο "stop long"), αλλά και την επόμενη στήριξη στα 18,60 ευρώ και δεν δώσει άμεση ανοδική αντίδραση, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 18,30 - 18,00 ευρώ.

Τεχνικός προβληματισμός και για τον ΟΠΑΠ (-0,11%), που συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε. Εξαιρετικής σημασίας η στήριξη στα 8,90 - 8,80 ευρώ, ενώ το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 9,66 ευρώ.

"Χαμηλώνοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Autohelllas (-2,44%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €1,10 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,935 ανά μετοχή).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Νηρέα (-3,21%), αντέδρασε το Πλαίσιο (+2,20%) μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς ήταν το σημερινό +24,22% της Fieratex, μετά το προχθεσινό -9,17% και το χθεσινό -26,15%.

Βιαστικός πρωινός αγοραστής "έσπρωξε" τον ΟΛΘ μέχρι τα 28,2 ευρώ (+4,44%), όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και χρειάστηκαν οι βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, προκειμένου να επιτευχθεί το τελικό +2,22%, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Ιντρακόμ (+2,55%), ενώ συνεχίζει να "παρακολουθείται" η Mermeren (+2,71%), όμως όλα δείχνουν ότι χρειάζεται είδηση για να κινηθεί προς νεότερα ιστορικά υψηλά.

Ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Υγεία (+0,48%), διατηρεί την επαφή της με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά η Κρι Κρι (+2,29%), ενώ τρίτωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Intralot (+5,19%), με πιθανές βοήθειες και από τις αγορές ιδίων μετοχών. Το ημερήσιο "stop short" στα 0,996 ευρώ και οι επόμενες αντιστάσεις στα 1,06 και 1,17 ευρώ.

Όλο και χειρότερα μηνύματα, συνεχίζει να δίνει η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop short" στις 827 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση στις 806. Το κλείσιμο χαμηλότερα των 790 μονάδων, βάζει σε δοκιμασία την αμέσως επόμενη στήριξη που εντοπίζεται στις 767 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,51%), το ημερήσιο "stop short" στις 2158 μονάδες, ενώ προηγείται η αντίσταση στις 2146 μονάδες. Χάθηκε το τελευταίο "οχυρό" των "buyers" στις 2068 μονάδες, ενώ από εκεί και χαμηλότερα ακολουθεί το "ολισθηρό μονοπάτι" που οδηγεί προς τις 1996 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Μετοχική Αγορά προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές από το θέμα της ΦΦΓΚΡΠ, με τον 'ασκό του Αιόλου', πάντως, να έχει ανοίξει και τους πιο απαισιόδοξους να φοβούνται ότι θα υπάρξει συνέχεια στο κλίμα καχυποψίας σχετικά με τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι Ελληνικές εταιρείες" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Από την άλλη, σε δημοσιονομικό επίπεδο, η παραμονή στα μνημόνια με την εφαρμογή φοροεισπρακτικών μέτρων δεν "εμπνέει" τους Επενδυτές για να αναλάβουν θέσεις στο Χ.Α.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμα καθοδική τάση όσο παραμένει κάτω από τις 820 μονάδες. Κρίσιμη στήριξη στις 767 μονάδες και αντίσταση στην περιοχή των 805 - 815 μονάδων. Η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς Κρατικού ομολόγου κατευθύνεται, επιθετικά, προς το επίπεδο - κλειδί του 4,50%, υπέρβαση του οποίου θα μπορούσε να οδηγήσει το ομολογιακό Yield προς το υψηλό ενός έτους, στο 5%.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία έχουν συντελέσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού για τις Οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως δείχνουν τα αυξημένα spread των Κυβερνητικών ομολόγων σε σχέση με το Γερμανικό. Η δε Γερμανική Οικονομία έβγαλε πριν μερικές μέρες χειρότερη των εκτιμήσεων μέτρηση του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων στην Ευρωζώνη, που φαίνεται να αναβάλουν τις όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ για απόσυρση των μέτρων ρευστότητας, καθώς και η πτώση του Ευρώ, που κάνει τις Ευρωπαϊκές εξαγωγές ανταγωνιστικότερες, έχουν υποβοηθήσει τον Πανευρωπαϊκό Eurostoxx-50 να έχει συμπληρώσει 7 σερί ανοδικές εβδομάδες.

"Την ίδια στιγμή, οι Επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δε δείχνουν να πτοούνται από τη μάλλον αμφιλεγόμενη ατζέντα εξωτερικής και εμπορικής πολιτικής του Πλανητάρχη, με τον κλάδο Ενέργειας να κάνει 'πάρτι' εκμεταλλευόμενος την ανοδική πορεία της τιμής του Αργού Πετρελαίου" επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,53%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Ινδικό Sensex (-0,67%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ γυρίζει τα αρχικά αρνητικά πρόσημα η Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (FSM) και η Λίγκα έχουν συμφωνήσει στο τελικό πολιτικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να σχηματίσουν Κυβέρνηση συνασπισμού, δύο μήνες μετά τις εκλογές", σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγή από το FSM.

"Ο Λουίτζι Ντι Μάιο (FSM) και ο Ματέο Σαλβίνι από τη Λίγκα συζητούν ακόμη ποιος θα πρέπει να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της νέας Κυβέρνησης και έχουν κάνει πρόοδο στο θέμα", σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου.

"Το πρόγραμμα δεν περιέχει τίποτα για έξοδο από το Ευρώ, ή κάτι που θα προκαλούσε ανησυχία σχετικά με τη συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη", σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στις 222.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Μαΐου, από 211.000 την προηγούμενη εβδομάδα.  Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στις 215.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστολή με την οποία ζητά εξηγήσεις από την Folli Follie έστειλε η Fosun και παράλληλα, καλεί τους δυνητικούς Επενδυτές, αλλά και τους Μετόχους της εταιρείας να είναι προσεκτικοί.

Με αυτή ζητά από τα Εμπλεκόμενα Μέρη διευκρινήσεις και εξηγήσεις, αναφορικά με την υπόθεση που έχει ανοίξει μετά τις καταγγελίες του Αμερικανικού fund "QCM". Παράλληλα, ο Κινεζικός όμιλος γνωστοποίησε ότι ανέβασε το ποσοστό του στην Folli Follie στο 16,37%, από 13,89% προηγουμένως.

"Ο χρόνος τελειώνει" είναι το μήνυμα που στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με το θέμα του χρέους, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα. Μετά τον Πολ Τομσεν και ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις έσπευσε να τονίσει ότι "αν φτάσουμε σε συμφωνία πολύ σύντομα και οι πολιτικές παραμένουν εντός τροχιάς, μπορούμε να φέρουμε την πρόταση για ενεργοποίηση του προγράμματος στο Δ.Σ.".

Κατά τον εκπρόσωπο του Ταμείου πρέπει να βρεθεί γρήγορα η λύση γιατί το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο. Έτσι υπάρχει πολύ περιορισμένο "παράθυρο χρόνου" για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αυτό, με χρηματοδότηση.

Ο Τζέρι Ράις έστειλε το μήνυμα ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ασχολείται με την Ελλάδα και την επόμενη ημέρα.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, στα 2,3, από 1,8 ευρώ δίνει η Euroxx, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 786,28 (-0,21%) και 795,51 μονάδων (+0,97%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 788,47 (+0,07%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 786,05 (-0,23%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 786,20 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,22%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 52,4 εκατ., από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΦΡΛΚ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Motor Oil και Τιτάν.

Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό υποχώρησης.

----XΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (83.839 συμβόλαια).

Στα 2.030 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.282 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.422, 2.854 για τον Μάιο, 3.507 για τον Ιούνιο και 61 για τον Ιούλιο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.071,75) κινήθηκε μεταξύ 2.054 και 2.092 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, έκλεισε με υπερτίμηση 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.000 Alpha Bank, 6.000 ΕΕΕ, 13.000 ΟΠΑΠ, 16.000 Πειραιώς, 13.918 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.117), Εθνική (30.329), MIG (2.005), Alpha Bank (3.320), Πειραιώς (1.905), ΔΕΗ (1.317), Intralot (1.544), Folli Follie Group (543), Ελλάκτωρα (209), ΟΤΕ (443), Cenergy (129), Μυτιληναίο (206), ΟΠΑΠ (261), Viohalco (300), Jumbo (123).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 72.506, Eurobank 23.087, Εθνική 155.921, Alpha Bank 16.664, Πειραιώς 17.351, ΔΕΗ 10.528, Ελλάκτωρα 10.392, ΑΔΜΗΕ 10.250, Intralot 10.900.
Ας σημειωθεί ότι έκλεισε μικρή "long" θέση στην Πειραιώς.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

   Position Holder                                   Name of Issuer               NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,24%
 
2018-04-30
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,90%
 
2018-05-11
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.095.162 τεμ., (από 14.095.162 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.321.578 τεμ. (101.281.578), Πειραιώς 17.348.240 τεμ. (17.378.240), ΔΕΗ 5.487.658 τεμ. (5.487.823), Eurobank 19.576.972 τεμ. (19.576.972), Folli Follie Group 2.449.766 τεμ. (2.449.766).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v