Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού ψάχνει «σωσίβια» το Χρηματιστήριο

Πώς διαμορφώνονται οι στηρίξεις μετά την απώλεια των 800 μονάδων από τον Γενικό Δείκτη. Ο ρόλος-κλειδί των τραπεζών και τα ορόσημα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για χρέος-επόμενη ημέρα. Το βλέμμα και στις ξένες αγορές.

Πού ψάχνει «σωσίβια» το Χρηματιστήριο

Σε αναζήτηση...  από μηχανής Θεού το ΧΑ. Ηταν μία απογοητευτική συνεδρίαση για τους long η χθεσινή, ανατρέποντας τα όποια θετικά δεδομένα είχαν διαμορφωθεί με το "κλείσιμο" της Παρασκευής. 

Διόρθωση της τάξεως του 2,04% για τον ΓΔ με απώλεια των 800 μονάδων, ισχυρό πτωτικό "γύρισμα" κατά 3,96% για τον ΔΤΡ στις 945 μονάδες, σημαντικές πιέσεις σε θεωρούμενα ισχυρά blue chips, αυξημένος τζίρος με 71,4 εκατ. ευρώ και σαν να μην έφταναν όλα αυτά αργά εχθές το βράδυ η Wall Street έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, βάζοντας τέρμα σε ένα καλό ανοδικό σερί. Στις 2.711 μονάδες ο S&P 500 και θα φανεί σήμερα-Παρασκευή εάν ο "δείκτης των δεικτών" επανέρχεται σε καθοδικό κανάλι προς τις 2.670 και 2.630 μονάδες. Είναι προφανές, πως με αυτό το κλίμα στο ΧΑ το τελευταίο που θα ήθελαν οι long θα ήταν ένα πτωτικό "γύρισμα" της Νέας Υόρκης. 

Ωστόσο το ΧΑ ήταν ήδη σε φάση ταλαιπωρίας σχεδόν σε όλη την διάρκεια του ανοδικού σερί στην Wall Street με τον Δημήτρη Τζάνα να αποτυπώνει εύγλωττα αυτό που εδώ και μέρες βαρύνει την αγορά. Κλιμακώνεται η κρίση αξιοπιστίας, σύμφωνα με τον έμπειρο χρηματιστή, κάτι που είναι πλέον κοινό στην χρηματιστηριακή, επενδυτική, επιχειρηματική κοινότητα. Το κλίμα βάρυνε από την συνεδρίαση της Παρασκευής 4ης Μαΐου με αφορμή τα όσα έκτοτε διαδραματίζονται με επίκεντρο το Folli Follie. O Γιώργος Παπανικολάου έχει θέσει τα ερωτήματα για αυτή την υπόθεση, που όπως υποστήριζε έγκυρος οικονομικός παράγων "ακουμπάει" μέχρι και την προσπάθεια έκδοσης νέου κρατικού ομολόγου. 

Στις πολλαπλές, πολλαπλασιαστικές συνέπειες που θα προκαλούσε σαν ντόμινο το... σκάσιμο της υπόθεσης Folli Follie είχαμε αναφερθεί από τα πρώτα κιόλας σχόλια μας, εκείνες τις ημέρες. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. 

Στο δια ταύτα τώρα, η αδυναμία των long να υπερβούν έστω την περιοχή των 821-826 μονάδων ενίσχυσε τις θέσεις των short που χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις πίεσαν την αγορά χαμηλότερα και των 800 μονάδων. Για τον ΓΔ η... μάχη θα κριθεί σήμερα στις 797 μονάδες και ή θα κερδηθεί ή σε ενδεχόμενη απώλεια της θα μας οδηγήσει προς το προηγούμενο χαμηλό των 786 μονάδων της 8ης Μαίου. 

Το αποθαρρυντικό της χθεσινής συνεδρίασης η, πλην εξαιρέσεων, εύκολη υποχώρηση δεικτοβαρών μετοχών που εν μέρει οφείλονταν στη μείωση της στάθμισης τους στον δείκτη MSCI Standard Greece. Κοινή εκτίμηση στην αγορά, πως η ανακοίνωση της Morgan Stanley ήρθε να επιβεβαιώσει την στάση καχυποψίας των ξένων για το ΧΑ, καθώς στην 'έξοδο' της μετοχής του Folli Follie από τον δείκτη δεν υπήρξε αντικατάσταση, όπως οι περισσότεροι προεξοφλούσαν. Εμμεσο μεν, καθαρό ωστόσο το μήνυμα alert του ξένου οίκου προς την ελληνική χρηματιστηριακή (αλλά όχι μόνο) κοινότητα. 

Τι μέλλει γενέσθαι; θα πρέπει μέχρι και την Παρασκευή οι long να βρουν... πολεμοφόδια για να οδηγήσουν τον ΓΔ σε (εβδομαδιαίο) κλείσιμο υψηλότερα της κρίσιμης ζώνης των 803-810 μονάδων. Προς ώρας βρίσκονται σε δυσχερή θέση που θα γίνει δυσκολότερη εάν σήμερα δεν επιχειρηθεί μία προσπάθεια αντίδρασης που θα έχει αποτέλεσμα στο κλείσιμο. 

Οι εξαιρέσεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην χθεσινή πτωτική συνεδρίαση δεν επαρκούν για αναστροφή της τάσης, που πιθανότατα θα δοκιμασθεί χαμηλότερα προτού επιχειρηθεί μία αντίδραση επαναφοράς. Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή οι διασωθέντες από τον FTSE25 ενώ εν μέρει ενθαρρυντική ήταν η εικόνα για τη μετοχή του ΟΤΕ. 

Καλύτερη η κατάσταση στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, καθώς όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα λόγω της ελάχιστης έως μηδενικής έκθεσης τους στα "ξένα κεφάλαια" είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμες. Τουλάχιστον αυτό επιβεβαιώθηκε και εχθές, με τις 2 από τις 3 μετοχές του ομίλου Κόκκαλη να κινούνται ανοδικά (Intralot, Ιντρακάτ) μαζί με τις μετοχές των ΥΓΕΙΑ, Πλαστικών Θράκης, ASCo και ΕΛΤΕΧ Ανεμος. Στις 44/68 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, καθώς βελτιώθηκε κάπως προς το κλείσιμο με την πλειονότητα των μετοχών που εμφανίζονται στην σχετική κατάταξη να είναι των χαμηλότερων κατηγοριών. Lavipharm, Space, Σπύρου, Δομική, ΜΕΡΚΟ, Briq, ANEK, Παπουτσάνης, Λύκος, Πλαστικά Κρήτης.    

Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος, καθώς είναι αυτός που πρώτος θα προεξοφλήσει τις θετικές ή αρνητικές εξελίξεις σχετικά με δύο παραμέτρους που διαμορφώνουν την τάση του είτε για πάνω από τις 1.010 είτε για χαμηλότερα των 900 μονάδων. 

Ο deus ex machina για το ΧΑ είναι... Ιανός, έχει διπλή όψη, με τη μία να "δείχνει" το χρέος και την άλλη τον τρόπο/πλαίσιο εποπτείας της χώρας μας από τις 21 Αυγούστου και μετά. Κοινή εκτίμηση έμπειρων ανθρώπων της αγοράς, πως μία διαφαινόμενη ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος (που θα αποτυπωνόταν κατ΄ αρχήν και κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, απόδοση ομολόγων) θα μπορούσε να κάνει την διαφορά για τους long. 

Συνεπώς οι συνεδριάσεις προς το Eurogroup της 24ης Μαΐου έχουν αποκτήσει- πλέον- βαρύνουσα σημασία.  Και προφανώς ζητούμενη είναι η συντήρηση της Wall Street στο τελευταίο ανοδικό κανάλι της.

Ειδάλλως...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v