Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες - FF προσγείωσαν ανώμαλα το ΧΑ

Κάτω από τις 800 μονάδες το κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη με σημαντική αύξηση των συναλλαγών. Βαριές απώλειες για Folli Follie (-10,5%), Εθνική και Πειραιώς (-7%). Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα και τι ψάχνει η αγορά.

Τράπεζες - FF προσγείωσαν ανώμαλα το ΧΑ

Καθαρά πτωτική και η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την πτωτική τάση να ανεβάζει στροφές και την εικόνα να επιδεινώνεται σημαντικά, όταν οι "δοκιμαστικές βουτιές" έφεραν τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, μετά και το αρνητικό ξεκίνημα στην Wall Street.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, διεξήχθη στον απόηχο των χθεσινών εξαμηνιαίων αλλαγών που ανακοίνωσε για τους δείκτες της η Morgan Stanley, όμως το κλίμα επιδεινώθηκε σημαντικά και από την πίεση στις αγορές ομολόγων και που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 4,12% η απόδοση του 10ετους) αλλά και αυτή των αποδόσεων για τους Αμερικανικούς τίτλους (στο 3,06% η απόδοση του 10ετους)

"Η επιβάρυνση της τεχνικής εικόνας από κοινού με τη συναλλακτική απαξίωση αυξάνουν την πιθανότητα της διάσπασης του ορίου των 800 μονάδων. Επιπλέον, η διαγραφή της μετοχής της Folli-Follie, χωρίς να περιληφθεί άλλη μετοχή στο δείκτη MSCI Standard Greece συνιστά αρνητική εξέλιξη, ενώ θετική εξέλιξη συνιστά η προσθήκη των μετοχών ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Folli-Follie στο δείκτη MSCI Small Cap" ανέφερε στο πρωινό της σχόλιο η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, χθες το βράδυ, τις εξαμηνιαίες αλλαγές στους ομώνυμους δείκτες ανακοίνωσε η MSCI στις οποίες η μετοχή της Folli Follie διαγράφεται από τον MSCI Standard Greece. Παράλληλα υπήρξαν μεταβολές και στον Small Cap καθώς προστέθηκαν οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Folli Follie, ενώ διαγράφηκε η μετοχή των ΕΛΠΕ. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι στον MSCI Standard Greece περιλαμβάνονται πλέον μετοχές οκτώ εταιρειών: ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Jumbo, Tιτάν και Πειραιώς.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές και πλην της Jumbo, για τις υπόλοιπες μετοχές που παραμένουν στον MSCI Standard Greece, μειώνεται η στάθμιση, κάτι που σημαίνει ότι αναμένονται σημαντικές εκροές (κάτι για το οποίο μία "γεύση" το Χ.Α. πήρε στην σημερινή συνεδρίαση) και αυτό έπαιξε τον ρόλο για την δημιουργία του σημερινού αρνητικού κλίματος.

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κινηθεί μόνιμα στο "κόκκινο" και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 940,15 μονάδες (-4,54%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 940,65 (-4,49%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 945,95 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,96%.

Χρήζει υπενθύμισης ότι οι 939 μονάδες είναι το τελευταίο "οχυρό" των "buyers", καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα επιδεινωθεί δραματικά η τεχνική εικόνα.

Όσον αφορά τους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα που απευθύνονται στους πιο "γρήγορους" παίκτες, για την Alpha Bank (-0,56%) το "stop long" εντοπίζεται στα 1,98 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 2,03 ευρώ.

Σε ημερήσιο "short" συνεχίζει ο τίτλος της Εθνικής (-7,59%), με το "stop short" να έχει κατέβει στα 0,3160 ευρώ. Η καθοδική διάσπαση των 0,2970 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 0,278 ευρώ.

Για την Eurobank (-4,39% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), το ημερήσιο "stop long" στα 0,914 ευρώ, ενώ η καθοδική διαφυγή της Πειραιώς (-7,59% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) χαμηλότερα των 3,088 ευρώ έδωσε άμεσο σήμα εξόδου, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 2,83 - 2,77 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "σε θετικό και ήρεμο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Διοικήσεων των Ελληνικών Τραπεζών με την Ντανιέλ Νουί, στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος". 

Από εκεί και πέρα, η απόφαση της Morgan Stanley για αφαίρεση του τίτλου της ΦΦΓΚΡΠ από τον δείκτη MSCI Standard Greece, αν και από πολλούς αναμενόμενη, έφερε νεότερες πιέσεις στην μετοχή που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και με ημερήσιες απώλειες 10,51%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, "τη δημοσιοποίηση αναλυτικών στοιχείων των τραπεζικών λογαριασμών, όπου απεικονίζονται τα διαθέσιμα κεφάλαια της εταιρείας Folli Follie και των θυγατρικών της, έχει ζητήσει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς". 

Στον απόηχο της εξόδου από τον δείκτη MSCI Small Cap, κινήθηκε και η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (-3,73% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), με τον τίτλο να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας με ημερήσιες απώλειες 3,73% και μάλιστα λίγες μέρες πριν να υπάρξουν οι αναμενόμενες εξελίξεις για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας (!) Το κλείσιμο χαμηλότερα της στήριξης των 7,80 ευρώ, επιδεινώνει σημαντικά την τεχνική εικόνα.

Αντίθετα, λόγω επικείμενης εισόδου στον MSCI Small Cap, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,58%), αν και υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 5,23 ευρώ (+3,16%).

Ο εν λόγω τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "long" με το "stop" στα 5,02 ευρώ. Ενδιάμεση στήριξη στα 5,07 ευρώ και αμέσως επόμενη στα 4,88 ευρώ. Σημείο - κλειδί η υπέρβαση των 5,36 ευρώ, αν ο τίτλος θέλει να κινηθεί προς το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 6,00 ευρώ. Από εκεί και πέρα και σε αντίθεση με τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, μόνο λίγες δεν ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "απομονωμένη βρέθηκε η Γερμανία, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο Αξιωματούχο της Κομισιόν, στο χθεσινό EwG, καθώς όπως σημείωσε, η Χώρα επέμεινε ότι δεν είναι η στιγμή να γίνει η συζήτηση για το χρέος, επιδιώκοντας να μεταθέσει τις αποφάσεις για αργότερα.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "το αργότερο την 1η Ιουνίου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη συμμετοχή, ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ο χρόνος πιέζει, πλέον, ασφυκτικά για λήψη αποφάσεων". 

"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους Πιστωτές της ως την επόμενη εβδομάδα", επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν μιλώντας στο CNBC.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα της σημερινής συνεδρίασης, μπορεί οι περισσότεροι των αναλυτών να ήταν "υποψιασμένοι" από το πρωί, για πιθανή, περαιτέρω, υποχώρηση των βασικών δεικτών, όμως η "εύκολη παράδοση" του "οχυρού" των 800 μονάδων και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα από αυτό και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ασφαλώς και αιφνιδίασε και τους πλέον απαισιόδοξους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό "γλίστρημα" του Δείκτη έγινε, παρά τις σημαντικές βοήθειες από τον τίτλο της ΕΕΕ (+0,55%) που και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί χαμηλά 23 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/4 (799,31 μονάδες).

Για τον τίτλο της ΕΕΕ, η παραμονή του τίτλου υψηλότερα των 28,70 ευρώ, επιβεβαιώνει το σήμα επανατοποθετήσεων, με την επόμενη, σημαντική, αντίσταση, να εντοπίζεται στην ζώνη 30,45 - 30,87 ευρώ.
Ακόμα πιο ανησυχητική η ένδειξη ότι το σημερινό "διακριτικό ξεφόρτωμα" συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων).

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) και στο υψηλό ημέρας των 0,996 ευρώ (+9,81% ξεκίνησε την συνεδρίαση ο τίτλος της Intralot, μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία "το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε τη Δευτέρα πως η Ομοσπονδιακή απαγόρευση στο αθλητικό στοίχημα είναι αντισυνταγματική. Τα Μέλη του Δικαστηρίου ψήφισαν με πλειοψηφία 6-3 υπέρ έφεσης που είχε καταθέσει η Πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ κατά νόμου του 1992 που απαγόρευε τον αθλητικό στοιχηματισμό εκτός της Πολιτείας της Νεβάδα".

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές "η τελευταία ρύθμιση ανοίγει μια σημαντική Αγορά για την Intralot, καθώς ήδη βρίσκεται σε περισσότερες από 10 Πολιτείες. Η Ελληνική εισηγμένη θα αναζητήσει άδεια στοιχηματισμού όταν η Αγορά ανοίξει βελτιώνοντας το χαρτοφυλάκιό της και το υπάρχον δίκτυο".

Από την άλλη δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η σημαντικότατη υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά, καθώς το "κουδούνι" της λήξης βρήκε τον τίτλο με κέρδη 2,87% και στο χαμηλό ημέρας, ένδειξη ότι η τελευταία "κρίση αξιοπιστίας" συνεχίζει να ακολουθεί την μετοχή. Για ουσιαστική αλλαγή της τεχνικής εικόνας, απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα των 1,00 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Mermeren (+6,68%), αφού είχαν προηγηθεί δύο έντονα πτωτικές. Σε κάθε περίπτωση η μετοχή δεν απέχει πολύ από τα ιστορικά της υψηλά και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του, ιδιαίτερα αν δώσει νεότερες "κορυφές".

Εντυπωσιακό ξεκίνημα για την Foodlink, που βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 0,63 ευρώ (+6,78%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 0,555 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 5,93% (!)

Με "ανοιχτές" εντολές αγορών το σημερινό +13,16% για τον Σπύρου, που προσπάθησε να "διασκεδάσει" τις εντυπώσεις μετά το χθεσινό -24%, η ικανοποιητική μερισματική απόδοση έδωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Λύκο (+2,37%), ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Μύλοι Λούλη (+1,83%).

Ερχόμενοι στα τεχνικά των βασικών δεικτών, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, χάθηκαν οι 808 (εκθετικός ΚΜΟ 500 εβδομάδων και εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και οι 803 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση και επιστροφή του Δείκτη υψηλότερα των 821 - 826 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα μπει σε δοκιμασία η ζώνη 797 - 786.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,66%), αποδείχθηκε ότι ο χρόνος λειτούργησε εις βάρος των αγοραστών και το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 2118 μονάδων, απαιτεί άμεση μείωση "long" θέσεων.

Επόμενη στήριξη στην ζώνη 2080 - 2050, ενώ για την μερική ανατροπή της αρνητικής εικόνας απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα των 2160 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 2141 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Συναλλακτική απαξίωση και κλίμα καχυποψίας χαρακτηρίζει τις τελευταίες συνεδριάσεις το Ελληνικό Χρηματιστήριο" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συντήρησης της "αντιδικίας" της Folli-Follie με το Αμερικανικό fund "QCM" αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία του, διαδικασία που θα παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρις ότου ολοκληρωθεί η νέα ελεγκτική διαδικασία που θα απαιτήσει εύλογο διάστημα. Παράλληλα, η διαγραφή της μετοχής από το δείκτη MSCI Standard Greece, χωρίς να περιληφθεί άμεσα άλλη και με τους συντελεστές στάθμισης να μειώνονται για τις περισσότερες μετοχές (στις 5 από τις 8) του δείκτη, αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό βαθμό εξάρτησης του Χ.Α. από τις ροές επενδυτών εξωτερικού.

Έτσι, η Επενδυτική Κοινότητα τείνει να εισάγει ένα νέο κριτήριο με το οποίο κατατάσσει τις εταιρείες, πέραν του βαθμού ελκυστικότητας των οικονομικών μεγεθών σύμφωνα με τους γενικά αποδεκτούς χρηματοοικονομικούς δείκτες. Είναι ο βαθμός αξιοπιστίας των όσων δημοσιοποιούν και αναφέρουν οι διοικήσεις των εταιρειών, εγείροντας ζητήματα που αφορούν ακόμη και την άποψη του Ορκωτού Ελεγκτή που υπογράφει το πιστοποιητικό της εταιρείας !

Είναι φανερό ότι οι Αρχές οφείλουν να επιληφθούν ώστε να αποκατασταθεί το ταχύτερο το κλίμα εμπιστοσύνης, ως προς τα δημοσιοποιούμενα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών, ώστε να αποσοβηθεί η μετάδοση του κλίματος χαμηλής εμπιστοσύνης και για άλλες εταιρείες, ενόψει μάλιστα της διαδικασίας προώθησης των Αποκρατικοποιήσεων ως κεντρικής διαρθρωτικής αλλαγής στην Ελληνική Οικονομία.

Τα παραπάνω δεδομένα έχουν οδηγήσει σε σοβαρή τεχνική επιβάρυνση. Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους Δανειστές για την επίτευξη ενός Staff Level Agreement μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι σε εξέλιξη, με συγκρατημένη ωστόσο αισιοδοξία και για την έκβαση της επιθυμητής ελάφρυνσης του χρέους.

Έτσι, παραμένει χαμηλή η ορατότητα ως προς το μεταμνημονιακό οδικό χάρτη, με αποτέλεσμα να μετατίθενται οι όποιες θετικές προσδοκίες για μεταγενέστερο χρόνο. Επομένως, η διακράτηση του Δείκτη στο στενό εύρος των τελευταίων ημερών συνιστά ένα αμυντικογενών χαρακτηριστικών σενάριο, που συνάδει με τα χαμηλά επίπεδα συναλλαγών και εμφανίζει υπολογίσιμη πιθανότητα υλοποίησής του.

Στο εξωτερικό, τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα στη Wall Street έχουν συντηρήσει τις ικανοποιητικές επιδόσεις των δεικτών, ενώ οι συζητήσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζονται για τη διαμόρφωση μιας άλλης εμπορικής συμφωνίας. Ωστόσο, η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν και η ένταση στη λωρίδα της Γάζας, μετά τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, αυξάνουν τη γεωπολιτική ένταση και ενώ ο Μακρόν προσπαθεί να πείσει τη Γερμανία να αλλάξει ρότα μιλώντας, μεταξύ άλλων, για "φετιχισμό πλεονασμάτων". "Οι Αγορές πάντως παραμένουν ψύχραιμες και μόνο η αυξημένη τιμή του Πετρελαίου αποτυπώνει την ανησυχία κάποιων" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,57%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-1,23%).

Μικτά τα πρόσημα και στην Ευρώπη, ενώ με πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Οριακά πιέσεις στο Πετρέλαιο, ακόμα μεγαλύτερες σε Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, πιο αδύναμες, από τις αναμενόμενες, ήταν οι επενδύσεις και οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα τον Απρίλιο, ενώ υποχώρησαν και οι πωλήσεις κατοικιών.

Οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος αναπτύχθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 1999, ενώ οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με το Reuters.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 7% τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για άνοδο 6,3% την ώρα που τον Μάρτιο ήταν 6%.

Οι επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος επιβραδύνθηκαν φτάνοντας στο 7% στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, την ώρα που οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μικρή υποχώρηση στο 7,4%.

Οι επενδύσεις του Ιδιωτικού τομέα είχαν μέτρια ανάπτυξη 8,4%, από 8,9% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η ανάπτυξη στις δαπάνες Υποδομών υποχώρησαν στο 12,4% τους πρώτους τέσσερις μήνες, από 13%, νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

Οι επενδύσεις Real Estate αυξήθηκαν 10,2% τον Απρίλιο, υποχωρώντας από το 10,8% του Μαρτίου.

Η ανάπτυξη στις λιανικές πωλήσεις επιβραδύνθηκε φτάνοντας στο 9,4% τον Απρίλιο, μη συμφωνώντας με τις προβλέψεις για 10% κέρδη και μακριά από το 10,1% ρυθμό που είχε τον Μάρτιο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση σημειώθηκε στη Γερμανική Οικονομία, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα και τα οποία δείχνουν ανάπτυξη 0,3%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για τον πιο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν επιβράδυνση, από 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2017 στο 0,4%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη σημείωσε η Γαλλική Οικονομία, την περσινή χρονιά, αλλά το έλλειμμα του Δημόσιου τομέα παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας "INSEE".

Η Γαλλική Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3% πέρυσι, αναθεωρώντας το νούμερο, από το 2% που ήταν προηγουμένως.

Παρά την ανοδική αναθεώρηση, η "INSEE" άφησε τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα αμετάβλητες στο 2,6% του ΑΕΠ.

Το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία παρέμεινε σταθερά αρνητικό τον Μάιο. Ο δείκτης που καταρτίζει το Ινστιτούτο Zew ήταν στις -8,2 μονάδες, σταθερός σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters.

Ο δείκτης για την τρέχουσα συγκυρία υποχώρησε ελαφρώς, φτάνοντας στις 87,4 μονάδες, από 87,9 τον προηγούμενο μήνα και ενώ δημοσκόπηση του Reuters έδειχνε στις 86,2 μονάδες.
Επιβεβαίωσε η Eurostat στη δεύτερη εκτίμησή της, τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία, το ΑΕΠ στις 19 Χώρες που μοιράζονται το ευρώ, ήταν στο 0,4% σε τριμηνιαία βάση και στο 2,5% σε ετήσια.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο κινήθηκε χαμηλότερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Αυξήθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση, μη συμφωνώντας με τις προσδοκίες της Αγοράς για άνοδο 0,7%. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή ενισχύθηκε 3% τον Μάρτιο, την ώρα που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο 3,7%.

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου επίσης αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα, στο -0,9% σε μηνιαία βάση από -0,8% και στο 2,6% σε ετήσια βάση από 2,9%.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν ήπια άνοδο τον Απρίλιο, καταγράφοντας κέρδη για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,3% τον προηγούμενο μήνα, μετά από άλμα 0,8% τον Μάρτιο. Η μέτρηση του Απριλίου ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2017, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 4,7%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Πτώση επενδύσεων στη Βιομηχανία βλέπει το ΙΟΒΕ. Από τα στοιχεία της Έρευνας Επενδύσεων στη Βιομηχανία την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου, προκύπτει ότι οι σχετικές δαπάνες το 2018 προβλέπεται να μειωθούν κατά 2,4%. Η δεύτερη αυτή εκτίμηση για το 2018, συνιστά σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση στην έρευνα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2017, η οποία κατέληξε σε άνοδο της επενδυτικής δαπάνης για το 2018 της τάξης του 15,4%.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 798,37 μονάδες (-2,16%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 799,43 (-2,03%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 799,37 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,04%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 71,5 εκατ., από τα οποία τα 6,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ), ενώ το 44,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΕΕ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Viohalco, Grivalia, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 71 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ισχυρής πτώσης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν, έτι περαιτέρω, τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (58.819 συμβόλαια).

Στα 4.635 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.671 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.644, 5.572 για τον Μάιο, 4.050 για τον Ιούνιο και 22 για τον Ιούλιο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.096,75) κινήθηκε μεταξύ 2.093 και 2.140 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.025), Εθνική (29.714), MIG (1.335), Alpha Bank (10.295), Πειραιώς (4.922), ΔΕΗ (1.180), Intralot (2.632), Folli Follie Group (802), Ελλάκτωρα (273), Ιντρακόμ (157), ΟΤΕ (281), ΑΔΜΗΕ (146), Μυτιληναίο (605), ΓΕΚ (260), Ελ. Πετρέλαια (248), ΟΠΑΠ (206), Viohalco (171).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 79.258, Eurobank 24.096, Εθνική 148.163, Alpha Bank 17.951, Πειραιώς 15.857, ΔΕΗ 10.488, Ελλάκτωρα 10.351, ΑΔΜΗΕ 10.139, Intralot 10.009.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                  Name of Issuer               NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,24%
 
2018-04-30
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,90%
 
2018-05-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 13.985.162 τεμ., (από 13.945.162 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.281.578 τεμ. (101.271.578), Πειραιώς 17.364.182 τεμ. (17.364.182), ΔΕΗ 5.487.823 τεμ. (5.487.200), Eurobank 22.315.325 τεμ. (23.265.325), Folli Follie Group 2.405.390 τεμ. (2.759.448).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v