Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες κάτω από τις 760 το ΧΑ

Πτωτική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, εν μέσω πιέσεων στις διεθνείς αγορές, με τα περισσότερα blue chips στο «κόκκινο». Ισχυρότερες οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, σε θετικό έδαφος Coca Cola, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

Με τράπεζες κάτω από τις 760 το ΧΑ

Πτωτικά συνεχίζει ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος αυτή την ώρα κάνει πράξεις πέριξ των 755 μονάδων, με τις πιέσεις να μετριάζονται λόγω του τίτλου της Coca Cola που πέρασε σε θετικό πρόσημο.  

Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να προτείνει να επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους 25% σε εισαγόμενα αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων που παράγονται στην Κίνα δημιούργησε και πάλι αύξηση των εμπορικών εντάσεων, με τις αγορές να αντιδρούν αρνητικά.

Με αρνητικά πρόσημα το πρωί η Ασία ενώ στην Ευρώπη ο γερμανικός δείκτης DAX δείχνει να επηρεάζεται σημαντικά και να σημειώνει απώλειες που ξεπερνούν τις 150 μονάδες. Κρίσιμη η επιστροφή ή όχι του δείκτη πάνω από τις 12.600 μονάδες βραχυπρόθεσμα.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρότι ο Αύγουστος ξεκίνησε χθες με το δεξί, με comeback στις δημοπρασίες, η συνεδρίαση ξεκινά και πάλι με το αριστερό.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι μετά τα πρώτα 60 λεπτά συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης είχε κινηθεί μόνο σε αρνητικό έδαφος και σε εύρος μικρότερο των τεσσάρων μονάδων, με χαμηλό τις 755,35 μονάδες και υψηλό τις 758,18. Ο τζίρος σε υψηλότερα επίπεδα από χθες, έφθασε στα 3,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχουν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τραπεζικών και μη, οι μόνοι τίτλοι που σημειώνουν θετικό πρόσημο ήταν οι ΔΕΗ (0,45%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,71) ενώ στη συνέχεια σε θετικό έδαφος πέρασε ο δεικτοβαρής τίτλος της Coca Cola. Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE25 κινούνται χαμηλότερα του προηγούμενου κλεισίματός τους, οι περισσότεροι με αυξημένες συναλλαγές σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση. Οι ουσιαστικές κινήσεις, όπως σε όλες τις προηγούμενες μέρες, θα λάβουν χώρα στο τέλος της συνεδρίασης.

Με όλα τα παραπάνω, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης παραμένουν ανοιχτά, όμως η «πρόγευση» των συναλλαγών προϊδεάζει για αύξηση του τζίρου και το βλέμμα στραμμένο στον δείκτη DAX.

Το πώς θα κινηθούν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, που στη χθεσινή συνεδρίαση είχαν μικτά πρόσημα, αν το ενδιαφέρον επεκταθεί και εκτός Τραπεζικού 25άρη, αν οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις μπορούν να διεκδικήσουν μέρος από την «πίτα» του ενδιαφέροντος και βέβαια, αν μπορεί να έχει συνέχεια το χθεσινό ανοδικό κλείσιμο, μένει να ιδωθεί. 

Τεχνικά και σαν πρώτο ζητούμενο παραμένει η διατήρηση των 755 μονάδων και αν είναι δυνατόν, η κίνηση πάνω από τα χθεσινά υψηλά προς τις 765 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Για τον δείκτη των τραπεζών, σημαντικό να κινηθεί προς τη ζώνη των 860-870 μονάδων. 

 

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v