ΧΑ: Ιταλικός δάκτυλος χτυπά (και) τα ελληνικά assets

Πίεση στο ΧΑ αλλά και στην αγορά ομολόγων, μετά τις αποφάσεις της Ρώμης που τη φέρνουν σε τροχιά πιθανής σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες. Η στροφή προς την ασφάλεια, οι δοκιμασίες για τα χαρτιά του Νότου και το επιπλέον πρόβλημα στα ελληνικά ομόλογα.

ΧΑ: Ιταλικός δάκτυλος χτυπά (και) τα ελληνικά assets

Terremoto στη Ρώμη, «τριγμοί» στο Μιλάνο και ο ευρω-νότος (ξανά) σε αναταραχή.

Η «έκρηξη» στα ιταλικά yields λόγω του προϋπολογισμού δημιουργεί αναταραχή στις αγορές, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς στο 3,2%, μετά την απόφαση της Ρώμης να προχωρήσει στη σύνταξη του προϋπολογισμού 2019 «εγγράφοντας» έλλειμμα 2,4%. Μία ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με τις νουθεσίες των Βρυξελλών, αλλά σε μία συγκυρία που ο Ευρωπαίος επίτροπος Π. Μοσκοβισί σχολιάζει πως «...δεν είναι προς το συμφέρον μας που η Ιταλία δεν σέβεται τους κανόνες της ΕΕ, οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Ωστόσο η Κοινότητα δεν έχει κανένα συμφέρον να πυροδοτήσει κρίση στην Ιταλία».

Πράγματι η Ιταλία είναι το 3ο μεγαλύτερο ΑΕΠ της ΕΕ και το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει το μεγαλύτερο (σε απόλυτο μέγεθος) πρόβλημα μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων (σχεδόν στο 45% των συνολικών ευρωπαϊκών).

Πέραν των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων, υπό πίεση βρίσκονται και τα πορτογαλικά, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνει κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 1,9%, ενώ το ισπανικό τελεί υπό διαπραγμάτευση οριακά υψηλότερα, στο 1,51%.

Αντίθετη πορεία για το «ασφαλές καταφύγιο» του 10ετούς γερμανικού bund, η απόδοση του οποίου υποχωρεί κατά 8 μονάδες βάσης, στο 0,45%, και του γαλλικού, του οποίου η απόδοση με αντίστοιχη πτώση βρίσκεται στο 0,79%.

Οι εξελίξεις, όπως είναι φυσικό, επηρεάζουν και την Ελλάδα, που πάντα έχει ως στόχευση την έξοδο στις αγορές. Αξιοσημείωτη η εκτίμηση στους Financial Times τραπεζίτη που ασχολείται με τις εκδόσεις χρέους ότι πέραν του ιταλικού δράματος, η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει και άλλες προκλήσεις. Σχολιάζοντας την απόδοση της τελευταίας έκδοσης του επταετούς ομολόγου, σημείωνε ότι «Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη εγχώρια επενδυτική βάση και έτσι στηρίζεται σε βραχυπρόθεσμους επενδυτές που ψάχνουν γρήγορο κέρδος, αλλά για οποιοδήποτε μετριέται με τις τιμές αγοράς (mark to market) ήταν ένας αρκετά επώδυνος τρόπος για να ξεκινήσει η χρονιά».

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το να προχωρήσει ομαλά μια νέα έξοδος στις αγορές είναι «κλειδί» για τη χώρα, παρότι δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες. «Η Ελλάδα αναζητά πρόσβαση στις αγορές για την πρόσβαση στις αγορές, να δείξει ότι ξανακερδίζει τη σχέση με τους επενδυτές. Δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη ανάγκη για μετρητό», σημειώνεται.

Το χρηματιστήριο

Σε αυτό το περιβάλλον αναζωπύρωσης της κρίσης με επίκεντρο την Ιταλία, η ελληνική αγορά μετοχών δεν θα μπορούσε να μείνει για πολύ ανεπηρέαστη, παρότι στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, σε ομόλογα και μετοχές επικρατούσαν πιο ήρεμες συνθήκες.

Για terremoto (σεισμό) κάνουν λόγο αρκετά ιταλικά ΜΜΕ και σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, η κρίση δεν θα κοπάσει τόσο σύντομα. Από 15 Οκτωβρίου ξεκινά στις Βρυξέλλες η συζήτηση (και) για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, ενώ μία μέρα νωρίτερα (την Κυριακή 14 Οκτωβρίου) διεξάγονται οι πολύ σημαντικές εκλογές στη Βαυαρία. Περιβάλλον που εύλογα «ανεβάζει» και το επενδυτικό ρίσκο σε Ευρώπη, συνακόλουθα στην ελληνική αγορά.

Κάτω από τις 700 μονάδες υποχωρούσε νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με τις απώλειες να διευρύνονται σε 2,7%, την ώρα που ο Δείκτης Τραπεζών διόρθωνε 2,7% στις 573 μονάδες. Αν και ψύχραιμη αρχικά η αντίδραση, μετά τις 11:30-11:45 άρχισε σταδιακά η ενεργοποίηση ρευστοποιήσεων σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, για να διαχυθούν στη συνέχεια και σε πολλά blue chips.

Ωστόσο, μια που σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση μηνός Σεπτεμβρίου, 3μήνου και 9μήνου, θα πρέπει να αναφερθεί η διαφοροποίηση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά. Συγκεκριμένα σε μέτρηση μηνός, ο ΓΔ υποχωρεί 4,4%, ο FTSE25 4,71%, με τον ΔΤΡ στο μείον 23%. Ομως, στο ίδιο διάστημα, Τέρνα Ενεργειακή με θετική απόδοση 7,7%, Motor Oil με 16,01 %, Μυτιληναίος με 7,3%, ΤΙΤΑΝ με 10,10% και ακόμη Quest με 16,8%, ΚΕΚΡΟΨ με 13%, ΚΡΙ ΚΡΙ με 14,64% κ.ο.κ., ποσοστά ενδεικτικά της διαφοροποίησης που υπάρχει στην αγορά.

Στο μείον ο τραπεζικός κλάδος, με την Πειραιώς να υποχωρεί 3,05% χαμηλότερα του 1,97 ευρώ, όπως και η Εθνική με 0,45% στο 1,781 ευρώ. Αντιθέτως με αγοραστές αντιδρούν Eurobank στο 0,645 και Alpha Bank στο 1,27 ευρώ.

Συναλλαγές και τζίρος, αν και αρχικά ήταν σε μέτρια επίπεδα, σταδιακά μετά τις 13:00-13:30 ενισχύθηκαν, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στον τραπεζικό κλάδο. Το 25% της αξίας συναλλαγών (*) πραγματοποιείται στις τράπεζες, με τον κλάδο να επανέρχεται στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης και να ακολουθούν ΟΠΑΠ, Motor Oil, MLS, OTE, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Lamda Development, Coca Cola κ.α. Νωρίτερα πέρασαν δύο πακέτα στον ΟΠΑΠ για 261.815 μετοχές στα 9,4475 ευρώ συνολικά 2,473 εκατ., ένα της MLS για 420.000 στα 4,33 ευρώ αξίας 1,818 εκατ., και δύο πολύ μικρότερα σε Eurobank και MIG.

Λιγοστές οι μετοχές του 25άρη που πηγαίνουν κόντρα στη διόρθωση με αγοραστές σε ΔΕΗ και Coca Cola.

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε και η μεσαία κεφαλαιοποίηση που αρχικά έδειχνε αντιστάσεις. Από τις μετοχές του δείκτη ξεχωρίζουν: Cenergy, J&P Αβαξ, Attica Bank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΑΘ, Intralot, ΥΓΕΙΑ. Χωρίς μεταβολή για τους τίτλους των Ολυμπιακής Τεχνικής, Πετρόπουλου, Πλαισίου και ΚΛΜ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v