ΧΑ: Με νέους όρους το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι

Πιέσεις στο ξεκίνημα, με τον ΓΔ να υποχωρεί κάτω από τις 700 μονάδες και απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο. Ποιες μετοχές σηκώνουν το βάρος της αντίδρασης και πού μπαίνει ο πήχης. Η προσοχή και στις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.

ΧΑ: Με νέους όρους το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι

Στον ρυθμό της Fed σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, στην αμφίσημη θέση του οίκου Moody's το ΧΑ. 

Στην τρίτη αύξηση επιτοκίου το 2018, στο 2%-2,25% προχώρησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αυξάνει τις προβλέψεις της για ανάπτυξη αποσύροντας την αναφορά για «διευκολυντική» νομισματική πολιτική μετά από μία δεκαετία. Στις 2.905,97 κατά 0,33% ο S&P 500, από τις 12.388 μον. ξεκινούσε νωρίτερα ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Στα καθ' ημάς, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν σημαντική γιατί μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες επιτεύχθηκε η υπέρβαση των 700 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί 1,11% αλλά τα blue chips να... βγαίνουν μπροστά και ο FTSE25 να συνεχίζει 0,52% υψηλότερα στις 1.843 μονάδες, κάνοντας, επί της ουσίας, τη διαφορά. 

Για τον τραπεζικό κλάδο, η χθεσινή εικόνα ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη παρά την... αναλαμπή της Τρίτης, ωστόσο το ενθαρρυντικό ήταν πως οι long δυνάμεις που είχαν οδηγήσει το μη τραπεζικό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υψηλότερα την Τρίτη συνέχισε και χθες με μεθοδικό τρόπο. 

ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος, Grivalia και βεβαίως Coca Cola ήταν αρκετές όχι μόνο για να απορροφήσουν τη διόρθωση των τραπεζών αλλά και να καλύψουν τις απώλειες που έγραψαν Motor Oil και ΟΤΕ. Συγχρονισμός πωλητών - αγοραστών, εναλλαγή θέσεων μεταξύ των traders, με αποτέλεσμα τη μεθοδική συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης που έχει ξεκινήσει από τα επίπεδα των 685 μονάδων. 

Μένει να φανεί σήμερα κατά πόσον τα όσα αναφέρει ο οίκος Moody's θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τη στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών, που όπως φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση επιδιώκουν ένα μίνι window dressing, τουλάχιστον σε επιμέρους επιλογές και θέσεις των χαρτοφυλακίων τους. Μένει να φανεί σήμερα εάν και πώς οι ραγδαίες εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση Folli Follie θα μπορούσαν να βαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξ αυτής της αφορμής. 

Ο οίκος Moody's επί της ουσίας ήταν... ήξεις αφήξεις, με προφανώς αρνητικό γεγονός αυτό της μη αναβάθμισης, κάτι που όμως φαίνεται να έχει «χωνευθεί» σε μεγάλο βαθμό από την αγορά. Η εκτίμησή του για έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2% ούτε καλή αλλά ούτε κακή είναι, απλά με τέτοιους ρυθμούς και χωρίς ουσιαστική άμβλυνση της υπερφορολόγησης δεν μπορείς ως οικονομία να πας ταχύτερα. Αυτό δηλαδή που χρειάζεται ο τόπος, η κοινωνία. Ωστόσο το πρόβλημα, το μείζον πρόβλημα, είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και σε αυτό το πεδίο θα κερδηθεί ή θα χαθεί το στοίχημα. 

Συνεπώς, λόγω Moody's, δεν θα περίμενα κάτι θεαματικά αρνητικό, καθώς όπως φάνηκε χθες, τα ισχυρά χέρια έχουν τη δυνατότητα και τα... καύσιμα να διαμορφώσουν καλύτερες τιμές για τις μετοχές-επιλογές τους ενόψει του αυριανού «κλεισίματος» Σεπτεμβρίου και εννεαμήνου. 

Ζητούμενη κατ' αρχάς η επιβεβαίωση των στηρίξεων στις 690 για τον ΓΔ, στις 1.815 για τον FTSE25 και στις 555 για τον ΔΤΡ.

Η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου είναι μία παράμετρος επηρεασμού της βραχυπρόθεσμης τάσης. Εύλογο το ενδιαφέρον για το πώς θα υποδεχθεί σήμερα η αγορά τα θετικά μεγέθη της Τέρνα Ενεργειακής και δη την ανακοίνωση για επιστροφή κεφαλαίου 0,30 ευρώ/μετοχή, ποσού αυξημένου κατά 15% σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Σημειωτέον πως για τη μετοχή σημειώθηκε υψηλό 52 εβδομάδων στα 6,41 ευρώ στη συνεδρίαση της Τρίτης. Σήμερα είναι η σειρά της Viohalco.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v