Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγχώρια και διεθνή «βαρίδια» για το Χρηματιστήριο

Οι απαντήσεις της Ιταλίας στην Κομισιόν, η Wall Street και οι εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό κρίνουν την βραχυπρόθεσμη τάση στην εγχώρια αγορά. Το stock picking και ο διαρκής πονοκέφαλος του χαμηλού τζίρου.

Εγχώρια και διεθνή «βαρίδια» για το Χρηματιστήριο

Εβδομάδα με έντονο πολιτικό χρώμα αυτή, που ξεκινά αύριο με τον Γενικό Δείκτη στις 624,81 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών στις 467,57 και με τον FTSE25 στις 1.650,85 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες και σε εβδομαδιαία μέτρηση και μηνιαία.

Με απώλειες στο μήνα και τα κύρια χρηματιστήρια από Wall Street, με τον S&P 500 να διορθώνει 4,82% στις 2.767,78 μονάδες και στην Φρανκφούρτη με τον DAX κατά 5,64% χαμηλότερα στις 11.553,61 μονάδες(*).

Σε short τάση (σε μηνιαία μέτρηση) η Νέα Υόρκη, η Φρανκφούρτη οι κύριες αγορές στην πλειονότητα τους με τις ευρωπαϊκές μεταξύ διπλού μετώπου, Brexit και Ρώμης- Βρυξελλών, με αμφότερα να οξύνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα με αβέβαιη την έκβαση και των δύο.

Σε αυτό το ρευστό και αυξημένου επενδυτικού ρίσκου περιβάλλον στο ΧΑ μειώθηκε περαιτέρω το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι που αποτυπώνεται στον κατά 55% περιορισμό της αξίας συναλλαγών μεταξύ των δύο τελευταίων εβδομάδων. Τάση ενδεικτική όχι μόνο της επιφυλακτικότητας, του αβέβαιου επενδυτικού χαρακτήρα της αγοράς αλλά και μίας αποθάρρυνσις που αποτυπώνεται πλέον σε διάφορα πεδία.

Οι ανακοινώσεις της διοίκησης του ομίλου ΤΙΤΑΝ παρότι λίγο ως πολύ προ-ανακοινωμένες εδώ και χρόνια από τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο εν τούτοις έρχονται σε μία συγκυρία που ενισχύουν το... business drain μετά την «φυγή νέων και εξειδικευμένων μυαλών/ανθρώπων» ένα από τα συμπτώματα της ελληνικής παθογένειας. Το σίγουρο είναι, πως έτσι δεν βγάζει σε καμία αναπτυξιακή διέξοδο, απεναντίας...

Για το φαινόμενο της «φυγής επιχειρήσεων» ο Μάνος Χατζηδάκης εύστοχα σημειώνει πως «...η αναμενόμενη έξοδος της ΤΙΤΑΝ εκτός από την κατάδειξη των παθογενειών της οικονομίας έρχεται να διευρύνει το κύμα αποχώρησης και υγιών εταιρειών περιορίζοντας σταδιακά τις επενδυτικές επιλογές ενώ σε σχέση με τις ελάχιστες νέες εισαγωγές φανερώνει την... γύμνια της αγοράς», δυστυχώς είναι ακριβώς έτσι.

Οι εξελίξεις στα Σκόπια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετών ειδικών αναλυτών ενδεχομένως να επισπεύσουν πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας, σε κάθε περίπτωση προστίθεται άλλη μία παράμετρος που μπορεί να επηρεάσει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση τη στάση traders και επενδυτών.

Να δούμε εάν τα νεότερα και η μεταφορά του βάρους στην Αθήνα μπορεί να παράξει πολιτικές εξελίξεις και εάν ναι προς τα που, κάτι που θα διαφανεί συν τω χρόνω. Το σίγουρο είναι, πως περιπλέκει και φορτίζει ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως.. τοξικό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση κρίσιμες για την τάση θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης Κομισιόν-Ιταλίας, με την τελευταία να καλείται να αποστείλει μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας απαντήσεις στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό. Οι ηγέτες της κυβέρνησης της Ρώμης ωστόσο διαμηνύουν ότι δεν θα κάνουν πίσω σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό.

Δεδομένης της πτωτικής τάσης της αγοράς (δεικτών, κύριων μετοχών) η ανάσχεση της θα είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση που βελτιωθεί και πάλι θεαματικά το κλίμα στις διεθνείς αγορές, ενδεχόμενο που έχει τις λιγότερες πιθανότητες. Συνεπώς το σενάριο της εκ νέου υποχώρησης του ΓΔ προς τις 610 μονάδες είναι το πιθανότερο, όπως και αυτό της ιδιότυπης συσσώρευσης μεταξύ 610 και 650 μονάδων, μέχρι νεοτέρας.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός με ενθαρρυντικές ενδείξεις τα όσα προκύπτουν μετά και την συνάντηση Τσίπρα με Ντράγκι στις Βρυξέλλες (είχε προηγηθεί η παρέμβαση Στουρνάρα) υπό την προϋπόθεση πως ο SSM θα παρατείνει το χρονικό περιθώριο για την άντληση κεφαλαίων (από την Πειραιώς) προς το τέλος Ιουνίου του 2019, ότι η ΕΚΤ θα κάνει αποδεκτά 2-3 αιτήματα της Αθήνας και θα επιταχυνθεί ο ρυθμός εκκαθάρισης/διαχείρισης κόκκινων δανείων στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι όμιλοι σε τιτλοποιήσεις «κόκκινων δανείων» μέσα(;) στον Δεκέμβριο θα είναι κάτι, που θα μπορούσε να αναστρέψει την πτωτική τάση του κλάδου, που για φέτος χάνει 46,64% (!)

Σε χαμηλό επίπεδο 32 μηνών ο τραπεζικός κλάδος, με την συνολική αποτίμηση των τεσσάρων συστημικών ομίλων να έχει ως... πυθμένα τα 4,5 δισ. και τις 450 μονάδες.

Εάν για τον κλάδο αυτά τα επίπεδα είναι χαμηλά (ή κοντά στα χαμηλά) πρακτικά θα σημαίνει ότι τα περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη διόρθωση θα έχουν περιοριστεί σημαντικά. Το downside risk του τραπεζικού κλάδου είναι πολύ μικρότερο από αυτό των blue chips, των μετοχών- σηματωρών όπου εμφανώς ξένα funds μειώνουν σταθερά θέσεις τους.

Οι χαμηλές τιμές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, οι εβδομαδιαίες απώλειες για Viohalco, Motor Oil αυτό δείχνουν όπως και την εναλλαγή θέσεων σε άλλους τίτλους. Εύλογο το ερώτημα εάν και σε ποια έκταση θα συνεχιστούν οι πωλήσεις από ξένα χέρια, για πόσο το ισοζύγιο εκροών/εισροών θα είναι υπέρ των πρώτων, πόσο θα βαραίνει το σκάνδαλο Folli Follie στην αξιοπιστία του θεσμού.

Το stock picking επανήλθε την προηγούμενη εβδομάδα με κινήσεις τόσο στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ κ.ά.) όσο στις χαμηλότερες (Ικτίνος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Frigoglass, Profile, Quest κ.ά.) και το πιθανότερο εάν πάει σε πλαγιο-συσσώρευση η αγορά να συνεχιστεί και την επόμενη(ες).

Τεχνικά όλοι οι βασικοί δείκτες παραμένουν σε φάση πώλησης, ενώ οι ταλαντωτές έχοντας φύγει από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών παραπέμπουν σε καθοδικό περιθώριο, με κατ΄ αρχήν στήριξη στις 610 μονάδες.

Από τα λιγοστά ενθαρρυντικά για τους long το κλείσιμο της «ψαλίδας» στην απόδοση του ελληνικού σε σχέση με το ιταλικό 10ετές. Για εβδομάδες η διαφορά των δύο κρατικών τίτλων κυμαινόταν μεταξύ 100-120 μ.β για να περιοριστεί από τα μέσα της εβδομάδος σε 80-75 μον. (στο 3,569% το ιταλικό, στο 4,368% το ελληνικό). Αν και ακόμη είναι πρώιμο να ειπωθεί το οτιδήποτε όντως έχουν δίκιο οι κυβερνητικοί κύκλοι οι οποίοι έκαναν λόγο για μικρή αλλά σταθερή αποσύνδεση της ελληνικής 10ετίας από την ιταλική. Προσώρας δεν επιτρέπει καμία σκέψη για κάτι παραπάνω αλλά είναι μία ένδειξη, τάση που ίσως να μετρήσει σε δεύτερο χρόνο, ίσως...

Αυτά με την προϋπόθεση, πως δεν θα επιβαρυνθεί δραματικά το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, ότι η διόρθωση στην Wall Street θα γίνει για κάποιο διάστημα με βραδείς ρυθμούς. Γιατί στην περίπτωση που έχουμε και πάλι αναταράξεις στη Νέα Υόρκη οι... τριγμοί στην Αθήνα θα πλήξουν κυρίως τα blue chips που υπεραποδίδουν μεσο-μακροπρόθεσμα.

Με αυτή την υπόθεση, δηλαδή μίας βιαιότερης διόρθωσης στην Wall Street, διεθνώς θα ενισχυόταν δραματικά το ενδεχόμενο να γνωρίσουν μεγάλες απώλειες μετοχές του FTSE25.

(*) αναλυτικά εικόνα και τεχνική μέτρηση για δείκτες της Wall Street, τον FTSE100 και τον DAX στον Εκηβόλο (από τον Δημήτρη Τσάντο).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v